Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zákerný lymfóm postihuje aj mladých. Tento príznak je naozaj častý
Zdielať na

Zákerný lymfóm postihuje aj mladých. Tento príznak je naozaj častý

Archívna reportáž

Lymfóm v súčasnosti postihuje asi milión ľudí na svete a je najčastejším hemato- onkologickým ochorením a tretím najčastejším detským onkologickým ochorením. Na Slovensku ročne pribudne asi 510 pacientov s touto diagnózou, Počet prípadov však stále pribúda a sú medzi nimi aj mladí ľudia a tínedžeri. Často dlhšie trvá, kým sa diagnostikuje, príznaky totiž môžu byť nejasné. Na čo si dať pozor?

Výskyt lymfómov stúpa s rastúcim vekom, rovnako je to tak aj u väčšiny ostatných nádorových ochorení. Priemerný vek pri vzniku lymfómu sa pohybuje okolo 60 rokov a častejšie bývajú postihnutí muži ako ženy.
V posledných desaťročiach však výskyt lymfómov stúpa.

Príčina zvýšeného výskytu nie je celkom jasná. Môže to súvisieť s rastúcim priemerným vekom populácie, alebo so zvyšujúcim sa počtom ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Príznaky lymfómu

Keďže lymfómy sa môžu vyskytnúť na rôznych miestach ľudského tela, môžu byť aj ich príznaky veľmi rozdielne. Môžu byť lokálne, na mieste postihnutom nádorovým bujnením, ale i celkové.

Lokálne príznaky

Najčastejším príznakom lymfómu je hmatateľná, zväčšená uzlina napríklad v oblasti krku, pazuchy, alebo slabín. Nájdená hrčka však nemusí hneď signalizovať rakovinu. Zväčšenie lymfatických uzlín môže byť prejavom prekonanej infekcie. Spozornieť by ste mali vtedy, ak sú uzliny väčšie ako 2 cm, nachádzajú sa v zhlukoch, zväčšujú sa a pribúdajú.

Zväčšujúce sa zhluky uzlín môžu vytvárať bolestivý tlak na orgány v blízkosti ich rastu:

Hrudník - prejavuje sa bolesťami hrude, kašľom, problémami s prehĺtaním, ale aj dýchavičnosťou. Ojedinele sa môže objaviť aj tzv. syndróm hornej dutej žily, čo znamená problém odtoku krvi z hlavy a horných končatín. Vtedy pacient opuchne na krku a v tvári, pod kožou hrudníka sa objavia malé modré žilky, pretože krv sa snaží nájsť si cestu k srdcu inou cestou.
Zväčšená slezina - prejavuje sa bolesťami pod rebrom a tiež pocitom sýtosti, a to aj po zjedení malého kúska jedla.
Brucho - pravdepodobnosť, že uzlinu zachytíte v počiatočnom štádiu, je malá, väčšinou sa prejaví neskoro, a to bolesťami v okolí pupka či na chrbte, alebo pocitom plnosti hneď po jedle
Malá panva – môže sa prejaviť ako opuch nohy, ale aj bolesťami obličiek a neskôr aj ich poškodením. V tejto oblasti môžu vzniknúť dokonca aj 20 centimetrové zhluky uzlín a vy o tom vôbec nemusíte vedieť.
Žalúdok - pri jeho postihnutí bolesti nastupujú nalačno, ale aj po jedle. Tieto lymfómy majú veľmi podobné príznaky ako žalúdočné vredy. Postihnutie zažívacieho traktu sa môže prejaviť ako vredová choroba žalúdka a postihnutie čriev môže viesť k hnačkám a výskytu krvi v stolici.
Mozog - pri postihnutí mozgu sa lymfóm môže prejaviť podobne ako mozgová príhoda.
Kosti - postihnutie kostí môže na seba upozorniť bolesťami v kostiach alebo aj takzvanými patologickými zlomeninami (zlomenina kosti, ktorá nebola vyvolaná zodpovedajúcim zranením).

Celkové príznaky
Okrem lokálnych príznakov, ktoré v tele lymfóm spôsobuje len tam, kde sa nachádza, sa u niektorých ľudí môžu prejaviť celkové príznaky. Ide o reakciu organizmu na prítomnosť ochorenia. Objavia sa pri rozsiahlom postihnutí ochorením, alebo keď je lymfóm agresívny jeho prítomnosť zaznamená celý organizmus. Sem patria najmä únava, horúčky, potenie či nechutenstvo s chudnutím. Lymfatický systém sa podieľa na obranyschopnosti organizmu, jeho poškodenie lymfómom môže viesť k zníženej imunite a teda náchylnosti na vznik infekčných ochorení. V niektorých prípadoch narušený imunitný systém môže naštartovať proces, pri ktorom ničí vlastné červené krvinky alebo krvné doštičky. Pri postihnutí kostnej drene, kde sa tvoria lymfocyty, môže dôjsť k poklesu tvorby červených krviniek, čo vedie ku chudokrvnosti.

Bezbolestné opuchy krku, pazušnej jamky alebo slabín

Nočné potenie

Nevysvetliteľná horúčka

Úbytok hmotnosti a únava

Kašeľ a lapanie po dychu

Neustále svrbenie celého tela- tento príznak je pri lymfóme naozaj častý, mnoho ľudí však pripisuje neznesiteľné svrbenie kože alergii, škriabu sa až do krvi. Ak však svrbenie trvá dlhšie a nepomáhajú antihistaminiká, treba vždy upozorniť lekára!

Chudokrvnosť

Náchylnosť na ochorenia

Tieto príznaky sa u jednéhočloveka s lymfónom môžu vyskytnúť, ale u druhého nie. Mnohým pacientom s lymfómom stanovia diagnózu, hoci nemajú žiadne zo spomínaných ťažkostí. Príznaky lymfómu sú veľmi všeobecné, na prvom mieste treba myslieť aj na iné, často menej závažné ochorenia. Aj nejednoznačné prejavy treba však vždy vyšetriť, aby sa diagnóza lymfómu potvrdila alebo vylúčila.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie