Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Hrozí vám vysoký krvný tlak? 8 vecí, ktoré môžete urobiť, ak máte prvé štádium – prehypertenziu
Zdielať na

Hrozí vám vysoký krvný tlak? 8 vecí, ktoré môžete urobiť, ak máte prvé štádium – prehypertenziu

Archívna reportáž

Vysoký krvný tlak ohrozuje aj deti.

Občas si nameriate vyšší krvný tlak, ale inak máte normálne hodnoty? Prehypertenzia je varovným signálom, že v budúcnosti môžete mať vysoký krvný tlak. Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko srdcového infarktu, mŕtvice , ischemickej choroby srdca, zlyhania srdca a zlyhania obličiek. Neexistuje žiadny liek na vysoký krvný tlak, ale existuje liečba pomocou diéty, životného štýlu a liekov. Vieme, že už od 115/75 mmHg sa riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody zdvojnásobí pri každom 20-bodovom skoku v systolickom krvnom tlaku alebo pri každom 10-bodovom zvýšení diastolického krvného tlaku u dospelých vo veku 40 až 70 rokov.

Kto je ohrozený prehypertenziou?

Takmer polovica všetkých dospelých starších ako 18 rokov má prehypertenziu alebo hypertenziu meranú priemerne z dvoch alebo viacerých meraní pri dvoch alebo viacerých návštevách lekára. Ľudia s prehypertenziou môžu mať vyššie riziko iných rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení. Tieto rizikové faktory, ako je vysoký cholesterol, obezita a cukrovka, sa vyskytujú častejšie u ľudí s prehypertenziou ako u ľudí s normálnym krvným tlakom.

Je prehypertenzia výsledkom starnutia?

Možno si myslíte, že vysoký krvný tlak zákonite prichádza so starnutím, ale odborníci tvrdia, že nie. Niektoré populácie sveta majú minimálny nárast krvného tlaku v súvislosti so starnutím. V niektorých častiach Mexika, južného Pacifiku a iných častiach sveta majú ľudia veľmi nízky príjem soli. V týchto oblastiach je nárast krvného tlaku súvisiaci s vekom v porovnaní s ekonomicky vyspelými krajinami s vysokou konzumáciou spracovaných potravín malý

Existuje liečba prehypertenzie?

Prehypertenzia je varovným signálom. Znamená to, že máte väčšie riziko vysokého krvného tlaku. V závislosti od vášho krvného tlaku a rizikových faktorov srdcového ochorenia možno budete musieť urobiť len niekoľko úprav životného štýlu. Tu je niekoľko postupov, ktoré vám pomôžu zvládnuť prehypertenziu:

  • Schudnite, ak máte nadváhu. Nadváha zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku. Zníženie hmotnosti však môže znížiť vysoký krvný tlak. Štúdie ukazujú, že mierna strata hmotnosti môže znížiť riziko vzniku hypertenzie o 20 % u ľudí s nadváhou s prehypertenziou.
  • Pravidelne cvičte. Cvičenie vám pomôže schudnúť. Cvičenie tiež pomáha znižovať krvný tlak.
  • Jedzte veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, rýb a nízkotučných mliečnych výrobkov. Štúdie ukazujú, že vysoký krvný tlak možno znížiť a zabrániť mu pomocou DASH diéty. Táto diéta má nízky obsah sodíka a vysoký obsah draslíka, horčíka, vápnika, bielkovín a vlákniny.
  • Obmedzte soľ/sodík. Strava s vysokým obsahom sodíka (soli) môže zvýšiť krvný tlak. Diéta s nízkym obsahom sodíka môže znížiť vysoký krvný tlak – alebo mu zabrániť. Zamerajte sa na menej ako 2 300 miligramov sodíka denne (asi 1 čajová lyžička kuchynskej soli).
  • Jedzte potraviny s nízkym obsahom nasýtených a trans-tukov a cholesterolu. Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov (mäso a vysokotučné mliečne výrobky), trans-tukov (niektoré margaríny, ľahké jedlá a pečivo) a cholesterolu (orgánové mäso, vysokotučné mliečne výrobky a vaječné žĺtky) môžu viesť k obezite, srdcovým chorobám a rakovina .
  • Jedzte rastlinnú alebo vegetariánsku stravu. Pridajte do svojho jedálnička sójové potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Zvýšte porcie ovocia a zeleniny pridávaním po jednej porcii. V čase obeda môžete pridať porciu ovocia. Na večeru potom pridajte porciu zeleniny.
  • Pite len s mierou. Nadmerné pitie alkoholu môže zvýšiť krvný tlak. Obmedzte pitie na maximálne dva nápoje denne pre mužov a jeden nápoj denne pre ženy.
  • Kontrolujte si krvný tlak. Zistite si hodnotu svojho krvného tlaku. Informujte svojho lekára, ak je váš krvný tlak vyšší.

Krvný tlak medzi návštevami lekára môžete sledovať pomocou domáceho tlakomera. Porozprávajte sa so svojím lekárom o svojom krvnom tlaku. Opýtajte sa, či diéta a cvičenie môžu pomôcť znížiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku.

Súvisiace články

Najčítanejšie