Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nový vírus podobný Covidu, ktorý objavili v ruskom netopierovi, môže infikovať ľudí a vyhnúť sa očkovaniu, uvádza štúdia
Zdielať na

Nový vírus podobný Covidu, ktorý objavili v ruskom netopierovi, môže infikovať ľudí a vyhnúť sa očkovaniu, uvádza štúdia

Ľudstvo musí byť pripravené na nové vírusy.

Vírus nedávno objavený u ruského netopiera je podobný vírusu, ktorý spôsobil pandémiu Covid-19 a môže infikovať aj ľudí, uvádza nová štúdia.

Vedci z Washingtonskej štátnej univerzity v USA, zistili, že spike proteíny z netopierieho vírusu – s názvom Khosta-2 – môžu infikovať ľudské bunky a že sú odolné voči protilátkam aj séru jednotlivcov očkovaných proti Sars-CoV. -2. Hovorí sa, že Khosta-2 aj vírus Covid patria do rovnakej podkategórie koronavírusov známych ako sarbekovírusy.

„Náš výskum ďalej dokazuje, že sarbekovírusy cirkulujúce vo voľnej prírode mimo Ázie – dokonca aj na miestach, ako je západné Rusko, kde sa našiel vírus Khosta-2 – tiež predstavujú hrozbu pre globálne zdravie a prebiehajúce očkovacie kampane proti Sars-CoV-2,“ napísali vedci. v štúdii publikovanej vo štvrtok v časopise PLOS Pathogens .

Výskumníci požadujú vývoj univerzálnych vakcín na ochranu proti sarbekovírusom vo všeobecnosti, namiesto len proti známym variantom vírusu Sars-CoV-2.

„Bohužiaľ, mnohé z našich súčasných vakcín sú určené na špecifické vírusy, o ktorých vieme, že infikujú ľudské bunky alebo tie, o ktorých sa zdá, že predstavujú najväčšie riziko infekcie. Ale to je zoznam, ktorý sa neustále mení. Potrebujeme rozšíriť dizajn týchto vakcín na ochranu proti všetkým sarbekovírusom,“ uviedol vo vyhlásení spoluautor štúdie Michael Letko.

Vedci pôvodne objavili vírusy Khosta-1 a Khosta-2 u ruských netopierov koncom roka 2020, ale mysleli si, že nie sú hrozbou pre ľudí.

„Ale keď sme sa na ne pozreli viac, boli sme skutočne prekvapení, keď sme zistili, že môžu infikovať ľudské bunky. To trochu mení naše chápanie týchto vírusov, odkiaľ pochádzajú a ktorých regiónov sa týkajú,“ povedal Dr Letko.

Zatiaľ čo Khosta-1 predstavoval pre ľudí nízke riziko, vedci tvrdia, že Khosta-2 preukázal niektoré znepokojujúce vlastnosti. Zistili, že môže použiť svoj vrcholový proteín na infikovanie buniek naviazaním sa na receptorový proteín nazývaný angiotenzín konvertujúci enzým 2 (ACE2), ktorý sa nachádza v ľudských bunkách. Ide o rovnaký proteín ACE2, ktorý vírus Covid-19 používa ako bránu na vstup do ľudských buniek a ich infekciu.

Keď vedci hodnotili, či súčasné anti-Covid vakcíny môžu chrániť pred novým vírusom pomocou séra získaného z ľudskej populácie očkovanej proti Covid-19, zistili, že vírus Khosta-2 nezlikvidovali. Výskumníci tiež testovali sérum od ľudí, ktorí boli infikovaní omikrónovým variantom covidu proti Khosta-2, ale tieto protilátky boli tiež neúčinné.

Zatiaľ čo novému vírusu chýbajú niektoré gény, o ktorých sa predpokladá, že sa podieľajú na ochorení u ľudí, hovoria, že existuje riziko rekombinácie Khosta-2 s druhým vírusom, ako je Sars-CoV-2. Môže tak vzniknúť iný, potenciálne ešte nebezpečnejší vírus.

Súvisiace články

Najčítanejšie