Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Máte krv v stolici? Toto je 8 príčin, ktoré to spôsobujú
Zdielať na

Máte krv v stolici? Toto je 8 príčin, ktoré to spôsobujú

Archívna reportáž

Test na okultné krvácanie zisti aj nepatrné stopky krvi v stolici.

Krv v stolici je signálom, že niektorá časť tráviaceho traktu krváca. Niekedy je množstvo krvi také malé, že je možné ho zistiť iba testom na okultné krvácanie. Často si človek krv všimne na toaletnom papieri, kedy je najnápadnejšia jasne červená krv. Ak však dochádza ku krvácaniu vo vyšších častiach tráviaceho traktu, krv sa čiastočne natrávi a potom sfarbuje stolicu do čierna.

Nie vždy treba robiť hneď paniku – skúste si najprv spomenúť, či ste neskonzumovali niektoré potraviny, ktoré môžu spôsobiť zafarbenie stolice do červena alebo do čierna – napríklad červená repa, černice, čučoriedky, paradajkový džús alebo tiež lieky s obsahom železa, bizmutu či živočíšne uhlie.

Toto môžu byť príčiny krvácania v tráviacom trakte:

Hemoroidy 

Ide o ochorenie cievneho systému, keď dochádza k rozšíreniu cievnych spojok okolo konečníka a časti hrubého čreva. Ak je krv na povrchu stolice, potom často signalizuje hemoroidy.

Análna fisúra

Je to malá prasklina v oblasti konečníka. Fisúry sú často spôsobené priechodom väčšieho objemu tvrdej stolice. Bývajú bolestivé a často svrbia.

Divertikulóza

Divertikul je malá vydutina hrubého čreva. Väčšinou nespôsobuje problémy, ale môže začať krvácať alebo tu môžu vzniknúť infekcie.

Kolitída

Je to zápal hrubého čreva. Medzi najčastejšie príčiny sa radia nešpecifické autoimunitné črevné zápaly, ako sú Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Žalúdočný vred 

Ide o vred žalúdka alebo dvanástnika (horná časť tenkého čreva), ktorý môže spôsobiť krvácanie. Krv sa pri prechode tráviacim traktom natrávi, takže sfarbí stolicu do čierna. Jednou z príčin vredu môže byť infekcia baktérií Helicobacter pylori alebo nadmerné užívanie protizápalových liekov, ktoré sa užívajú najmä proti bolesti. Tieto lieky je vhodnejšie užívať po jedle, pretože sa po jedle zvyšuje ochranná vrstva žalúdka, čím sa chráni žalúdok.

Angiodysplázia 

Je to stav, kedy sú cievy veľmi krehké, a tak dochádza ku krvácaniu.

Pažerákové varixy

Cievy v okolí pažeráka sa môžu rozširovať a spôsobiť masívne krvácanie. Pažerákové varixy sú spôsobené predovšetkým zvýšením tlaku v krvnom riečisku medzi črevami a pečeňou.

Polypy alebo karcinóm

Polypy sú výrastky v čreve, ktoré môžu rásť, krvácať alebo sa zvrhnúť do karcinómu. Kolorektálny karcinóm je u nás druhým najčastejším nádorovým ochorením. Každý rok ochorie takmer 4 000 osôb.

Príznaky kolorektálneho karcinómu:

  • hnačky či zápchy,
  • pocity neúplného vyprázdnenia,
  • prítomnosť krvi v stolici,
  • stolice, ktoré sú v priemere tenšie, než bývajú normálne (tzv. "ceruzkovitá" stolica),
  • časté bolesti či kŕče brucha, pocity plnosti či nadúvania,
  • strata hmotnosti bez jasnej príčiny,
  • stály pocit únavy,
  • pocit ako na zvracanie alebo priamo časté zvracanie.

Príčin, ktoré môžu spôsobiť prítomnosť krvi v stolici, je mnoho, a preto je vždy dôležité nechať sa vyšetriť lekárom. Okrem samotného vyšetrenia môžu pomôcť zistiť príčinu krvácania aj akékoľvek príznaky, ktoré lekárovi oznámite. Napríklad čierna stolica môže byť príznakom žalúdočného vredu alebo pažerákových problémov. Zato jasne červená krv na povrchu stolice môže byť spôsobená divertikulózou alebo hemoroidmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie