Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zvolili ste namiesto cigariet žuvací tabak? Toto riskujete
Zdielať na

Zvolili ste namiesto cigariet žuvací tabak? Toto riskujete

Archívna reportáž

Tabak pod peru nie je menej škodlivý než fajčenie.

Žuvací tabak nesmrdí a často ho používajú ľudia v profesiách či na na miestach, kde sa nesmie fajčiť. Športovci si ho dávajú v rámci rituálov pred zápasom či tréningom, pretože veria, že zlepšuje výkonnosť. Ale používajú ho aj mladé ženy ktoré nechcú smrdieť od cigariet a veria, že si tak šetria pľúca. Nikotín vo forme tabaku, ktorý sa naozaj žuje, ale tiež vo forme "snusu", ktorý sa vkladá pod peru, však škodí ústam i celému telu.

Takzvaný vlhký tabak sa v malých dávkach vkladá na 30 až 60 minút pod peru. Nikotín sa tak vstrebáva z dobre prekrvenej ústnej dutiny krvným obehom do mozgu oveľa rýchlejšie, ale obchádza priedušky a pľúca.

Viaceré štúdie potvrdzujú, že jedna porcia snusu obsahuje 5-krát viac nikotínu ako cigareta. Preto sa závislosť od snus tabaku vyvíja rýchlejšie a je výraznejšia. Výskum Americkej spoločnosti pre rakovinu ukazuje, že v snuse sa nachádza približne 28 karcinogénov.

Čo robí v tele žuvací tabak?

  •  Na slizniciach úst sa vytvárajú nezhubné lézie (v takmer 100 % prípadov).
  •  Sliznica je zhrubnutá (už po mesiaci užívania snusu), jej bunky sa prestávajú normálne vyvíjať a 40-násobne sa zvyšuje riziko rakoviny tváre, ďasien a sliznice.
  • Spôsobuje zvýšenú hladinu nikotínu v krvi (v porovnaní s „klasickými“ cigaretami až 5-násobne). To je rizikový faktor vzniku koronárnej choroby srdca, zvýšeného krvného tlaku a cievnej mozgovej príhody.
  • V ústach sa tvorí viac slín, ktoré sa zmiešavajú s nikotínom a karcinogénmi a putujú ďalej do tráviaceho traktu. Preto sú sliznice žalúdka a čriev neustále podráždené, zapálené a môžu sa na nich vytvárať erózie a vredy. Vstup rakovinotvorných látok do tráviaceho systému zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka a čriev, môžu sa na nich vytvárať erózie a vredy. Vstup rakovinotvorných látok do tráviaceho systému zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka a čriev.

Najčítanejšie