Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zle spíte a všetko vás bolí? Toto je 10 signálov tela, že môžete mať depresiu!
Zdielať na

Zle spíte a všetko vás bolí? Toto je 10 signálov tela, že môžete mať depresiu!

Nespavosť je jedným z hlavných príznakov depresie.

Mnohí ľudia, ktorí trpia depresiou, majú pocit, že sú fyzicky chorí. Keď trpí duša, bolí aj telo. Depresia sa totiž prejavuje aj telesnými príznakmi

 Zvýšená únava

Nadmerná únava a vyčerpanosť neadekvátna k vynaloženej námahe je jedným zo základných príznakov depresie. Typické pre ňu je, že neprechádza ani po spánku či oddychu, človek s depresiou sa často už budí vyčerpaný 

Celkový zlý telesný pocit

Počas depresie prevažujú negatívne pocity z okolia i zo seba. Tieto pocity aj zahŕňajú vlastné telo. Mnoho ľudí môže počas prvých fáz depresie nadobudnúť dojem, že sú vážne či dokonca smrteľne chorí, pretože sa cítia celkovo veľmi zle.

Nechutenstvo alebo nadmerná konzumácia jedla

K zlému telesnému pocitu sa pridáva aj nechutenstvo alebo naopak nadmerné jedenie, ktorým človek trpiaci depresiou zaháňa úzkosť. Niektorí ľudia nie sú počas hlbokej depresie schopní jesť vôbec a aj preto je nutné ich hospitalizovať. Depresiu kvôli zmenám v príjme potravy často sprevádza zmena hmotnosti, čo môže zlý pocit pacienta zo seba ešte prehĺbiť 

Zápcha alebo hnačka

Zmeny vo vyprázdňovaní súvisia aj so zmenou príjmu jedla. Na vyprázdňovanie vplýva aj znížená fyzická aktivita, čo spolu s nedostatočným príjmom jedla spôsobuje zápchu. Celkový fyzický nepokoj a stres zase vyvoláva hnačky. 

Problémy so spánkom

Poruchy spánku majú až tri štvrtiny pacientov trpiacich depresiou. Často bývajú jedným z prvých príznakov a významne ovplyvňujú priebeh ochorenia. Typické sú problémy so zaspávaním, časté budenie počas noci a skoré prebúdzanie bez pocitu odpočinku 

Dlhodobé bolesti v rôznych častiach tela

U niektorých ľudí sa môže depresia prejavovať najmä fyzickými príznakmi, na okolie inak pôsobia čulo, akoby sa ich duševný stav vôbec nezmenil. Ich fyzické ťažkosti sú väčšinou ťažké a dlhodobé, nezodpovedajú však zisteniam lekárov. Tí zvyčajne u týchto ľudí nenájdu žiadny významný telesný dôvod takých bolestí či iných telesných príznakov, ktorými trpia. 

Závraty, búšenie srdca, ťažoba na hrudníku, pocit nedostatočnosti dychu alebo sťažené dýchanie 

Všetky tieto nešpecifické príznaky môžu signalizovať depresiu, najmä ak sa ich výskyt nespája so žiadnou významnou fyzickou diagnózou. 

Stuhnutosť alebo ochabnutosť svalstva

Stav svalstva počas depresie čiastočne súvisí so znížením psychomotorickej aktivity, človek prijíma málo vonkajších podnetov a menej sa hýbe. Úzkosť zase vyvoláva reflexné stuhnutie svalstva. Ak je úzkosť dlhodobá, svalstvo je celkovo stuhnuté a pohyb je bolestivý.

Spomalenie pohybov

Opäť súvisí so zníženou psychomotorickou aktivitou. Prenos podnetov i vzruchov nervovou sústavou je pomalší, čo sa prejavuje pomalším a obmedzenejším pohybom. 

Poruchy sexuálneho fungovania

Pri depresii je narušené sexuálne vzrušenie a u mužov často i samotná schopnosť erekcie. Stráca sa pôžitok zo sexu, depresívny človek nevidí v ňom zdroj potešenia, naopak môže sa mu vyhýbať ako niečomu únavnému a namáhavému. 

Súvisiace články

Najčítanejšie