Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
10 otázok a odpovedí o šarlachu: Vedeli ste, že proti nemu neexistuje očkovanie? Ako deti chrániť?
Zdielať na

10 otázok a odpovedí o šarlachu: Vedeli ste, že proti nemu neexistuje očkovanie? Ako deti chrániť?

Archívna reportáž

Šarlachtreba liečiť čo najskôr.

Na Slovensku od začaitku roku podľa RUVZ zaznamenali asi 210 prípadov šarlachu. Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa je tento počet poddimenzovaný, počet sa odhaduje zhruba na 400 prípadov. Vyzýva prediatrov, aby prípady riadne nahlasovali. Čo je skorý šarlach, šarlachová angína a ako sa chrániť?

1. Čo je to šarlach a čo ho spôsobuje?

Šarlach je infekčné ochorenie spôsobené streptokokmi skupiny A (zriedkavo tiež C a G), ktoré produkujú takyvaný erytrogénny toxín. Ten rozvinie reakciu precitlivenosti, ktorá spôsobí rozšírenie drobných ciev, zvýšenie ich priestupnosti a vznik typickej vyrážky. Toxínov je viac druhov, preto je možné ochorieť opakovane. Najčastejšie na šarlach ochorejú deti medzi 3. a 10. rokom, mladšie deti a dospelí ochorejú zriedka, u malých dojčiat sa ochorenie nevyskytuje.

Podľa vstupu infekcie do organizmu rozlišujeme dva druhy šarlachu: Šarlachová angína a raný šarlach.

2. Inkubačná doba šarlachu a zdroj infekcie: Kto ma môže nakaziť, kedy som nákazlivá/ý ja?

Inkubačná doba šarlachu je 2-5 dní , výnimočne 7 dní. Zdrojom infekcie je chorý v inkubačnej dobe šarlachu a do 2 dní po vypuknutí príznakov pri liečbe penicilínom, resp. do 5 dní pri liečbe inými antibiotikami. Zdrojom infekcie môže byť aj prenášač streptokoka, ktorý sám nemusí ochorieť. Prenos sa deje kvapôčkovou infekciou, mikroskopické častice priľnú aj na rukách, predmetoch dennej potreby a hračkách, kde môžu prežívať až niekoľko dní.

3. Príznaky šarlachu: Ako sa šarlach prejavuje?

Šarlach spočiatku začína ako každá angína. Prejavuje sa bolesťami v krku, najmä pri prehĺtaní, zdurením krčných lymfatických uzlín, vysokými teplotami niekedy so zimnicou, únavou, malátnosťou, môžu sa objaviť aj bolesti bruška a zvracanie.

Jazyk má biely povlak, 2 až 3. deň sa povlak olupuje od špičky jazyka dozadu. Jazyk je potom malinovočerevný s vypuklými chuťovými pohárikmi. Za 1-2 dni od začiatku ochorenia sa objaví typická vyrážka, ktorá je svetlo červená, drobná, neskôr splývajúca, koža nad vyrážkou je drsná (ako „husia koža“). Vyrážku nájdeme najčastejšie v podbrušku, šíri sa do slabín, na vnútorné strany stehna, na bočné strany trupu, niekedy tiež do podpažných a lakťových jamiek. Vyrážka nepostihuje tvár. Napriek tomu bývajú líca červené s bielym fľakom okolo úst. Ďalšími drobnými príznakmi šarlachu sú malé biele lesklé pupienky na ušných lalokoch a okolie nechtového lôžka. Po 1-4 týždňoch sa koža v mieste vyrážky olupuje. Na trupe sú olupujú len drobné šupiny, na prstoch, dlaniach a chodidlách nôh sa môže olupovať vo väčších kusoch. Vyrážka aj olupujúca sa koža môže, ale nemusí svrbieť.

4. Čo je raný šarlach?

Pokiaľ streptokok prenikne do organizmu poranenou kožou (najčastejšie popáleninou), vzniká raný šarlach. Vyrážka sa šíri od miesta vstupu a angína chýba alebo sa vyvíja neskôr a je slabá. Inkubačná doba tohto druhu šarlachu je 12 hodín.

5. Čo môže tiež pripomínať šarlach? S čím sa môže zameniť?

Najčastejšie je možné šarlach zameniť s virózami, pri ktorých sa vyskytuje šarlach veľmi podobná vyrážka. Rozlíšenie je niekedy ťažké, často pomôžu laboratórne vyšetrenie.

Vírusový ekzantém – pri rôznych virózach, väčšinou chýba angína, aj keď v krku môže chorého bolieť. Najspoľahlivejšie  sa rozlíši laboratórne (nízke parametre zápalu a negatívne kultivačné vyšetrenie z krku).

Toxoalergický ekzantém – vyrážka vzniknutá pôsobením cudzorodej látky, napríklad alergia na potraviny – väčšinou býva inde, než šarlachový výsyp- na predlaktiach, zadku, stehnách, je skôr ako žihľavka a svrbí.

Rubeola a osýpky – ekzém postupuje od tváre smerom dole. Proti týmto chorobám sa v našej krajine očkuje, ochorenie očkovaných detí je teda málo pravdepodobné.

