Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Amerike sa objavil vzácny nebezpečný vírus, ktorý roznášajú kliešte.
Zdielať na

V Amerike sa objavil vzácny nebezpečný vírus, ktorý roznášajú kliešte.

Aj na Slovensku sú nakazené kliešte hrozbou.

Kliešte neprenáššajú len lymskú boreliózu,ale aj vzácny vírus Powasan. Zatiaľ sa vyskytol iba v USA. Aj západonílska horúčka, ktorú prenášajú komáre, sa však pôvodne vyskytovala iba v Afrike a dnes je bežná aj v európskych krajinách.

Vírus Powassan sa zvyčajne prenáša na ľudí uhryznutím infikovanými kliešťami, ktoré napádajú aj jelene, sysle a veveričky, najčastejšie v oblasti Veľkých jazier v Severnej Amerike medzi koncom jari a polovicou jesene. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb väčšina ľudí, ktorí sa nakazia vírusom, nepociťuje príznaky, ale niektorí môžu týždeň až mesiac po uhryznutí čeliť vysokej horúčke, bolesti hlavy, vracaniu a slabosti .

V približne jednom z desiatich prípadov však môže spôsobiť vážne ochorenie vrátane enecefalitídy alebo meningitídy.V takýchto prípadoch môžu symptómy zahŕňať zmätenosť, stratu koordinácie, ťažkosti s rozprávaním a záchvaty a viesť k dlhodobým zdravotným problémom v 50 percentách závažných prípadov. Zaznamenali žiaľ aj niekoľko úmrtí. 

V súčasnosti neexistuje žiadna vakcína proti vírusu Powassan ani liek na jeho liečbu, takže verejnosti v postihnutej oblasti sa odporúča, aby sa pri pobyte vonku vyhýbala vysokej tráve, kríky a lesy) a nosiť oblečenie a výstroj ošetrené permetrínom. ktoré poskytujú ochranu pred uhryznutím. Dobrou správou je, že vírus je extrémne zriedkavý, medzi rokmi 2011 a 2014 bolo hlásených iba 10 prípadov, hoci existuje dôvod domnievať sa, že by sa mohol postupne stať hrozbou,počet chorých totiž stúpa.

Najčítanejšie