Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nie je to depresia! Spoznajte 10 chorôb, ktoré sa tak prejavujú
Zdielať na

Nie je to depresia! Spoznajte 10 chorôb, ktoré sa tak prejavujú

Archívna reportáž

Lymská borelióza môže tiež pripomínať depresiu.

Cítite ste sa smutne, beznádejne alebo máte málo energie? Máte problémy so spánkom alebo koncentráciou? Aj keď sú to bežné príznaky depresie, môžu byť signálom iného ochorenia.

1. Chronický únavový syndróm (ME/CFS)

Myalgická encefalomyelitída/syndróm chronickej únavy (ME/CFS) môžu spôsobiť vyčerpanie a problémy so sústredením. Ďalšie bežné príznaky ME/CFS zahŕňajú závraty, bolesti svalov a kĺbov a bolesti hlavy. ME/CFS typicky postihuje dospelých mladých a ľudí stredného veku, pričom ženy sú diagnostikované častejšie ako muži.

2. Fibromyalgia

Fibromyalgia je často nesprávne diagnostikovaná ako depresia, pretože depresia môže byť príznakom fibromyalgie. Táto porucha spôsobuje, že mozog a miecha spracovávajú signály bolesti s väčšou intenzitou. Ženy sú vystavené vyššiemu riziku ako muži.

Ďalšie príznaky fibromyalgie a depresie zahŕňajú:

  • problémy so spánkom,
  • problémy s pamäťou a koncentráciou,
  • únavu.

3. Lymská borelióza

Lymská borelióza sa nazýva „veľký imitátor“, pretože má podobné symptómy ako viaceré iné ochorenia. Lymská borelióza v pokročilom štádiu môže spôsobiť silnú únavu a problémy s myslením, ktoré môžu vyzerať ako depresia.

Ďalšie skoré príznaky však zahŕňajú bolesti hlavy, horúčky a kožnú vyrážku nazývanú erythema migrans. Táto vyrážka sa javí ako výrazný tvar terča. Ak vás nedávno uhryzol kliešť a objavil sa u vás tento červený fľak, ihneď choďte k lekárovi, v tomto štádiu sa borelióza dá liečiť  antibiotikami.

4. Hypotyreóza

Rovnako ako depresia, aj hypotyreóza – stav, pri ktorom štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónov – môže spôsobiť únavu, priberanie a problémy s pamäťou. Samotná depresia môže byť príznakom hypotyreózy.

Hypotyreóza môže byť diagnostikovaná krvným testom a liečená syntetickými hormónmi štítnej žľazy. Riziko sa zvyšuje, ak máte v rodinnej anamnéze hypotyreózu, máte viac ako 60 rokov alebo máte autoimunitné ochorenie.

5. ADHD

ADHD je neurovývojová porucha často súvisiaca s vysokou úrovňou energie. Mnoho ľudí s ADHD však pociťuje únavu zo snahy sústrediť sa. Symptómy ADHD, ktoré môžu byť nesprávne interpretované ako depresia, zahŕňajú:

  • nedostatok koncentrácie,
  • ťažkosti v práci alebo škole,
  • výkyvy nálad,
  • nízka tolerancia stresu.

6. Ehlersov-Danlosov syndróm (EDS)

Ehlers-Danlosov syndróm je zriedkavé genetické ochorenie spojivového tkaniva, ktoré môže spôsobiť únavu, mozgovú hmlu a poruchy spánku. Prejavuje sa však aj krehkosťou pokožky, hypermobilitou kĺbov a ľahkou tvorbou modrín.

7. Autizmus 

Autizmus je vývojové postihnutie, ktoré môže byť nesprávne diagnostikované ako depresia. Bežné príznaky zahŕňajú:

  • nervozitu zo sociálnych vzťahov,
  • ťažkosti s nadväzovaním priateľov,
  • sociálnu izoláciu,
  • vyhýbanie sa očnému kontaktu.

Ako depresia sa autizmus nesprávne diagnostikuje najmä u žien, ktoré majú tendenciu skrývať autistické črty.

8. Nedostatok vitamínu D

Mnoho dospelých má nízky obsah vitamínu D, čo môže spôsobiť príznaky ako únava a zmeny nálady, ktoré môžu vyzerať ako depresia. Nedostatok vitamínu D možno diagnostikovať krvným testom. Ak ste obézni, máte tmavší tón pleti alebo máte viac ako 65 rokov, máte vyššie riziko výrazného nedostatku vitamínu D.

9. Anémia

Nedostatok červených krviniek na zásobovanie tela dostatočným množstvom kyslíka môže spôsobiť extrémnu únavu, mozgovú hmlu a zmeny nálady – všetky príznaky, ktoré sa niekedy mylne považujú za príznaky depresie.

Anémia sa dá diagnostikovať krvným testom. Liečba závisí od základnej príčiny, ale môže to byť len jednoduché doplnenie železa alebo zmena stravovania. Ženy, ktoré majú menštruáciu, sú tehotné, majú chronické zdravotné problémy alebo sú staršie ako 65 rokov sú vystavené vyššiemu riziku anémie.

10. Bipolárna porucha

Bipolárna porucha je duševná choroba charakterizovaná intenzívnymi zmenami nálad. Niektorí ľudia s bipolárnou poruchou majú menej závažnú formu mánie nazývanú hypománia, ktorá môže byť nesprávne diagnostikovaná ako depresia.

Prejavuje sa 

  • obdobiami mánie alebo hypománie,
  • eufóriou,
  • myšlienkovým prúdom,
  • zníženou potrebou spánku,
  • depresívnymi symptómami.

Súvisiace články

Najčítanejšie