Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Týchto 12 vecí môžete urobiť pre svoj krvný obeh ešte dnes
Zdielať na

Týchto 12 vecí môžete urobiť pre svoj krvný obeh ešte dnes

Archívna reportáž

Hlboká žilová trombóza hrozí aj pri nedostatku tekutín

Je ťažké uveriť, ale telo obsahuje takmer 100 000 kilometrov krvných ciev . Spolu so srdcom a ďalšími svalmi tvoria váš obehový systém. Táto sieť ciest privádza krv do každej časti tela. Ale keď je váš krvný obeh slabý, prietok krvi sa spomaľuje alebo blokuje. To znamená, že bunky nemôžu dostať všetok kyslík a živiny, ktoré potrebujú.

Keď sa končatiny nedokážu dostatočne prekrviť, ruky alebo nohy môžu byť studené alebo necitlivé. Ak ste svetlej pleti, vaše nohy môžu dostať modrý nádych. Zlý krvný obeh môže tiež vysušiť vašu pokožku, spôsobiť lámavosť nechtov a vypadávanie vlasov, najmä na chodidlách a nohách. Niektorí muži môžu mať problém dosiahnuť alebo udržať erekciu. A ak máte cukrovku, škrabance, vredy alebo rany sa zvyčajne hoja pomalšie. Čo môžete urobiť pre svoj krvný obeh hneď teraz? 

1/12 Nezapáľte si

Nikotín je aktívnou zložkou cigariet, elektronických cigariet a bezdymového tabaku. Poškodzuje steny vašich tepien a zahusťuje vašu krv natoľko, že sa cez ňu nedostane. Ak fajčíte, prestaňte. 

2/12 Kontrolujte svoj krvný tlak

Ak je príliš vysoký, môže spôsobiť artériosklerózu - stav, pri ktorom sa tepny upchávajú a prietok krvi sa zhoršuje. Mali by ste mať 120 mmHg nad 80 mmHg alebo menej, ale opýtajte sa svojho lekára na normálne hodnoty tlaku pre váš vek a zdravotný stav. Kontrolujte si čítanie aspoň raz za mesiac. V lekárni si môžete kúpiť domáci tlakomer alebo použiť kiosk.

3/12 Napite sa

Krv je asi spolovice voda. Takže musíte zostať hydratovaní, aby ste ju udržali v pohybe. Mali by ste vypiť približne  8 pohárov vody denne. Ak cvičíte alebo je vonku horúco, budete musieť piť viac.

4/12 Postavte sa spoza stola

Sedieť celé hodiny nie je dobré pre váš krvný obeh ani pre chrbticu. Dlhé sedenie oslabuje svaly nôh a spomaľuje prietok krvi v nohách, čo by mohlo spôsobiť zrazeninu. Mali by ste si robiť prestávky počas ktorých vstanete a prejdete sa. Môže chvíľu trvať, kým si zvyknete, ale postaviť sa na nohy aktivuje chlopne v žilách nôh a posiela krv do vášho srdca.

5/12 Zacvičte si jogu

Joga je cvičenie, ktoré dokáže naštartovať váš krvný obeh. Keď sa pohybujete, privádza kyslík do buniek. Keď sa krútite, posiela krv do orgánov. A polohy hore nohami presúvajú krv zo spodnej polovice tela nahor do srdca a mozgu.

6/12 Oprite si nohy o stenu

Keď vám opúchajú členky alebo chodidlá, vyskúšajte pózu s nohami hore nohami. Je to jednoduchý spôsob, ako "poslať" svoju krv do hlavy. Ľahnite si na podlahu alebo na podložku s ľavým alebo pravým ramenom pri stene. Otočte svoje telo tak, aby ste si mohli vyložiť nohy, a prikrčte sa zadkom o stenu. Natiahnite ruky na podlahu s dlaňami nadol, aby ste udržali rovnováhu.

7/12 Robte aeróbne cvičenia

Aeróbne znamená „s kyslíkom“. Takže keď beháte, bicyklujete, chodíte, plávate a robíte podobné cvičenia, prijímate viac kyslíka a presúvate ho do svalov. Takéto cvičenie rozprúdi krv, posilní srdce a zníži krvný tlak. Stanovte si cieľ cvičiť 30 minút, 5 až 7 dní v týždni. V prípade potreby ho rozdeľte na malé kúsky. Ak chodíte, vedzte, že mierna až intenzívna rýchlosť - aspoň 3 míle za hodinu - ponúka najlepšie zdravotné výhody.

8/12 Robte drepy

Táto forma silového tréningu vám nielen rozprúdi krv, ale tiež vám pomôže znížiť hladinu cukru v krvi a pomáha pri bolestiach chrbta. Začnite s nohami na šírku ramien a rukami po stranách. Teraz sa pomaly ohnite v bokoch a kolenách, ale chrbát majte rovný, akoby ste sedeli na stoličke. Keď sa vrátite do východiskovej polohy, pokrčte ruky, aby ste dosiahli rovnováhu.


9/12 Noste kompresné podkolienky

Kompresné podkolienky trochu stlačia vaše nohy, aby sa vám krv v nich krv nezdržiavala príliš dlho. Namiesto toho sa presunie späť do vášho srdca. Opýtajte sa svojho lekára, aká dĺžka podkolienok a množstvo tlaku sú pre vás najlepšie.

10/12 Jedzte viac rastlinnej stravy

Priznajme si to: Vyvážená strava nemá žiadnu nevýhodu. Jedzte veľa ovocia a zeleniny. Drž sa ďalej od nasýtených tukov, ktoré možno nájsť v červenom mäse, kuracom mäse, syre a iných živočíšnych zdrojoch. Vyhnite sa príliš veľkému množstvu soli. To vám pomôže udržať vašu váhu v zdravom rozmedzí a váš cholesterol a krvný tlak pod kontrolou – a vaše tepny čisté.

11/12 Rozmasírujte si telo

Vezmite telovú kefu s tuhými, plochými štetinami a masírujte si suchú pokožku. Začnite chodidlami a postupujte nahor pomocou dlhých pohybov na nohách a rukách. Urobte si kruhy na bruchu a krížoch. Suché kefovanie vás tiež zbaví suchej pokožky. Urobte to každý deň, tesne pred sprchou.

12/12 Okúpte sa 

Je to dočasné riešenie, ale kúpeľ je skvelý spôsob, ako naštartovať krvný obeh. Teplá voda rozšíri tepny a žily a prepustí tak viac krvi. Podobne pôsobí horúca voda alebo čaj tiež robí trik.

Súvisiace články

Najčítanejšie