Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Máte problémy s trávením? Zvyčajne je za nimi týchto 7 príčin
Zdielať na

Máte problémy s trávením? Zvyčajne je za nimi týchto 7 príčin

Archívna reportáž

Krvácanie do stolice s hnačkami si vžaduje vyšetrenie špecialistu.

Slováci patria k národom, u ktorých je prejedanie takmer na dennom poriadku. Následkom nie sú len akútne tráviace ťažkosti alebo občasné pálenie záhy či nadúvanie, ale aj oveľa závažnejšie zdravotné problémy, ako je rakovina hrubého čreva a konečníka, ktorých častejší výskyt v posledných rokoch začína byť spájaný s nadmernou konzumáciou údenín a červeného mäsa.

Všeobecne sa tráviace ťažkosti označujú ako DYSPEPSIA a či už zasahujú hornú alebo dolnú časť zažívacieho traktu, bývajú veľmi nepríjemné a často aj bolestivé.

Aké sú príčiny tráviacich problémov?

  • Prejedanie a nevhodná kombinácia potravín.
  • Nevhodný životný štýl - zlé zloženie jedálnička, nedostatočný pitný režim, nadmerná konzumácia alkoholu.
  • Psychické problémy - stres, úzkosť, nedostatok relaxácie, pracovná vyťaženosť, nedostatok spánku, neuspokojivé partnerské, priateľské či rodinné vzťahy.
  • Časté alebo dlhodobé užívanie niektorých liekov – najmä protizápalových liekov, ktoré dráždia a poškodzujú sliznicu pažeráka a žalúdka.
  • Následok iného celkového ochorenia – bakteriálne alebo vírusové infekcie, srdcové choroby, nádorové ochorenia.
  • Organické príčiny – nedostatok tráviacich enzýmov , prekážka v tráviacom ústrojenstve či poškodenie tráviaceho traktu (napr. zápaly, vredy, nádory).
  • Funkčná dyspepsia (napríklad syndróm dráždivého čreva) – samostatné ochorenie bez známej príčiny, prejavujúce sa poruchou činnosti zažívacieho traktu.

Rizikovými faktormi sú:

  • genetické dispozície,
  • vyšší vek (nad cca 45 rokov),
  • fajčenie, nevhodná životospráva,
  • chronické ochorenia a s nimi spojené dlhodobé užívanie liekov.

Ako sa tráviace ťažkosti prejavujú a ako sa liečia?

Pocity plnosti a tlaku v žalúdku

Nepríjemný pocit cítite v hornej časti brucha, medzi hrudnou kosťou a pupkom. Môže sa prejavovať silným tlakom v oblasti žalúdka (ako kameň v bruchu), nevoľnosťou, pocitmi na zvracanie alebo návratom zjedeného jedla späť zo žalúdka do pažeráka a úst. V tom prípade  je zrejme príčinou problémov prejedenie, nedostatočné pauzy medzi jednotlivými jedlami alebo kombinácia potravín, ktoré sa ťažko trávia (tučné, vyprážané, korenené).

Ak sa však problémy opakujú častejšie,hoci sa starvujete primerane, môžete mať nedostatok tráviacich enzýmov, ktoré sa podieľajú na správnom spracovaní potravy.

Ideálne je samozrejme vyhnúť sa potravinám, ktoré problémy spôsobujú, neprejedať sa a jesť v pravidelných, cca 3hodinových intervaloch menšie porcie. Môže sa ale stať, že nám aj bežne dobre znášané jedlo jednoducho „nesadne“, potom je možné vyskúšať niekoľko postupov. Buď obsah žalúdka vyprázdnime, teda vyvoláme zvracanie , ktoré nám rýchlo uľaví tým, že sa ťažko stráviteľného jedla, podobne ako v prípade otravy, zbavíme (pozor ale na to, aby išlo naozaj len o výnimočnú situáciu, nie pravidelný rituál!), alebo sa pokúsime trávenie podporiť .

Na tento účel môže poslúžiť napr. mätový, feniklový alebo anízový čaj, prípadne odvar z rasce, ktorá tiež pôsobí proti plynatosti. Celkovo upokojujúci efekt má aj harmančekový čaj. Nevoľnosť a žalúdok „na vode“ zmierňuje zázvor. Použiť môžete odvar z čerstvého podzemku, ale aj prípravky zakúpené v lekárni vo forme kapsúl

Ak dávate prednosť kvapkám, kúpte si do domácej lekárničky kvapky s obsahom bylinných extraktov, ktoré uľahčujú trávenie a zmierňujú bolesti.

