Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
12 otázok a odpovedí o chrípke: Čo by ste o nej mali vedieť?
Zdielať na

12 otázok a odpovedí o chrípke: Čo by ste o nej mali vedieť?

Archívna reportáž

Chrípka je nepríjemná viróza, ktorá v súčasnosti zatvára školy a prerieďuje pracovné kolektívy. Čo by ste o nej mali vedieť?

1/12 Čo je to chrípka?

Je to supernákazlivý vírus, ktorý môže spôsobiť, že sa budete cítiť mizerne. Jeho príznaky sú zvyčajne závažnejšie ako kýchanie a upchatý nos, ktoré zvyknete dostať z bežného prechladnutia.

2/12 Aké sú príznaky chrípky?

Zvyčajne sa začnete cítiť zle z okamihu na okamih, príznaky sa nestupňujú pomaly,ale nastúpia plnou silou naraz. Môžete mať vysokú horúčku, bolesť hlavy a svalov, kašeľ, bolesť hrdla a únavu. Môžete mať tiež nádchu alebo upchatý nos, zimnicu, bolesť hlavy a nevoľnosť alebo vracanie.

3/12 Ako dlho chrípka trvá?

Väčšina príznakov sa zlepší po približne 5 dňoch. Ale niekedy môžu trvať týždeň alebo viac. Aj keď sú horúčky a bolesti preč, stále sa môžete niekoľko týždňov cítiť vyčerpaní.

4/12 Ako sa šíri chrípka?

Môžete ju chytiť, keď niekto, kto chrípku má, kýchne alebo kašle, pričom do vzduchu, ktorý dýchate, vysiela kvapôčky naplnené vírusom. Chrípku môžete dostať aj vtedy, ak sa dotknete miesta, kde vírus pristál, a potom sa dotknete svojich úst, nosa alebo očí. Chrípka je bežnejšia v zime, pretože ľudia trávia viac času v uzavretých priestoroch a v blízkom vzájomnom kontakte, takže vírus sa ľahšie šíri.

5/12 Ako sa liečiť doma?

Doprajte si veľa odpočinku. Pite veľa čírych tekutín - vodu, vývar a čaj, aby ste tiež neboli dehydrovaní. Na upchatý nos môžete vyskúšať aj zvlhčovač vzduchu alebo fyziologický roztok v spreji. Kloktajte slanou vodou na bolesť hrdla.

6/12 Čo antivírusová liečba?

Tieto tabletky na predpis fungujú najlepšie, ak ich užijete počas prvých 48 hodín od vypuknutia. Liek môže zmierniť vaše príznaky alebo ich skrátiť o 1 alebo 2 dni. Antivírusové lieky zahŕňajú oseltamivir (Tamiflu), peramivir (Rapivab) alebo zanamivir (Relenza). Dokonca aj po 48 hodinách môžu stále pomôcť tým, ktorí majú ťažký prípad chrípky, majú viac ako 65 rokov alebo majú slabý imunitný systém.

7/12 Aké iné lieky pomáhajú? 

Lieky proti bolesti, ako je acetaminofén, ibuprofén alebo naproxén, môžu zmierniť horúčku a bolesti tela. Dekongestanty môžu pomôcť s upchatým nosom. A lieky proti kašľu alebo kvapky môžu pomôcť upokojiť kašeľ. Opýtajte sa svojho lekára, ktorý z týchto liekov môže byť pre vás vhodný. Majte na pamäti, že antibiotiká neliečia vírusy ako je chrípka. Jediná situácia, kedy môžu pri chrípke pomôcť, je, ak dostanete aj bakteriálnu infekciu, ako je sinusitída, bakteriálna pneumónia alebo infekcia ucha.

8/12 Prečo sa proti chrípke zaočkovať?

To je najlepší spôsob, ako zostať zdravý. Vakcína pomáha telu rozpoznať chrípku a bojovať proti nej. Keďže vírus sa mení z roka na rok, pred začiatkom každej chrípkovej sezóny na jeseň potrebujete novú vakcínu. Vakcína vám nemôže spôsobiť chrípku. Môže zabrániť, aby ste dostali chrípku alebo vám pomôcť,aby ste ju prekoali s miernymi príznakmi, ak s ňou prídete do styku a ochoriete.

9/12 Ako sa vyhnúť chrípke?

Môžete urobiť niekoľko  jednoduchých vecí: Snažte sa nedotýkať očí, nosa a úst, pretože sa tak šíria baktérie. Noste tvárovú masku. Umývajte si ruky často mydlom a vodou. Alebo použite dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu, keď nie je k dispozícii mydlo a voda. Ak ochoriete, môžete zabrániť tomu, aby ostatní ľudia dostali chrípku, ak sa od nich budete držať ďalej. Zakryte si aj ústa a nos, keď kašlete a kýchate. Ak nemáte po ruke vreckovku,použite vnútorný ohyb lakťa, aby vám na rukách nezostali choroboplodné zárodky.

10/12 Ako ochrániť pred chrípkou bábätká a deti?

Pre dospelého nie je jednoduché zvládať príznaky chrípky. Pre bábätká a malé deti je to ešte ťažšie. Je navyše  pravdepodobnejšie, že v dôsledku choroby dostanú ďalšie súvisiace zdravotné problémy. Porozprávajte sa so svojím lekárom o očkovaní proti chrípke pre malé deti a dojčatá vo veku 6 mesiacov a staršie,ecxistuje pre ne aj vakcína do nosa. Chrípka môže byť pre nich nebezpečnejšia ako prechladnutie.

11/12 Aké problémy môžete mať z chrípky?

Väčšina ľudí sa zotaví po niekoľkých dňoch bez problémov. Niektorí však dostanú stavy ako zápal pľúc, bronchitída alebo infekcie dutín a uší. Ľudia, ktorí už majú problémy ako astma alebo srdcové zlyhanie, môžu vážne ochorieť a dokonca zomrieť.

12/12 Kedy hľadať pri chrípke pomoc?

Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak:

- Máte problémy s dýchaním alebo máte pocit nedostatku vzduchu

- Pociťujte tlak alebo bolesť v hrudníku alebo žalúdku

- Ste dehydrovaní

- Cítite sa zmätene

- Nedá sa zastaviť zvracanie

Súvisiace články

Najčítanejšie