Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozrite sa na svoje príznaky: Je to prechladnutie alebo chrípka?
Zdielať na

Pozrite sa na svoje príznaky: Je to prechladnutie alebo chrípka?

Chrípka má tento rok udrieť väčšou silou.

Možno si poviete- a nie je to jedno? Voľne predajné lieky a slepačia polievka pomáhajú pri oboch, však? Nie tak rýchlo. Je dôležité vedieť, s akým druhom ochorenia máte čo dočinenia. Je to preto, že chrípka môže mať vážne komplikácie, ako je zápal pľúc. Môže to byť dokonca smrteľné ochorenie. Liečba chrípky funguje najlepšie do 48 hodín od začiatku príznakov. Antivírusové lieky na predpis môžu skrátiť čas, keď ste chorý a pomôcť vám, ak ste rizikový.

Chrípka a prechladnutie - v čom je rozdiel a čo je spoločné? 

V prvom rade je rozdiel v pôvodcovi ochorenia. Kým pri prechladnutí sú to najmä rhinovírusy, pri chrípke je to chrípkový vírus. A hoci aj prechadlnutie sa môže skomplikovať bakteriálnou infekciou, pri chrípke ide o vážen vírusové ochorenie   

Chrípka: Prichádza rýchlo a zbesilo

Ak máte pocit, že vás zrazil kamión, pravdepodobne ide o chrípku. Príznaky ako bolesť hrdla, horúčka, bolesť hlavy, bolesti svalov, upchatie a kašeľ majú tendenciu sa objaviť náhle. Prechladnutie je zvyčajne menej intenzívne a zahŕňa nádchu alebo upchatý nos. Chrípka sa zlepší do 2 až 5 dní, ale môžete sa cítiť vyčerpaný týždeň alebo dlhšie. Prechladnutie prichádza pomaly a trvá až 10 dní.

Chrípka: Máte horúčku

Zatiaľ čo niektorí ľudia môžu pri prechladnutí dostať miernu horúčku, väčšina nie. Ak máte chrípku, pravdepodobne budete mať teplotu 38-39 stupňov Celzia. Detské chrípkové horúčky bývajú vyššie. Deti môžu mať tiež väčšiu pravdepodobnosť horúčky s nádchou.

Chrípka: Únava môže trvať týždne

Pravdepodobne sa začnete cítiť veľmi unavení a mať bolesť v celom tele. Táto únava a slabosť môžu trvať až 3 týždne - alebo dokonca dlhšie u seniorov a ľudí s dlhodobými (chronickými) chorobami alebo slabým imunitným systémom. Pri prechladnutí sa zvyčajne cítite zle len pár dní.

Prechladnutie a chrípka: Oboje môže spôsobiť bolesti hlavy

Napriek tomu bolesť hlavy, ktorá prichádza spolu s prechladnutím, podobne ako iné príznaky, ktoré sú výsledkom vírusu, má tendenciu byť miernejšia ako bolesť spôsobená chrípkou.

Prechladnutie aj chrípka:  Kašeľ

Prechladnutie a chrípka sú ochorenia dýchacích ciest, ktoré postihujú vaše dýchacie cesty, takže obe môžu spôsobiť kašeľ. Pneumónia je pľúcna infekcia, ktorá môže byť komplikáciou chrípky. Zavolajte svojho lekára, ak máte pretrvávajúci kašeľ, horúčku vyššiu ako 38 stupňov Celzia  a zimnicu, ťažkosti s dýchaním, dýchavičnosť alebo bolesť na hrudníku pri kašli.

Prechladnutia aj chrípka:Bolesti ucha

Preťaženie z oboch ochorení môže spôsobiť zvýšenie tlaku v uchu. To ovplyvňuje Eustachovu trubicu, ktorá spája vaše hrdlo so stredným uchom. Môže to spôsobiť tupú bolesť ucha, stratu sluchu a pocit „pukania“ v ušiach. Zvyčajne zmizne s ostatnými príznakmi. Navštívte svojho lekára, ak bolesť ucha trvá dlhšie ako vaša choroba alebo cítite náhlu silnú bolesť. Môžete mať infekciu ucha, ktorá si vyžaduje liečbu.

