Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za uplynulý týždeň bolo u lekára takmer 98-tisíc ľudí. Chrípka bude na vrchole pred sviatkami
Zdielať na

Za uplynulý týždeň bolo u lekára takmer 98-tisíc ľudí. Chrípka bude na vrchole pred sviatkami

BRATISLAVA / Chrípka na Slovensku je na vzostupe, vrchol by podľa odborníkov mala dosiahnuť pred vianočnými sviatkami. Stovky škôl z preventívnych dôvodov zatvorili svoje brány a mnohé prešli na dištančnú výučbu. Ak ste chorý, lekári vám odporúčajú liečiť sa doma a vyhnúť sa preplneným ordináciám.

Chrípkové ochorenia v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpli o vyše 57 %. Bezprostredné nebezpečenstvo nám nehrozí, čo naznačujú aj optimistické prognózy lekárov. Za posledný týždeň prišlo k lekárovi takmer 98 000 ľudí s respiračnými chorobami. Najčastejšie ide o zápal dutín či pľúcne ochorenia. Chrípka tvorila takmer pätinu z nich. "Súčasná chrípková epidémia je veľmi rozšírená, nie je ale veľmi nebezpečná, preto si myslím, že netreba robiť paniku," informuje lekárka Katarína Šimonovičová. 

"Tým, že už aj chrípka prišla v podstate pred dvoma týždňami, zdá sa, že to vrcholenie bude teraz práve pred tými Vianocami alebo okolo tých vianočných sviatkov," povedal lekár Martin Matejka. Vyše 500 materských škôl preventívne zatvorilo svoje priestory, najviac v Žilinskom či Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Podobne zareagovali aj vyše 450 základných škôl. Takmer 100 ich je v Nitrianskom kraji, nasledujú školy v Prešovskom a Žilinskom kraji, najmenej ich je zatvorených opäť v Banskobystrickom. 

Najvyššiu chorobnosť v tomto týždni zaznamenali v Žilinskom kraji pre chrípku sa zatvárali základné, stredné a aj materské školy. "V pôsobnosti mesta Žilina máme zatvorené štyri materské školy, jednu základnú školu a deväť tried z ďalšej základnej školy," informuje hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová. Čakárne na detských pohotovostiach sú plné. "Tie stavy sú sprevádzané vysokými teplotami, ktoré trvajú dlhší čas. Oddelenie máme vyťažené na 100 percent, ale detičky, ktorým sa stav zlepší, sa snažíme čo najskôr púšťať domov," informuje lekárka Michaela Zrebná. 

Najčastejšie chorou vekovou skupinou obyvateľstva počas týždňa boli deti do 5 rokov. Naopak, najmenej chorľaví boli ľudia nad 60 rokov. V základnej škole na Ostredkoch mali 42 % žiakov chorých, rozhodli sa prerušiť prezenčnú formu výučby na 5 dní. Počas 5 dní fungovali online. Deti, ktoré boli choré, sa nepripájali.

Zatváraniu sa nevyhli ani stredné školy. Dotklo sa to 34 z nich, najviac, konkrétne osem, ich je zatvorených v Košickom kraji. Za posledný týždeň bolo hlásených spolu 784 pozitívnych prípadov PCR testov, čo je o 1,4 % viac než bolo minulý týždeň a 976 pozitívnych antigénových testov, čo činí 5,5 % nárast. Vianočné sviatky strávime poväčšine v úzkom rodinnom kruhu, čím obmedzíme kolektívne šírenie. Aj preto prognózy po sviatkoch vyzerajú optimisticky. "Dúfame, že teda ten január a február bude možno trochu ustupovať tá vysoká chorobnosť, ale ťažko predpovedať, naozaj tá doba je veľmi zvláštna," dodáva lekár Martin Matejka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie