Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
14 dôvodov nespavosti: Ktorý z nich vám nedá spať?
Zdielať na

14 dôvodov nespavosti: Ktorý z nich vám nedá spať?

Spánok ovplyvňuje aj duševný stav.

Nespavosť je, keď nemôžete zaspať, aj keď by ste chceli, alebo nemôžete zostať spať dostatočne dlho.Nedostatok spánku môže spôsobiť, že ste náladový, podráždený, úzkostný a depresívny. Môžete mať tiež problémy s myslením alebo s pamäťou. A je pravdepodobnejšie, že sa vám v aute alebo inde stane nehoda, pri ktorej by ste mohli zraniť vás alebo niekoho iného. Nespavosť je tiež spojená so stavmi, ako je obezita, vysoký krvný tlak, cukrovka a srdcové choroby. Aké sú medicínske dôvodody nespavosti?

Stres

Udalosti ako strata zamestnania alebo smrť milovaného človeka často spôsobujú bezsenné noci. Pokiaľ nespavosť sama od seba v priebehu niekoľkých nocí nezmizne, vzniká akútna porucha spánku. Dlhodobé obavy, ako aj úzkostná porucha, záchvaty paniky a  posttraumatická porucha môžu viesť k chronickej nespavosti, ktorá je závažnejšia.

Nepravidelné časy spánku

Zmätené telesné hodiny vás dokážu držať hore, keď je čas ísť spať. Možno je to dôsledok nekonzistentného spánku, dlhého letu z iného časového pásma, práce cez noc alebo striedania pracovných zmien. Niektorí ľudia majú jednoducho iný cirkadiánny rytmus, ktorý ich zosynchronizuje s ich typickými aktivitami, takže je pre nich ťažké zaspať v „normálnych“ časoch.

Duševná choroba

Problémový duševný stav je významný dôvod nespavosti. Ľudia s depresiou majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy so spánkom, vrátane nespavosti. Rovnako tak tí, ktorí majú úzkosť, bipolárne a obsedantno-kompulzívne poruchy. Spôsob, akým je ovplyvnený váš spánok, môže poskytnúť informácie o type choroby. Nie je nezvyčajné, že vám diagnostikujú duševnú poruchu po tom, čo vyhľadáte pomoc pri nespavosti.

Problémy s dýchaním

Silné chrápanie môže súvisieť so  spánkovým apnoe- poruchami dýchania, ktoré vás môžu v noci budiť.  Možno si to nepamätáte, ale na druhý deň sa môžete cítiť unavení. Niekedy to súvisí s vysokou hmotnosťou, ale nie vždy. Nosové alergie a astma môžu tiež narušiť dýchanie. 

Demencia

Spolu so stratou pamäti môže Alzheimerova choroba a iné formy demencie niektorých ľudí rozrušiť aj v čase, keď by ste za normálnych okolností očakávali, že budú spať, a sú nepokojní. Je to známe ako „syndróm západu slnka“. Osoba môže byť pred spaním zmätená, úzkostná, nepokojná alebo agresívna a môže začať chodiť, kolísať sa alebo sa dokonca zatúlať. Niekedy toto správanie pominie, no niekedy nedá ľuďom s demenciou spať celú noc.

Bolesť

Či už ide o artritídu, chronické problémy s chrbtom, kolenami, o rakovinu alebo iný stav, bolesť vám môže zabrániť v pokojnom odpočinku a môže vás budiť. A aby sa problém skomplikoval, nespavosť môže spôsobiť, že bolesť bude silnejšia, čím sa vytvorí bludný kruh. 

Svrbenie

Stavy ako psoriáza a ekzém môžu spôsobiť, že pokožka svrbí a páli tak silno, že na spánok nemáte ani pomyslenie.  A ak zaspíte, môžete sa poškriabať tak silno, že vás to znova zobudí! Našťastie pokožku. Ak neviete, čo je príčinou svrbenia, je najlepšie navštíviť svojho lekára.

Parkinsonova choroba

Ľudia s týmto ochorením majú tendenciu spať menej a prebúdzať sa častejšie ako ostatní v podobnom veku. Ochorenie narúša mozgovú a nervovú signalizáciu a je pravdepodobnejšie, že ľudia s Parkinsonom majú spánkové apnoe a problémy s nutkavým nočným močením. Zdá sa, že tento stav narúša aj dôležitú fázu spánku REM. Súvisiaca úzkosť a depresia môžu tiež viesť k problémom so spánkom. 

Menopauza

Zvyčajne v strednom veku ženské telo pomaly prestáva vytvárať progesterón a estrogén. Nerovnováha hormónov, ako aj ďalšie zmeny, ktoré sa v tomto období v živote zvyčajne dejú, robia ženy citlivejšími na stres, ktorý ovplyvňuje spánok. Silné návaly horúčavy – návaly adrenalínu, ktoré zvyšujú telesnú teplotu – môžu byť také nepríjemné, že sa niekedy niekoľkokrát za noc žena zobudí zaliata potom.

PMS

Ženy s predmenštruačným syndrómom (PMS) a vážnejšou predmenštruačnou dysforickou poruchou (PMDD) majú často problémy so spánkom. Zvyčajne vznikajú krátko pred alebo počas menštruácie. Hormonálne zmeny môžu ovplyvniť teplotu tela a produkciu melatonínu, hormónu dôležitého pre spánok. Tiež zmeny nálady spôsobené PMS alebo PMDD môžu sťažiť spánok.

Problémy s trávením

Gastrointestinálne poruchy, ako je syndróm zápalového čreva  a gastroezofageálna refluxná choroba sú tiež spojené s problémami so spánkom. Asi 55 % ľudí s týmito problémami trpí nespavosťou v porovnaní s 20 % ľudí s nespavosťou, ktorí nemajú tráviace problémy.. Nevie sa, či je to preto, že tráviace symptómy zhoršujú nespavosť a naopak, alebo oboje.

Tehotenstvo

Väčšina žien – 78 % – má v určitom bode tehotenstva problémy so spánkom. Existuje na to veľa dôvodov, vrátane:

Hormonálne zmeny
Potreba častejšieho močenia
Pálenie záhy alebo nevoľnosť
Problém nájsť si pohodlnú polohu
Bolesť chrbta alebo kŕče v nohách
Úzkosť
Živé sny
Dostatok spánku je v tehottenstve obzvlášť dôležitý. Povedzte svojmu lekárovi, ak máte problémy so spánkom.

Lieky

Lieky na alergie, srdcové choroby, hypertenziu, problémy so štítnou žľazou a depresiu - najmä SSRI - môžu spôsobiť nespavosť. Lieky na ADHD a Parkinsonovu chorobu tiež prispeivajú k nespavosti a rovnako aj nosové spreje s pseudoefedrínom, ktorý sa nachádza v mnohých voľnopredajných dekongestantoch. Ak si myslíte, že to ovplyvňuje váš spánok, poraďte sa so svojím lekárom o úprave alebo zmene liekov.

Primárna nespavosť

O primárnej nespavosti lekári hovoria, ak v prostredí, fyzickom zdraví alebo psychickej pohode nie je nič, čo by spôsobovalo problémy so spánkom. Lekári si myslia, že mozgy niektorých ľudí jednoducho zostávajú bdelejšie – príliš bdelé – keď by mali spať. Zatiaľ nie je jasné prečo, ale mohol by to byť výsledok nejakého fyzického rozdielu, možno genetického, v mozgu. Vedci pokračujú v skúmaní možných príčin.

Súvisiace články

Najčítanejšie