Prechladnutie: Často začína bolesťou v krku

Tento skorý príznak má tendenciu trvať 1 až 2 dni. Častá je aj nádcha a upchatý nos. S chrípkou prichádzajú aj bolesti hrdla. Ale ak to máte, budete pravdepodobne unavení a budete mať ďalšie príznaky, ktoré sa objavia naraz.

Prechladnutie: Upchatý nos

Pokiaľ nemáte aj horúčku, veľkú bolesť a únavu, pravdepodobne máte nádchu – hoci mnohí ľudia s chrípkou tiež hovoria, že majú upchatý nos a kýchajú. Prechladnutie aj chrípka môžu viesť k infekciám dutín. Okrem hustého žltého alebo zeleného výtoku z nosa môžu infekcie dutín spôsobiť bolesti hlavy a bolesti v čele, lícach a nose. Bolesť sa zvyčajne zhoršuje náhlym pohybom hlavy alebo napätím. Niekedy môžete dostať sekundárnu bakteriálnu infekciu, ktorá si vyžaduje antibiotickú liečbu.

Ako zistíte, či máte chrípku? 

Najrýchlejší a najlepší spôsob, ako zistiť, ktorú chorobu máte, je urobiť si test v ordinácii lekára. Pomocou výteru z nosa alebo hrdla môže váš lekár často zistí, či máte vírus chrípky, zvyčajne do 30 minút alebo menej. Ak test ukáže, že máte chrípku a príznaky sa u vás objavili v priebehu posledných 48 hodín, lekár vám môže odporučiť antivírusový liek, ktorý vám pomôže rýchlejšie sa zotaviť.

Chrípka: Začnite užívať antivírusové lieky čo najskôr

Tieto lieky vám môžu pomôcť cítiť sa lepšie a skrátiť vaše ochorenie o 1 až 2 dni – najmä ak ich začnete užívať do 2 dní po ochorení. Voľnopredajné produkty môžu tiež zmierniť niektoré príznaky, ako je kašeľ a preťaženie. Pozorne si prečítajte štítky a pokyny, aby ste pochopili, čo lieky robia a ako ich užívať.

Prechladnutie: Voľne predajné lieky môžu zmierniť príznaky

Lieky ako sú dekongestanty, lieky na potlačenie kašľa a antihistaminiká, môžu pomôcť pri upchatých dutinách, kašli a nosových príznakoch. Acetaminofén, ibuprofén alebo naproxén môžu liečiť bolesť alebo bolesť hlavy. Prečítajte si aktívne zložky a upozornenia na všetkých etiketách produktov. Mnoho liekov proti kašľu a nachladnutiu má rovnaké zložky, takže sa môžete náhodne predávkovať, ak si nedáte pozor. Nedávajte aspirín dieťaťu mladšiemu ako 18 rokov. Jeho použitie  sa u detí spája so stavom nazývaným Reyov syndróm.

Umývanie rúk je kľúčové

Dobre si umyte ruky, aby ste chrípku nepreniesli na iných ľudí. Použite mydlo a teplú vodu a vydržte aspoň 20 sekúnd. Nezabudnite na oblasti medzi prstami a okolo nechtov. Dôkladne opláchnite a osušte. Fungujú aj dezinfekčné prostriedky na ruky na báze alkoholu. Umývajte si ruky často počas prechladnutia a chrípkovej sezóny, najmä potom, čo kašlete, kýchate alebo smrkáte. Nemôžete nájsť vreckovku? Kýchajte alebo kašlite do lakťa namiesto rúk.

Dajte sa zaočkovať

Nechajte sa očkovať proti chrípke. Vakcína sa vyrába z bielkovín, ktoré sa nachádzajú vo verziách minuloročnej chrípky. Pomáha vášmu telu byť pripravené rozpoznať a bojovať, keď ste vystavení skutočnej chrípke. Chrípková vakcína vám nemôže spôsobiť chrípku! Očkovanie proti chrípke je veľmi dôležité pre deti staršie ako 6 mesiacov, tehotné ženy, dospelých nad 50 rokov a ľudí s dlhodobými (chronickými) ochoreniami alebo slabým imunitným systémom. Niekoľko rokov je pre deti k dispozícii nosová verzia vakcíny.

Súvisiace články

Najčítanejšie