Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stratili ste hlas? Toto je 13 dôvodov, prečo môžete byť zachrípnutí
Zdielať na

Stratili ste hlas? Toto je 13 dôvodov, prečo môžete byť zachrípnutí

Lieky môžu mať vedľajšie účiky spôsbujpce aj zachrípnutie.

Strata či zmena hlasu nie je nič príjemné. Môže mať mnoho dôvodov, a niektoré sú vážne.

1/13 Respiračné ochorenie

Najčastejší vinník zachrípnutia? Infekcia v dýchacích cestách. Prechladnutie, chrípka, bronchitída alebo iná infekcia horných dýchacích ciest môže spôsobiť, že hlasivky dočasne opuchnú a hrdlo sa zapáli - tento stav je tiež známy ako laryngitída.

2/13 Sezónne alergie

Rovnako ako vírusy, alergie na peľ niektorých stromov a rastlíny v kvete môžu spôsobiť laryngitídu. Podráždenie a opuch, ktoré zasiahnu dýchacie cesty,môžu tiež spôsbiť zápal hlasiviek.

3/13 Zápal mandlí

Vírus alebo baktérie na mandliach (tkanivové vankúšiky oválneho tvaru v zadnej časti hrdla) spôsobujú tonzilitídu - a môžu viesť k zachrípnutiu. K ochoreniu sa zvyčajne pridávajú ďalšie príznaky, ako je horúčka, opuchnuté mandle, ktoré vyzerajú biele, žlté alebo červené, a bolesť hrdla, ktorá sťažuje prehĺtanie.

4/13 Hlasový stres

Keď nesprávne použijete svoj hlas, môže to dočasne poškodiť hlasivky- napríklad ak hovoríte dlho nahlas, kričíte, spievate z plných pľúc alebo hovoríte príliš vysokým alebo nízkym hlasom. Pomôže čas, odpočinok a dostatok vody.

5/13 Reumatoidná artritída (RA)

Niekedy môže zápal spôsobený týmto stavom postihnúť malý kĺb na krku v blízkosti hlasiviek nazývaný krikoarytenoidný kĺb. Ak máte reumu, opýtajte sa svojho lekára na váš chrapľavý hlas, najmä ak máte pocit, že vám niečo uviazlo v krku. Neskôr by to mohlo spôsobiť problémy s dýchaním.

6/13 Problémy so štítnou žľazou

Štítna žľaza sa nachádza v krku tesne pred nervami, ktoré ovládajú hlasivky. Problémy so štítnou žľazou môžu viesť k dlshotrvajúcemu chrapotu. Zahŕňajú hypertyreózu (vytvára sa príliš veľa hormónov štítnej žľazy a telo spaľuje energiu príliš rýchlo), hypotyreózu (hormónov je naopak príliš málo a vaše telo sa príliš spomalí) alebo dokonca rakovinu štítnej žľazy. .

7/13 Nervové choroby

Choroby ako roztrúsená skleróza, Parkinsonova choroba alebo myasthenia gravis môžu spôsobiť chrapľavý, chrapľavý hlas kvôli ich účinku na nervy hlasiviek. Je však nepravdepodobné, že by problémy s hlasom boli prvým a jediným príznakom týchto ochorení. Zvyčajne sú len jedným z mnohých ďalších príznakov týchto chorôb.

8/13 Kvasinková infekcia

Máte chronickú laryngitídu? Je to zriedkavé, ale niekedy môže byť na vine huba - napríklad tie, ktoré spôsobujú kvasinkové infekcie. Ak používate astmatický inhalátor, je pravdepodobnejšie, že na hlasivkách môžete mať kvasinky.

9/13 Predrakovinové bunky

Abnormálne bunky rastúce v hrtane alebo hlasivke- dutom orgáne, ktorý drží hlasivky – môžu tlačiť na hlasivky a brániť im normálne fungovať. Hrtan je lemovaný skvamóznymi bunkami, takže rakovinové bunky sa stávajú skvamocelulárnymi karcinómami. Každé dlhotrvajúce zachrípnutie preto rozhodne treba vyšetriť.

10/13 Nerakovinové hrčky a výrastky

Výrastky ako polypy, cysty alebo uzliny nie sú rakovinové, ale môžu tlačiť na hlasivky rovnako ako prekancerózne výrastky. Profesionálni speváci sú vystavení vysokému riziku, že ich dostanú. Vyplývajú z neustáleho trenia hlasiviek o seba, podobne, ako keď sa vám na päte vytvorí pľuzgier, keď máte príliš tesnú topánku. Zvyčajne si ich liečba vyžaduje odpočinok, terapiu alebo operáciu.

11/13 Reflux

Gastroezofageálny reflux (GERD) spôsobuje, že žalúdočná kyselina stúpa do hrdla alebo dokonca na hlasivky. Tento laryngofaryngeálny reflux (LPR) dráždi tkanivá hrdla. Ak je príčinou chrapotu reflux, zvyčajne je horší ráno. Keď máte LPR, nemusíte mať vôbec žiadne pálenie záhy.

12/13 Fajčenie

Vdychovanie dymu, či už samotným fajčením alebo aj pasívne fajčenie, môže časom spôsobiť trvalé zmeny na hlasivkách. Keď sa chorobne zväčšia, tón vášho hlasu sa môže prehĺbiť. Fajčenie tiež zvyšuje riziko rakoviny hrdla.

13/13 Lieky

Kortikosteroidy, lieky v inhalátore astmy, môžu niekedy spôsobiť dysfóniu - inak známu ako ťažkosti s rozprávaním. Medzi ďalšie lieky, ktoré môžu narušiť kvalitu vášho hlasu, patria antihistaminiká; diuretiká; anticholinergiká používané na liečbu problémov s močovým mechúrom, Parkinsonovej choroby alebo depresie; a lieky na zrážanie krvi.

Súvisiace články