Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Číne sa objavil nový, potenciálne smrtiaci vírus Langya. Zatiaľ ochorelo 35 ľudí
Zdielať na

V Číne sa objavil nový, potenciálne smrtiaci vírus Langya. Zatiaľ ochorelo 35 ľudí

Ľudí budú aj v budúcnosti ohrozovať vírusy od zvierat.

V Číne objavili potenciálne nový smrteľný vírus , informovalo taiwanské centrum pre kontrolu chorôb (CDC). Predpokladá sa, že vírus Langya henipa, známy ako „Langya“, (LayV) na ľudí preniesli piskory.

Podľa správy v Taipei Times, citujúcej údaje z CDC, bolo doteraz hlásených 35 ľudských infekcií. V správe sa uvádza, že u 26 pacientov sa "rozvinuli symptómy vrátane horúčky, únavy, kašľa, straty chuti do jedla, bolesti svalov, nevoľnosti, bolesti hlavy a vracania." Možné je zlyhanie pečene a obličiek,vírus je potenciálne smrteľný. Všetci nakazení dostali vírus od zvierat, prenos z človeka na človeka sa zatiaľ nezistil. Zatiaľ nedošlo ani k žiadnemu úmrtiu.

Nový vírus Langya henipavirusbol prvýkrát zistený v severovýchodných provinciách Shandong a Henan koncom roka 2018, ale vedci ho formálne identifikovali až minulý týždeň.

Vírus sa pravdepodobne preniesol zo zvierat na ľudí, uviedli vedci a taiwanský zdravotnícky úrad teraz sleduje šírenie. Výskumníci testovali divoké zvieratá a našli vírusovú RNA LayV u viac ako štvrtiny z 262 piskorov, čo je „zistenie, ktoré naznačuje, že piskor môže byť prirodzeným rezervoárom“. Vírus bol zistený aj u 2 % domácich kôz a 5 % psov.

Počiatočné vyšetrovanie vírusu bolo načrtnuté v korešpondencii, ktorú minulý týždeň zverejnili vedci z Číny, Singapuru a Austrálie v časopise New England Journal of Medicine (NEJM).

U ľudí vírus spôsobil príznaky vrátane horúčky, únavy, kašľa, straty chuti do jedla a bolesti svalov. Všetci infikovaní ľudia mali horúčku, uviedli vedci. Vírus bol jediným potenciálnym patogénom nájdeným u 26 z 35 ľudí, čo naznačuje, že „LayV bol príčinou horúčkovitého ochorenia“.

K dnešnému dňu nedošlo k žiadnym úmrtiam LayV. Profesor Wang Linfa z Duke-NUS Medical School, spoluautor článku NEJM, povedal pre štátne Global Times, že prípady LayV „doteraz neboli smrteľné ani veľmi vážne“ a že „nie je potrebná panika".

Stále nebolo jasné, či sa vírus môže prenášať medzi ľuďmi, uviedli vedci. Väčšina z 35 prípadov bola u farmárov a ďalšími infikovanými jednotlivcami boli robotníci v továrňach. "Kontaktné sledovanie deviatich pacientov s 15 blízkymi rodinnými príslušníkmi neodhalilo žiadny blízky prenos LayV, ale veľkosť našej vzorky bola príliš malá na to, aby určila stav prenosu z človeka na človeka," zistili vedci.

Vedci sekvenovali genóm LayV a určili, že ide o henipavírus, kategóriu zoonotických RNA vírusov, ktorá zahŕňa aj vírusy Hendra a vírus Nipah. Vírus Hendra – ktorý postihuje kone a ľudí a pochádza z Austrálie – a vírus Nipah – ktorý spôsobil prepuknutie choroby v juhovýchodnej Ázii – sa spájajú s vysokou úmrtnosťou.

Súvisiace články