Polojasno
11°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Ťažká depresia by sa mohla liečiť elektrickou stimuláciou mozgu. Ľudia by si ju mohli robiť sami doma
Zdielať na

Ťažká depresia by sa mohla liečiť elektrickou stimuláciou mozgu. Ľudia by si ju mohli robiť sami doma

Ľudia s ťažkou depresiou by podľa výsledkov klinickej štúdie mohli zmierniť svoje príznaky pomocou domácej elektrickej stimulácie mozgu. Informuje o tom server The Guardian. U pacientov, ktorí podstúpili desaťtýždňovú kúru tejto liečby, bola pravdepodobnosť ústupu depresie približne dvakrát vyššia ako u pacientov v kontrolnej skupine, ktorí vykonávali rovnakú procedúru s vypnutým prúdom.

Výsledky výskumu naznačujú, že ľudia s depresiou by mohli dostávať prospešnú elektrostimuláciu mozgu bez toho, aby museli navštevovať kliniku. Táto liečba by sa tak mohla stať účinnou alternatívou pre tých, ktorí nereagujú na tradičnejšie terapie alebo ich nechcú, vysvetľuje The Guardian .

„Ide o potenciálnu prvú voľbu liečby depresie,“ uviedla Cynthia Fuová, profesorka afektívnej neurovedy a psychoterapie na King's College London a hlavná autorka štúdie. "Môže byť tiež použitá u ľudí, ktorých depresia sa nezlepšila pomocou antidepresív, ktorí majú problém s antidepresívami alebo ktorí nechcú psychoterapiu," podotkla.

V rámci druhej fázy štúdie dostalo 174 ľudí so silnou depresívnou poruchou súpravu na hlavu, ktorá im poskytovala takzvanú transkraniálnu stimuláciu jednosmerným prúdom (tDCS). Prístroj na hlavu vyrobený spoločnosťou Flow Neuroscience, ktorá štúdiu financovala, obsahuje dve elektródy, ktoré do čela púšťajú slabý prúd o sile až dva miliampéry.

Desaťtýždňový kurz prebiehal pod dohľadom v reálnom čase prostredníctvom videokonferenčných hovorov, počnúc piatimi polhodinovými sedeniami týždenne počas troch týždňov, po ktorých nasledovali tri polhodinové sedenia týždenne počas ďalších siedmich týždňov.

Viac ako 40 percent

Zatiaľ čo polovica účastníkov dostávala elektrickú stimuláciu mozgu podľa očakávania, druhá polovica nevedomky podstúpila „neaktívnu“ terapiu, kedy prístroj dodával krátky, slabý prúd na začiatku a na konci sedenia, ale inak neposkytoval žiadnu stimuláciu.

V časopise Nature Medicine vedci uvádzajú, že podľa výsledkov na štandardných stupniciach depresie sa v priebehu desiatich týždňov zlepšila depresia v oboch skupinách. Najviac sa však zlepšili tí, ktorí mali aktívnu stimuláciu mozgu. Miera remisie, teda ústupu známok depresie, bola v skupine s mozgovou stimuláciou 44,9 percenta v porovnaní s 21,8 percenta v neaktívnej kontrolnej skupine.

„Zaznamenali sme placebo efekt, keď ľudia, ktorí dostávali neaktívnu liečbu, vykazovali zlepšenie. Ale v skupine s aktívnou liečbou bolo viac ľudí, ktorých depresia sa zlepšila, než v skupine s neaktívnou liečbou,“ vysvetlila profesorka Fuová denníku Guardian.

Odhaduje sa, že na celom svete žije päť percent dospelých s depresiou. Najbežnejšou liečbou sú antidepresíva a psychologická terapia, ale viac ako tretina ľudí s veľkou depresívnou poruchou nedosiahne úplnú klinickú remisiu.

Vďaka transkraniálnej stimulácii jednosmerným prúdom sa neuróny v čelných oblastiach mozgu aktivujú rýchlejšie, čo je efekt, o ktorom sa predpokladá, že má priaznivý vplyv na širšiu mozgovú sieť postihnutú depresiou.

Prúd dodávaný do mozgu pri transkraniálnej stimulácii je najmenej štyristokrát slabší ako prúd používaný pri elektrokonvulzívnej terapii, ktorá v mozgu vyvoláva generalizovaný záchvat. Aby sa znížili prípadné riziká plynúce z dlhodobej stimulácie, prístroj sa po 30 minútach vypne.

Hoci je transkraniálna stimulácia na liečbu depresie od roku 2015 uvedená v odporúčaniach Nice (Národný inštitút pre zdravie a starostlivosť – pozn. red.) a je považovaná za bezpečnú, neistota ohľadom jej účinnosti pretrváva,“ uviedol Myles Jones, vedúci lektor psychológie na Sheffieldskej univerzite, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

„Táto štúdia ukazuje, že opakované domáce používanie transkraniálnej stimulácie je spojené so znížením kľúčového ukazovateľa depresie. Hoci sa ukázalo, že jednorazové dávky sú nejednoznačné, pokiaľ ide o zmenu nervovej aktivity a kognitívneho výkonu, dlhodobé používanie počas niekoľkých dní alebo týždňov sa ukázalo ako klinicky účinné pri depresii, hučaní v ušiach a mnohých ďalších stavoch,“ popísal.

Súvisiace články

Najčítanejšie