6.Aké laboratórne vyšetrenia by pri podozrení na šarlach mali byť vykonané?

Pred nasadením antibiotík by sa pri každej angíne (aj keď sa ešte pri prvej návšteve lekára nemusí tváriť ako šarlach) malo vykonať kultivačné vyšetrenie z krku (ster z krku). Ak uzná lekár za vhodné, doplní ešte laboratórne vyšetrenie z krvi. Vyšetrujú sa najmä parametre zápalu a krvný obraz: Niekedy sa laboratórne vyšetrenia opakujú v priebehu ochorenia. Lekár tak sleduje, ako choroba postupuje, v ktorej je fáze a či sú antibiotiká účinné. Po odznení choroby a po ukončení liečby antibiotikami sa vždy vyšetruje moč na prítomnosť krvi , aby sa zistilo, či počas šarlachu nedošlo k poškodeniu obličiek.

7. Ako sa šarlach lieči a čo robiť po ňom?

Liečiť šarlach je možné iba nasadením antibiotík , a to čo najskôr. Prvou voľbou je penicilín v dostatočnej dávke po dobu 10 dní. V niektorých prípadoch (napríklad pri vracaní, nemožnosti prehltnúť atď.) je nutné začať podávať penicilín injekčne. U detí alergických na penicilín sú podávané makrolidové antibiotiká po rovnakú dobu. Súčasne znižujeme teplotu paracetamolom alebo ibuprofenom, v prípade vysokých teplôt je možné oba lieky striedať po 4 hodinách. Nutný je pokoj na lôžku a dostatok tekutín . Do jedla deti nenútime, spočiatku býva prítomné nechutenstvo a silná bolesť pri prehĺtaní. Vhodná je kašovitá a chladná strava (raňajky, jogurty atp.). K antibiotikám sa vždy odporúča pridať probiotiká (lactobacilus) na ochranu črevných baktérií.

  • Po preliečení antibiotikami sa odporúča ešte týždeň rekonvalescentný režim doma mimo kolektívu. V tejto dobe je imunita dieťaťa vyčerpaná bojom s chorobou a zvýšene náchylná na ďalšie choroby, ktorých je v kolektívoch detí veľa.
  • Počas ďalšieho týždňa bz dieťa nemalo podstúpiť väčšou fzyickú námahu (telocvik, plávanie, tréningy atp).
  • Po celú dobu choroby i rekonvalescencie dbáme na pitný režim a dostatok vitamínov, najmä radu B a C.

8. Ako podávať k antibiotikám probiotiká?

Probiotiká sa odporúčajú dávať už pri liečbe antibiotikami minimálne 2x denne ako ochrana črevnej mikroflóry. Nesmú sa ale užívať súčasne s nimi (antibiotikum by ich zničilo), ale cca v 2-hodinových odstupoch od dávkovania antibiotík, kedy už je antibiotikum vstrebané z tráviaceho traktu. Po dobraní antibiotík sa odporúča v užívaní probiotík pokračovať minimálne 1 týždeň v dávke aspoň 1x denne.

9. Kedy hrozí komplikácia šarlachu, kedy hrozí?

Komplikácii hrozí vždy, ak nie je šarlach vhodne liečený, teda pokiaľ nie sú podávané antibiotiká (niektorí rodičia striktne odmietajú používanie antibiotík, v tomto prípade by to bola veľká chyba!), alebo sú tieto podávané príliš krátku dobu.

Rovnako tak hrozia komplikácie pri prechádzaní choroby, nedodržaní kľudového a rekonvalescentného režimu, pri prílišnom prepínaní dieťaťa (často u vrcholových športovcov či študentov, ktorí si chorobu tzv. „nemôžu dovoliť“).

Komplikácie sa môžu objaviť už v priebehu ochorenia alebo až neskôr po prebehnutej infekcii. Medzi skoré komplikácie sa radia hnisavé procesy, napr. zápal stredného ucha, zápal prínosových dutín, zápal srdcového svalu (myocarditis) alebo bolesti kĺbov. Neskoré komplikáciou je zápal obličiek. Ten sa objavuje 1 – 3 týždne po infekcii a môže viesť až k akútnemu zlyhaniu obličiek. Pokiaľ prejde do chronicity, následkom môže byť trvalé poškodenie obličiek. Ďalšou neskorou, ale veľmi vzácnou komplikáciou, je reumatická horúčka. Vyvíja sa 2 – 3 týždne po prekonanej infekcii a postihuje srdce, kĺby a centrálny nervový systém. V súčasnej dobe sú vďaka dobre dostupnej lekárskej starostlivosti a antibiotikám komplikácie šarlachu skôr vzácnosťou.

10. Ako sa pred šarlachom chrániť?

Streptokokové infekcie sú veľmi nákazlivé, neexistuje žiadny zaručený návod, ako sa im vyhnúť. Čiastočne je možné ich šíreniu zamedziť dodržiavaním hygienických zásad (umyť si ruky, mať vlastný pohár s pitím, vlastný príbor, kašľať so zakrytými ústami a pod.). A ako už bolo povedané – vždz liečiť u dieťaťa aj  „banálne infekty“ a nevracať sa do detského kolektívu s podlomenou imunitou.

Súvisiace články

Najčítanejšie