Polojasno
19°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Čo povedať človeku, ktorý uvažuje o samovražde?
Zdielať na

Čo povedať človeku, ktorý uvažuje o samovražde?

Svetový deň prevencie samovrážd, ktorý si každoročne pripomíname 10. septembra, je príležitosťou upozorniť na význam duševného zdravia a potrebu destigmatizovať tému samovrážd. Prevencia samovrážd zahŕňa nielen zvyšovanie povedomia, ale aj praktickú pomoc tým, ktorí prežívajú krízu. Jedným z najdôležitejších aspektov prevencie je správna komunikácia s ľuďmi, ktorí uvažujú o ukončení svojho života. Liga za duševné zdravie pripravila niekoľko rád, ako s týmito ľuďi hovoriť.

Keď niekto prechádza krízou a rozmýšľa nad ukončením života, môže byť veľmi ťažké vedieť, čo povedať alebo urobiť.

Tipy, ako sa zachovať:

Buďte prítomní a počúvajte bez posudzovania.

Prvým a najdôležitejším krokom je prejaviť človeku úprimnú pozornosť a podporu. Niekedy práve to, že ho niekto vypočuje bez prerušenia, posudzovania alebo zľahčovania, môže byť pre neho kľúčové.
Môžete povedať napríklad:
„Vidím, že prežívaš ťažké obdobie, a chcem ti pomôcť. Som tu pre teba a chcem ťa počúvať.“

Vyslovte priamo otázku o samovražde.

Mnoho ľudí sa obáva spýtať sa priamo na samovražedné myšlienky, pretože sa bojí, že to môže myšlienky na samovraždu ešte prehĺbiť. To však nie je pravda. Je lepšie túto otázku položiť priamo a úprimne, aby človek vedel, že sa nemusí za svoje pocity hanbiť.
Môžete povedať:
„Rozmýšľal si niekedy nad tým, že by si si ublížil alebo ukončil svoj život?“
Týmto ukážete, že jeho myšlienky beriete vážne a že je bezpečné o tom hovoriť.

Prejavte empatiu a priznajte dôležitosť jeho pocitom.

Uistite človeka, že je normálne cítiť sa preťažený a že jeho pocity majú svoj význam. Namiesto toho, aby ste hovorili frázy ako „to prejde“ alebo „bude to lepšie“, skúste ho podporiť slovami, ktoré uznávajú jeho aktuálne prežívanie:
„Rozumiem, že sa cítiš veľmi zle. Som tu, aby som ti pomohol nájsť riešenie a cestu von.“

Povzbuďte ho, aby vyhľadal odbornú pomoc
Duševné zdravie je rovnako dôležité ako fyzické zdravie a odborná pomoc môže byť kľúčová pri prekonávaní samovražedných myšlienok. Ponúknite mu podporu pri hľadaní pomoci:
„Je veľa spôsobov, ako môžeš dostať pomoc. Môžeme spolu nájsť odborníka, s ktorým by si mohol hovoriť.“

Uistite ho, že jeho život má hodnotu.
Jedným z najdôležitejších krokov je pripomínať človeku, že jeho život má zmysel a že nie je beznádejný.
Môžete povedať:
„Tvoj život je cenný a máš tu miesto. Chcem ti pomôcť nájsť dôvody, prečo pokračovať.“

Čo NEhovoriť človeku, ktorý uvažuje o ukončení života

Rovnako dôležité ako to, čo povedať, je vedieť, čomu sa vyhnúť. Niektoré výroky môžu neúmyselne ublížiť a prehĺbiť bolesť:
„Máš toho toľko, za čo byť vďačný.“
Tento výrok môže v osobe vyvolať pocit viny za to, ako sa cíti. Duševné utrpenie nie je závislé na vonkajších okolnostiach, ale na vnútorných prežívaniach.
Zamysli sa nad tým, aké by to bolo pre tvoju rodinu.“
Takéto vyhlásenie môže prehĺbiť pocity hanby a viny. Človek, ktorý uvažuje o samovražde, často verí, že by bol pre svoje okolie bremenom, a takáto veta môže jeho presvedčenie posilniť.
„Bude to v poriadku.“
Aj keď to môže byť dobre myslené, táto fráza môže zľahčiť situáciu a dávať najavo, že jeho pocity nie sú dostatočne vážne.
„Musíš byť silnejší!“
Takéto vyhlásenie ignoruje, že človek prechádza vážnym duševným bojom, ktorý si vyžaduje empatiu a podporu, nie povzbudzovanie k "silnejšiemu" správaniu.

Čo urobiť?

Buďte trpezliví a ponúknite podporu
Samovražedné myšlienky sú často spojené so silnými emóciami ako zúfalstvo, úzkosť a osamelosť. Buďte trpezliví a vyjadrujte svoju podporu. Ukážte, že vám na ňom záleží, a že je v poriadku sa cítiť zle – no je dôležité nezostať sám.
Nebojte sa zasiahnuť
Ak máte pocit, že osoba je v bezprostrednom nebezpečenstve, neváhajte konať. Môže to znamenať zavolať pomoc, linku dôvery, alebo ju sprevádzať k odborníkovi. Človek v kríze nemusí byť schopný sám vyhľadať pomoc.
Nepreberajte zodpovednosť za jeho rozhodnutia
Aj keď je dôležité ukázať, že ste tu na pomoc, musíte si uvedomiť, že nemôžete byť jediným zdrojom podpory. Povzbuďte ho, aby hľadal pomoc u odborníkov a ľudí, ktorí mu môžu dlhodobo pomáhať.

Kde hľadať pomoc?

Ak sa vy alebo niekto vo vašom okolí nachádza v kríze, môžete sa obrátiť na našu bezplatnú nonstop Linku Nezábudka, ktorá je súčasťou integrovaného záchranného systému SR.
Linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
Pamätajme, že samovražde sa dá predísť a že každý z nás môže byť súčasťou záchrany života. Spolu môžeme vytvoriť svet, kde sa každý cíti vypočutý, milovaný a podporovaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie