Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Chcete dať očkovať dieťa proti chrípke, no chcete ho ušetriť injekcie? Existuje vakcína proti chrípke do nosa!
Zdielať na

Chcete dať očkovať dieťa proti chrípke, no chcete ho ušetriť injekcie? Existuje vakcína proti chrípke do nosa!

Chrípka zatvára školy,nakazené sú celé detské kolektívy

Práve chrípka je v súčasnosti dôvodom prečo sa zatvárajú školy a nakazené sú celé detské kolektívy. Podľa odborníkov ani teraz nie neskoro na očkovanie proti chrípke. Kým kovid u detí prebieha väčšinou mierne a long kovid nie je u detí až taký častý,chrípka môže prebehať búrlivo a môže zanechať vážne následky v podobe poškodenia orgánov či reumatických ťažkostí.

Proti chrípke je možné očkovať už od šiesteho mesiaca dieťaťa, a to rovnakou dávkou ako dospelých ľudí. V prípade jednej z vakcín existuje aj možnosť použitia polovičnej dávky u najmenších detí. Ak sa dieťa očkuje prvýkrát, malo by byť očkované dvoma plnými dávkami s odstupom jedného mesiaca.

Na Slovensku je proti chrípke už aj sprejová vakcína do nosa. Aplikuje sa deťom od 2 rokov až po adolescentov do 18 rokov. U nás je novinkou, ale v zahraničí, napríklad vo Francúzsku, Veľkej Británii či v USA sa používa už roky pri hromadnom očkovaní napríklad v školách. Používa sa jednorazovo a to tak, že do každej nosnej dierky sa vstrekne polovica spreja.

U ktorých detí je očkovanie proti chrípke naozaj potrebné?

Vakcináciu proti chrípke u detí treba určite zvážiť najmä u 

  • chronicky chorých detí,
  • detí s obezitou,
  • cukrovkou,
  • s rôznymi chronickými ochoreniami dýchacieho systému a podobne.

U detí do piateho roku života je väčšie riziko ťažkého priebehu chrípky. Sprevádzajú ju vysoké horúčky a môžu sa objaviť aj febrilné kŕče, čiže svalové kŕče, ktoré sú následkom rýchleho vzostupu telesnej teploty.

Súvisiace články

Najčítanejšie