Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
13 potravín, ktoré vám pomôžu znižiť "zlý" LDL cholesterol
Zdielať na

13 potravín, ktoré vám pomôžu znižiť "zlý" LDL cholesterol

Archívna reportáž

Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré potraviny dokážu znížiť LDL („zlý“) cholesterol, ktorý spôsobuje hromadenie plaku v tepnách, čo vedie k srdcovým chorobám, infarktom a mŕtvici. Čo vás však môže prekvapiť je, že mnohé z týchto potravín sú chutné a ľahko sa začlenia do vášho každodenného jedálnička.

1/12 Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu LDL. Nejdzte jej však priveľa, pretože čokoláda má tiež vysoký obsah nasýtených tukov a cukru. Môžete tiež používať pri varení kakao a dosiahnete podobné účinky.

2/12 Avokádo

Avokádo obsahuje kyselinu olejovú, ktorá pomáha znižovať zlý cholesterol v krvi. Avokádový olej, ktorý má jemnú, sladkú chuť, možno pri varení použiť aj namiesto iných olejov. Avokádo samozrejme môžete konzumovať s číkmkoľvek.

3/12 Červené víno

Červené víno obsahuje resveratrol, látku nachádzajúcu sa v šupke červeného hrozna, ktorá môže zabrániť poškodeniu krvných ciev znížením rizika krvných zrazenín a znížením LDL. Pitie príliš veľkého množstva alkoholu však môže spôsobiť množstvo ďalších zdravotných problémov; takže aj keď je pohár červeného vína fajn, nepreháňajte to.

4/12 Čaj

Čierny aj zelený čaj obsahujú silné antioxidanty, ktoré môžu znižovať hladinu cholesterolu. Zelený čaj zvyčajne obsahuje viac antioxidantov, pretože sa vyrába z nefermentovaných listov a je menej spracovaný.

5/12 Orechy

Orechy majú vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín, takže mandle, vlašské orechy alebo pistácie môžu pomôcť znížiť hladinu LDL. Skúste si nimi posypať šalát alebo ich zjedzte. Nejedzte ich však priveľa - orechy sú tiež vysoko kalorické. V prípade mandlí je to asi 30 mandlí alebo 1/3 šálky.

6/12 Celozrnné výrobky

Jačmeň, ovsené vločky a hnedá ryža majú veľa rozpustnej vlákniny, ktorá preukázateľne znižuje LDL cholesterol znížením absorpcie cholesterolu do krvného obehu. Skúste vymeniť bežné cestoviny za celozrnnú verziu alebo namiesto bielej použite hnedú ryžu.

7/12 Ryby

Ryby ako losos, tuniak dlhoplutvý, sardinky a halibut sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu triglyceridov v krvi.Jedzte grilované ryby, nie smažené.

8/12 Olivový olej

Olivový olej je rastlinný tuk, takže je lepšou voľbou, keď sa snažíte znížiť svoj „zlý“ cholesterol, ako živočíšne tuky.

9/12  Sója

Sójové mlieko a tofu majú vysoký obsah bielkovín a konzumácia iba 25 gramov denne môže znížiť váš cholesterol o 5 až 6 percent. h.

10/12 Fazuľa

Čierna fazuľa, fazuľa, šošovica sú bohaté na rozpustnú vlákninu, ktorá sa viaže na cholesterol v krvi a presúva ho von z tela. Nedávne štúdie ukazujú, že konzumácia 200 gramov denne môže znížiť hladinu LDL o 5 percent.

11/12 Hrušky a jablká

Hrušky a jablká majú veľa pektínu, čo je druh vlákniny, ktorá dokáže znížiť hladinu cholesterolu. Rovnako aj citrusové plody ako pomaranče a citróny. Bobule majú tiež vysoký obsah vlákniny.

12/12 Zelenina

Väčšina zeleniny má vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií. Baklažán a okra obsahujú vysoké množstvo rozpustnej vlákniny. Baklažán má tiež vysoký obsah antioxidantov. Ale akýkoľvek druh zeleniny vám dodá vlákninu a živiny, ktoré sú pre vás prospešné.  

Súvisiace články

Najčítanejšie