Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dobrá správa od vedcov: Depresia a úzkosť nezvyšujú riziko rakoviny
Zdielať na

Dobrá správa od vedcov: Depresia a úzkosť nezvyšujú riziko rakoviny

Depresia a úzkosť sú spojené so širokou škálou iných zdravotných problémov. Nová analýza však ukazuje, že medzi týmito dvoma psychiatrickými poruchami a rizikom závažných a častých druhov rakoviny neexistuje žiadna súvislosť.

Zistenia boli zverejnené v Cancer, časopise American Cancer Society. Autori napísali, že túto štúdiu uskutočnili, pretože depresia a úzkosť sa dlho považovali za spojené so zvýšeným rizikom rakoviny, ale predchádzajúci výskum bol nepresvedčivý. Táto najnovšia analýza spojila údaje z 18 predchádzajúcich štúdií a zahŕňala 319 613 ľudí, medzi ktorými bolo 25 803 prípadov rakoviny. Doba sledovania u niektorých ľudí bola až 26 rokov.

Vedci nenašli žiadnu súvislosť medzi depresiou alebo úzkosťou a celkovým rizikom rakoviny, ani nenašli súvislosť s rakovinou prsníka, rakovinou prostaty, kolorektálnym karcinómom alebo rakovinou súvisiacou s pitím alkoholu.

Zistili, že depresia a úzkosť boli spojené so 6% zvýšeným rizikom vzniku rakoviny pľúc alebo rakoviny súvisiacej s fajčením, ale výskumníci dospeli k záveru, že príčinou bolo pravdepodobne fajčenie a užívanie alkoholu, nie depresia a úzkosť. Autori poznamenali, že predchádzajúce štúdie zistili, že ľudia, ktorí majú depresiu, sú častejšie fajčiari.

"Naše výsledky môžu priniesť úľavu mnohým pacientom s rakovinou, ktorí pripisujú svoju diagnózu predchádzajúcej úzkosti alebo depresii, Tiež môžu pomôcť pacientom s depresiou či úzkosťou, ktorí sa obávajú vzniku rakoviny kvôli svojmu prretrvávajúcemu duševnému stavu," uviedla autorka štúdie Lonneke A. van Tuijl, PhD, ktorá študuje úzkosť a poruchy nálady a je postdoktorandkou v Univerzitnom medicínskom centre Groningen v Holandsku. "Avšak," dodala, "je potrebný ďalší výskum, aby sme presne pochopili, ako úzko súvisí depresia, úzkosť, škodlivé návyky a rakovina pľúc."

Súvisiace články

Najčítanejšie