Z ľudových medicín, ak nie je k dispozícii nič iné, je možné podať hlt piva, malé množstvo bylinného likéru alebo lyžičku cukru s všestranne použiteľnou francovkou.

Pokiaľ nič z toho nezaberie, môžete vyskúšať tráviace enzýmy vo forme tabliet, ktoré podporia strávenie nahromadenej potravy v žalúdku.

Pozor ale na opakujúce sa bolesti po jedle, ktoré môžu súvisieť s trvalým nedostatkom tráviacich enzýmov alebo zápalom žalúdka. Mali by ste sa vtedy obrátiť na ošetrujúceho lekára a podstúpiť potrebné vyšetrenia, ktoré pomôžu odhaliť skutočnú príčinu problémov.

Grganie a pálenie záhy

Pálenie záhy alebo odborne pyróza je pomerne častou nepríjemnosťou, ktorá sprevádza trávenie určitých jedál. Prejavuje sa spätným návratom kyslého obsahu žalúdka do pažeráka, pálením, grganím a bolesťou za hrudnou kosťou. Obvykle sa objavuje po konzumácii čerstvého pečiva a iných kysnutých potravín. Tiež niektoré nápoje môžu vyvolať problémy, predovšetkým perlivé minerálky a malinovky, káva alebo víno (najmä biele). Stav sa zhoršuje aj zjedením koreneného jedla alebo fajčením. Môže sa tiež vyskytnúť po podaní liekov na bolesť alebo pri cvičení bezprostredne po jedle.

Príčinou býva tiež nedostatočné dovieranie zvierača medzi pažerákom a žalúdkom . Pálenie záhy je potom častejšie a môže významne ovplyvňovať váš bežný život, nehovoriac o poškodení sliznice pažeráka a rozvoji ďalších komplikácií. Je potom nevyhnutné navštíviť odborníka – gastroenterológa, ktorý vďaka špeciálnemu vyšetreniu, pri ktorom si prezrie sliznicu tráviaceho traktu od pažeráka cez žalúdok až do dvanástnika (tzv. gastroskopiu), môže predpísať liek znižujúci tvorbu žalúdočnej kyseliny . Tým sa výrazne zmiernia ťažkosti. V menšom balení je možné tieto prípravky zakúpiť aj bez lekárskeho predpisu, na dlhodobé užívanie je však potrebný odborný posudok lekára.

Akútne je možné zmierniť problémy použitím tzv. antacíd. Antacidá sú prípravky, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu. Efekt je síce rýchly, ale iba krátkodobý. Dôležité je tiež držať odstup od prípadného podania iných liekov, môžu totiž významne ovplyvniť ich vstrebávanie, a tým aj účinnosť. Pri odporúčanom dávkovaní sú však považované za bezpečné. 

Jednorazovo, ak nie je k dispozícii iný prípravok, sa dá použiť aj jedlá sóda . Pri opakovanom použití však môže práve podanie jedlej sódy spôsobiť uvoľnenie zvierača medzi pažerákom a žalúdkom a problémy z dlhodobého hľadiska skôr zhoršiť.

Ľudovým liekom sú napríklad zemiaky (najlepšie surové, ale môžu sa podať aj suché varené) alebo banány, ktoré znižujú prekyslenie žalúdka.

Zvracanie

Zvracanie v zmysle poruchy trávenia môže byť vyvolané závažnejším ochorením (napr. žalúdočným vredom, nádorom, zápalom a pod.). Častejšie však sprevádzajú akútne infekčné choroby. Ak trvá dlhšie ako 2 - 3 dni alebo sa objavuje pravidelne po jedle, konzultujte neodkladne problémy riešte so svojím ošetrujúcim lekárom!

Ako sa chrániť pred problémami s trávením? 

Nie vždy je možné problémom s trávením predísť. Existujú však odporúčania, ktoré ťažkosti zmiernia alebo znížia ich výskyt a intenzitu.

  • Pravidelne užívajte probiotiká a prebiotiká
  • Neprejedajte sa, dodržiavajte vhodnú životosprávu – vyvážený jedálniček, dostatok pohybu, obmedzenie fajčenia, kofeínu, alkoholu, pravidelný spánok
  • Absolvujte pravidelné preventívne prehliadky u obvodného lekára,aby ste predišli  závažnejším ochoreniam
  • Obmedzte užívanie rizikových liečiv, ktoré môžu dráždiť, alebo dokonca poškodzovať sliznicu tráviaceho traktu (napríklad protizápalové lieky, kyselina acetylsalicylová, kortikoidy).
  • Starajte sa o svoju psychiku - psychoterapia, relaxácia, masáže, dostatok odpočinku, čas na obľúbené činnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie