Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cítite sa stále unavení? Nepodceňte to, dlhodobá únava môže signalizovať vážne ochorenie!
Zdielať na

Cítite sa stále unavení? Nepodceňte to, dlhodobá únava môže signalizovať vážne ochorenie!

Archívna reportáž

Únava za volantom môž zabíjať

Každý z nás pozná ten pocit, keď sa po náročnej práci alebo športovej aktivite zvalíme do postele. Je to prirodzené, sme unavení. Dlhodobá únava však môže mať oveľa vážnejšie príčiny aj dôsledky.

Čo je to únava a aké sú jej príznaky?

Únava je prirodzený telesný prejav úbytku energie. Energetické zásoby organizmu sa vyčerpajú a v krvi a svaloch sa nahromadia odpadové látky. Tým sa oslabia telesné a psychické funkcie a súčasne sa zníži pozornosť a vnímanie. Nie je však únava ako únava.

Kedy nás únava varuje? 

Krátkodobá únava

Zvyčajne nejde o príznak iného ochorenia. Pre lepšiu predstavu môžeme použiť jednoduchý príklad s mobilným telefónom. Tak, ako sa po niekoľkohodinovom surfovaní na internete vybije batéria mobilu, aj ľudský organizmus sa unaví po náročnejšej fyzickej, prípadne psychickej námahe. Telo i myseľ vtedy pracujú na polovičný výkon a vysielajú signály v podobe ospalosti, aby sa stratená energia a životná sila obnovila. 

Čo robiť:

Keď si doprajeme dostatočne dlhý spánok či relaxáciu, únava odznie a človek pokračuje v bežných aktivitách. Funguje to naozaj podobne, ako keď pripojíme vybitý mobilný telefón k nabíjaciemu zariadeniu.

Dlhodobá únava

Trvá viac ako dva týždne, zlepšenie neprichádza ani po spánku. Prejavuje sa napríklad zhoršením nálady, podráždenosťou a stratou záujmu o obľúbené aktivity. Človeku sa nechce kontaktovať s okolím, má nižší výkon v práci. Klesá sexuálny apetít, pozornosť a sústredenosť. Často sa tiež vyskytuje bolesť hlavy, svalov, prípadne tráviace problémy ako kŕče v žalúdku, spomalené trávenie a nechuť do jedla.

Čo robiť:

Zamyslieť sa nad príčinami. Typickou príčinou chronickej únavy býva predovšetkým nevhodná životospráva, teda nadmerné alebo časté pitie alkoholu, fajčenie, nevyvážená strava, zmena biorytmu (nástup na materskú), stres, nedostatok vitamínov a minerálnych látok.

Môžeme sa stretnúť aj s pojmom „vyčerpanie organizmu“, ktorý sa môže prelínať s definíciou únavy. Je to hraničný stav, keď je organizmus na pokraji svojich síl a hrozí kolaps.

Chronický únavový syndróm

Dlhodobá únava, trvajúca dlhšie ako 6 mesiacov, býva sprevádzaná bolesťami hlavy, horúčkou po najmenšej námahe, bolesťami svalov a kĺbov, poruchami spánku, pamäti a koncentrácie. Tento stav označujeme ako chronický únavový stav (syndróm), bohužiaľ, môže sprevádzať aj dlhodobý kovid.

Čo robiť:

Liečba CHUS patrí do starostlivosti lekára

Čo ovplyvňuje únavu?

  • Vek – s pribúdajúcim vekom sa energetická výdrž organizmu znižuje.
  • Lieky – únavu a ospalosť môžu spôsobovať aj niektoré lieky, napríklad antihistaminiká, antipsychotiká, antidepresíva alebo sedatíva. Ak u seba pri ich užívaní spozorujete dlhodobejšiu únavu, poraďte sa so svojím lekárom.
  • Ochoreniepozor, dlhodobá únava môže byť príznakom zatiaľ nediagnostikovaného ochorenia! Patria sem napríklad málokrvnosť, cukrovka, znížená funkcia štítnej žľazy, ochorenie srdca a ciev, depresia, celiakia – neznášanlivosť lepku, znížená produkcia hormónov – testosterónu, estrogénu, roztrúsená skleróza, vysoký krvný tlak.

Čo robiť:

V prípade, že aj napriek dodržiavaniu správnej životosprávy cítite dlhodobý úbytok energie, prípadne sa pridružia nejaké ďalšie príznaky (napríklad pocit chladu, chudnutie alebo naopak priberanie na váhe, smäd, mravčenie v končatinách, tráviace problémy, dýchavičnosť, búšenie srdca a podobne), ktoré by mohli signalizovať niektoré z vyššie uvedených ochorení, neváhajte navštíviť lekára. Vyšetrenie s odberom krvi môže diagnostikovať prípadné ochorenie.

  • Dehydratácia organizmu – častá príčina únavy s jednoduchým riešením, obvykle sa prejavuje aj bolesťou hlavy, tmavým močom a suchosťou slizníc (ústa, oči).
  • Okolie a psychika – pracovné prostredie, atmosféra, kolektív, stres. To všetko sú faktory, ktoré sa v priebehu dňa môžu podieľať na úbytku energie tela. Často je na pracovisku nadmerný hluk a ruch, čo zdravému fungovaniu človeka príliš neprospieva.
  • Prirodzený je únavový stav po prekonanej chorobe, keď je potrebný určitý čas na rekonvalescenciu organizmu.

Ako si môžeme pomôcť?

  • obmedzte pitie nápojov s obsahom kofeínu (káva, energetické drinky) – tie sú iba krátkodobým riešením, ktoré vedie skôr k zhoršeniu prejavov únavy, prípadne k maskovaniu príznakov iného ochorenia, nárazové dávky navyše ovplyvňujú srdce a cievy,
  • viac spite – aspoň 8 hodín bez použitia liekov, dodržiavajte spánkovú hygienu,
  • hýbte sa aspoň 30 minút denne, pridajte relaxáciu, meditáciu, jogu a ďalšie spôsoby aktívnej regenerácie organizmu,
  • vyhýbajte sa alkoholu a fajčeniu,
  • jedzte pestrú stravu – dostatok vlákniny, vitamínov a bielkovín (vhodnými potravinami sú napr. ovsené vločky, banány, šošovica, škorica alebo vlašské orechy, ktoré sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, horčík, železo, zinok a vitamíny skupiny B),
  • nejedzte ťažké jedlá pred spaním,
  • dodržiavajte pitný režim (množstvo závisí od výšky, váhy a fyzickej aktivity počas dňa),
  • pravidelne vetrajte

Súvisiace články

Najčítanejšie