Jasno
12°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Ste obézny či máte cukrovku? Podľa vedcov to priamo súvisí s vyšším rizikom rakoviny pankreasu
Zdielať na

Ste obézny či máte cukrovku? Podľa vedcov to priamo súvisí s vyšším rizikom rakoviny pankreasu

Ľudia s obezitou a cukrovkou 2. typu majú väčšiu pravdepodobnosť rakoviny pankreasu, zistil výskum

Štúdia zistila, že pacienti s obezitou a cukrovkou 2. typu sú vystavení vyššiemu riziku vzniku rakoviny pankreasu. Vedci z University of British Columbia v Kanade našli priamu súvislosť medzi vysokou hladinou inzulínu a touto rakovinou. Štúdia poskytuje prvé podrobné vysvetlenie, prečo sú ľudia s týmito dvoma ochoreniami vystavení zvýšenému riziku tejto smrtiacej diagnózy.  

Výskyt tejto rakoviny stále rastie. Rakovina pankreasu bola v minulosti spájaná s obezitou a cukrovkou 2. typu, no vedci pred výskumom nedokázali zistiť príčinu. Podľa novej štúdie, ktorá bola vykonaná na myšiach, nadmerná hladina inzulínu nadmerne stimuluje acinárne bunky pankreasu, ktoré produkujú tráviace šťavy. Táto nadmerná stimulácia vedie k zápalu, ktorý premieňa tieto bunky na prekancerózne bunky.Výskumníci naznačujú, že to môže viesť k objaveniu nových stratégie a liečby rakoviny, ktoré sa zameriavajú na inzulínové receptory v acinárnych bunkách.
Spoluautor Dr James Johnson, profesor na oddelení bunkových a fyziologických vied na University of British Columbia (UBC), povedal: „Popri rýchlom náraste obezity a cukrovky 2. typu vidíme alarmujúci nárast rakoviny pankreasu. Tieto zistenia nám pomáhajú pochopiť, ako sa to deje, a zdôrazňujú dôležitosť udržiavania hladín inzulínu v zdravom rozmedzí, čo možno dosiahnuť diétou, cvičením a v niektorých prípadoch aj liekmi."

Vedúci autor Dr Janel Kopp, odborný asistent na oddelení bunkových a fyziologických vied na UBC, povedal:  "Tento výskum by tiež mohol pripraviť pôdu pre cielené terapie, ktoré modulujú inzulínové receptory, aby sa rakovine pankreasu  zabránilo alebo aby sa aspoň spomail jej rast.

Súvisiace články

Najčítanejšie