Zvolili ste namiesto cigariet žuvací tabak? Toto riskujete
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Tabak pod peru nie je menej škodlivý než fajčenie.
Žuvací tabak nesmrdí a často ho používajú ľudia v profesiách či na na miestach, kde sa nesmie fajčiť. Športovci si ho dávajú v rámci rituálov pred zápasom či tréningom, pretože veria, že zlepšuje výkonnosť. Ale používajú ho aj mladé ženy ktoré nechcú smrdieť od cigariet a veria, že si tak šetria pľúca. Nikotín vo forme tabaku, ktorý sa naozaj žuje, ale tiež vo forme "snusu", ktorý sa vkladá pod peru, však škodí ústam i celému telu.
Takzvaný vlhký tabak sa v malých dávkach vkladá na 30 až 60 minút pod peru. Nikotín sa tak vstrebáva z dobre prekrvenej ústnej dutiny krvným obehom do mozgu oveľa rýchlejšie, ale obchádza priedušky a pľúca.
Viaceré štúdie potvrdzujú, že jedna porcia snusu obsahuje 5-krát viac nikotínu ako cigareta. Preto sa závislosť od snus tabaku vyvíja rýchlejšie a je výraznejšia. Výskum Americkej spoločnosti pre rakovinu ukazuje, že v snuse sa nachádza približne 28 karcinogénov.
Čo robí v tele žuvací tabak?
- Na slizniciach úst sa vytvárajú nezhubné lézie (v takmer 100 % prípadov).
- Sliznica je zhrubnutá (už po mesiaci užívania snusu), jej bunky sa prestávajú normálne vyvíjať a 40-násobne sa zvyšuje riziko rakoviny tváre, ďasien a sliznice.
- Spôsobuje zvýšenú hladinu nikotínu v krvi (v porovnaní s „klasickými“ cigaretami až 5-násobne). To je rizikový faktor vzniku koronárnej choroby srdca, zvýšeného krvného tlaku a cievnej mozgovej príhody.
- V ústach sa tvorí viac slín, ktoré sa zmiešavajú s nikotínom a karcinogénmi a putujú ďalej do tráviaceho traktu. Preto sú sliznice žalúdka a čriev neustále podráždené, zapálené a môžu sa na nich vytvárať erózie a vredy. Vstup rakovinotvorných látok do tráviaceho systému zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka a čriev, môžu sa na nich vytvárať erózie a vredy. Vstup rakovinotvorných látok do tráviaceho systému zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka a čriev.