Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Infarkt u ženy môže vyzerať úplne inak než u muža : Ak ste žena, na tieto príznaky si dajte pozor!
Zdielať na

Infarkt u ženy môže vyzerať úplne inak než u muža : Ak ste žena, na tieto príznaky si dajte pozor!

Archívna reportáž

Ak pravidelne športujete, dajte si vyšetriť srdce

Srdcové choroby sú na prvom mieste medzi príčinami smrti u mužov aj u žien. Napriek tomu existujú kľúčové rozdiely medzi pohlaviami v tom, ako sa infarkt vyvíja, aké má príznaky a tiež ako ho lekári vnímajú. Ochorenie srdca má totiž veľký vplyv na životy mnohých žien, ale povedomie o ňom sa zvyčajne zameriava viac na mužov ako na ženy.

1/6 Ženy majú menšie srdcia a krvné cievy

Mužské a ženské telo je rozdielne – a to ovplyvňuje aj vývoj srdcových chorôb. Ženy majú napríklad menšie srdce a menšie cievy. Tento rozdiel je významný, pretože niekedy sa menšie cievy nezobrazujú dobre na angiograme – snímke krvných ciev srdca – takže u niektorých žien môžu byť príznaky upchatia rozpoznané.

U žien sa tiež častejšie vyvinie srdcové ochorenie v menších krvných cievach srdca namiesto veľkých koronárnych artérií, ktoré sa bežne vyskytujú u mužov.

2/6 Ženské choroby zvyšujú riziko infarktu

Ženské reprodukčné zdravie a srdcové choroby spolu úzko súvisia. Zistilo sa, že ženy s endometriózou majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku nejakej formy srdcového ochorenia ako ženy bez nej.

Ženy, u ktorých sa počas tehotenstva rozvinie gestačný diabetes alebo preeklampsia, (komplikácia tehotenstva, ktorá spôsobuje vysoký krvný tlak a zaťažuje orgány) môžu mať tiež zvýšené riziko infarktu.

3/6 Ženy môžu mať iné príznaky infarktu než muži

Mnohé z „klasických“ príznakov srdcového infarktu – ako napríklad drvivá bolesť na hrudníku – sú založené na výskume vykonanom na mužoch. Ženy môžu pociťovať bolesť na hrudníku, ale môžu mať aj príznaky podobné chrípke vrátane:

  • nevoľnosti,
  • zvracania,
  • závratov,
  • dýchavičnosti.

Avšak takmer dve tretiny žien, ktoré náhle zomreli na srdcové ochorenie, nemali žiadne predchádzajúce príznaky.

4/6 U žien sa častejšie vyvíjajú srdcové ochorenia podobné infarktu

U žien je väčšia pravdepodobnosť ako u mužov, že sa u nich vyvinie niekoľko chorôb, ktoré majú príznaky podobné srdcovému infarktu, ako sú bolesť na hrudníku a dýchavičnosť.

Koronárny spazmus: v tomto stave sa cieva, ktorá dodáva krv do srdca, stiahne. To dočasne obmedzí prietok krvi, čo napodobňuje srdcový infarkt.
Koronárna disekcia: vtedy sa pretrhne stena koronárnej tepny. Pacientkami sú často ženy, ktoré nemusia mať v anamnéze žiadne srdcové ochorenie.
Takotsubo kardiomyopatia: tiež nazývaný syndróm zlomeného srdca, je to zápalový stav, ktorý spôsobuje zväčšenie srdca po období emocionálneho stresu.
Niektoré z týchto stavov môžu byť menej závažné ako srdcový infarkt, ale iné sú rovnako nebezpečné, takže je vždy dôležité poradiť sa so svojím lekárom, ak pociťujete nejaké príznaky.

5/6 U žien sa nemusí infarkt preukázať bežným testom poškodenia srdca

Srdcový troponínový test je bežný test, ktorým sa určuje, či došlo k infarktu. Tento test meria hladiny troponínu – proteínu v krvi, ktorý poukazuje na poškodenie srdcového svalu. 

Ženy môžu mať pri infarkte nižšiu hladinu troponínu v krvi ako muži. Hoci troponín u nich nemusí byť pri infarkte taký vysoký ako u mužov a zdá sa "byť v poriadku", mohli utrpieť vážnu srdcovú príhodu.

6/6 Ženy môžu potrebovať inú liečbu infarktu ako muži 

Ženy môžu v porovnaní s mužmi potrebovať iný prístup k liečbe infarktu, aby dosiahli najlepšie výsledky. Napríklad ženy majú vyššiu úmrtnosť pri by-passe koronárnej artérie, čo je typ operácie otvoreného srdca, ktorá opravuje zablokované tepny v srdci. U niektorých žien môže byť úspešnejší konzervatívnejší prístup k liečbe. Okrem toho, existujú výskumy, že u žien je menej pravdepodobné, že im lekári po infarkte predpíšu lieky na kontrolu vysokého krvného tlaku alebo cholesterolu ako u mužov. Tiež je menej pravdepodobné, že im predpíšu aspirín, liek široko odporúčaný pre ľudí s anamnézou srdcového infarktu. 

Súvisiace články