Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bolí vás telo? Depresia sa hlási aj týmito 10 príznakmi
Zdielať na

Bolí vás telo? Depresia sa hlási aj týmito 10 príznakmi

Depresia je ochorenie duše i tela. Aké telesné príznaky vás na ňu upozornia?

1/11 Problémy so spánkom

Depresia môže ovplyvniť vaše telo aj myseľ. Problémy so zaspávaním alebo zotrvaním v spánku sú bežné u ľudí, ktorí sú v depresii. Pre ľudí v depresii je typické budenie sa upsotred noci

2/11 Bolesť v hrudi

Môže to byť príznak problémov so srdcom, pľúcami alebo žalúdkom, preto navštívte svojho lekára, aby ste tieto príčiny vylúčili. Niekedy je to však príznak depresie. Depresia môže tiež zvýšiť riziko srdcových ochorení. Navyše ľudia, ktorí prekonali infarkt, majú väčšiu pravdepodobnosť depresie.

3/11 Únava a vyčerpanie

Ak sa cítite takí unavení, že nemáte energiu na každodenné úlohy – hoci veľa spíte alebo odpočívate – môže to byť znakom toho, že ste v depresii. Depresia a únava sa často vyskytujú spoločne a tiež sa navzájom ovplyvňujú a zhoršujú.

4/11 Boľavé svaly a kĺby

Keď žijete s pretrvávajúcou bolesťou, môže to zvýšiť riziko depresie. Depresia môže tiež viesť k bolesti, pretože tieto dva stavy zdieľajú rovnaké chemické transmitery v mozgu. Ľudia, ktorí sú v depresii, majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť pravidelnej bolesti.

5/11 Problémy s trávením

Náš mozog a tráviaci systém sú silne prepojené, a preto mnohých z nás, keď sme v strese alebo máme obavy, bolí žalúdok alebo máme nevoľnosť. Depresia môže ovplyvniť aj fungovanie čriev - spôsobuje nevoľnosť, poruchy trávenia, hnačku alebo zápchu.

6/11 Bolesti hlavy

Jedna štúdia ukazuje, že ľudia s ťažkou depresiou majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť migrény a ľudia s migrénou majú päťkrát vyššiu pravdepodobnosť depresie.

7/11 Zmeny chuti do jedla alebo hmotnosti

Niektorí ľudia pociťujú menší hlad, keď dostanú depresiu. Iní nevedia prestať jesť. Výsledkom môže byť priberanie alebo chudnutie spolu s nedostatkom energie. Depresia je spojená s poruchami príjmu potravy, ako je bulímia, anorexia alebo záchvatové prejedanie.

8/11 Bolesť chrbta

Keď vás to chrbát bolí pravidelne, môže to prispieť k depresii. A ľudia, ktorí sú v depresii, majú štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú intenzívnu, invalidizujúcu bolesť krku alebo chrbta.

9/11 Rozrušenosť a nepokoj

Problémy so spánkom alebo iné príznaky depresie môžu spôsobiť, že sa budete cítiť takto. Muži sú častejšie ako ženy podráždení, keď sú v depresii.

10/11 Sexuálne problémy

Ak ste v depresii, môžete stratiť záujem o sex. Niektoré lieky na predpis, ktoré liečia depresiu, vám môžu tiež odobrať libido a ovplyvniť výkon. Porozprávajte sa so svojím lekárom o možnostiach liečby.

11/11 Pomôžte telu cvičením

Výskum naznačuje, že ak cvičíte pravidelne, v mozgu sa uvoľňujú chemické látky, vďaka ktorým sa cítite dobre, zlepšujete si náladu a znižujete citlivosť na bolesť. Hoci fyzická aktivita sama osebe depresiu nevylieči, môže ju dlhodobo zmierniť. Ak máte depresiu, môže byť niekedy ťažké nájsť energiu na cvičenie. Ale skúste si zapamätať, že cvičenie môže zmierniť únavu a pomôcť vám lepšie spať.

Súvisiace články

Najčítanejšie