Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Je vám s ubúdajúcim denným svetlom psychicky horšie? Možno trpíte sezónnou afektívnou poruchou
Zdielať na

Je vám s ubúdajúcim denným svetlom psychicky horšie? Možno trpíte sezónnou afektívnou poruchou

Sezónna afektívna porucha má neiktoré príznaky podobné s depresiou

Hoci sezónna afektívna porucha (SAD) môže vzniknúť aj v lete, najčastejšie sa vyskytuje počas jesene a zimy – tu sú príznaky, na ktoré si treba dať pozor.

Počuli ste o termíne sezónna afektívna porucha (SAD)? Hoci presná príčina tohto typu depresie nie je známa, SAD sa spája so striedaním ročných období. SAD sa najčastejšie vyskytuje v tmavších mesiacoch roka, keď sa menej vystavujeme dennému svetlu, máme znížené hladiny vitamínu D a nerovnováhu hladín serotonínu a melatonínu. Podľa recenzie v The Physician and Sportsmedicine Journal, SAD postihne každý rok 1 až 10 percent populácie. SAD však neovplyvňuje len náladu. Môže tiež spôsbiť pocit únavy, podráždenia a mozgovej hmly.

Čo je sezónna afektívna porucha a čím sa líši od depresie?

Sezónna afektívna porucha je typ depresie , ktorý sa vyznačuje opakovaním sa počas rvnakých sezón. Predpokladá sa, že súvisí s meniacimi sa ročnými obdobiami a najčastejšie sa vyskytuje v jesenných a zimných mesiacoch. Príznaky SAD sú podobné ako príznaky depresie. Čím sa teda tento typ poruchy nálady líši od klinickej depresie? Podľa  odborníkov SAD sa v jarných a letných mesiacoch v podstate "rozplynie", zatiaľ čo depresia nie. Môžete si tiež všimnúť rozdiely vo vašom spánkovom režime. So SAD spíte viac, ráno je ťažké vstať a vyjsť von a cítite sa menej motivovaní. Pri depresii,na rozdiel od SAD je váš spánkový režim narušený. Takže môžete zažiť skoré ranné prebúdzanie alebo vstávanie uprostred noci.

Prečo sezónna afektívna porucha vzniká?

Hoci konkrétna príčina SAD zostáva neznáma, výskum publikovaný v časopise Somnologie naznačuje, že pokles slnečného žiarenia počas tmavších mesiacov v roku môže narušiť váš cirkadiánny rytmus, čo zase môže viesť k tomuto depresívnemu stavu. Jedným z možných dôvodov je to, že naše oči majú špeciálne fotoreceptory, ktoré monitorujú úroveň svetla. Predpokladá sa, že tieto fotoreceptory sprostredkovávajú nevizuálne spôsoby, akými reagujeme na svetlo, ako je nastavenie cirkadiánneho kardiostimulátora tela a ovplyvnenie nálady a temperamentu. Sriefnie očných období môžmať úodľa vedcov tiež vplyv na pokles serotonínu v dôsledku poklesu slnečného žiarenia a na zmeny v dĺžke vylučovania melatonínu.

Aké príznaky si treba všímať?  

Mnohé zo znakov a symptómov SAD zahŕňajú tie, ktoré sú spojené s veľkou depresiou. Ale pri SAD tieto príznaky prichádzajú a odchádzajú sezónne.

Príznaky SAD zahŕňajú:

Pocit skleslosti
Strata záujmu o aktivity, ktoré ste mali kedysi radi
Prejedanie sa
Priberanie na 
Pocit spomalenia alebo nervozity
Pocit únavy počas dňa
Pocit beznádeje alebo bezcennosti
Ťažkosti so sústredením
Nadmerná spavosť (hypersomnia)
Stiahnutie sa zo sociánych aktivít 
Ľudia majú tendenciu pociťovať tieto symptómy na jeseň a ešte výraznejšie v zime. Zvyčajne sa zmierňujú na jar.

SAD však môže postihnúť ľudí aj v letných mesiacoch a môžu mať príznaky, ktoré zahŕňajú:

Problémy so spánkom (nespavosť)
Zlá chuť do jedla, čo vedie k strate hmotnosti
Nepokoj 
Úzkosť
Epizódy násilného správania

Koho  sezónna afektívna porucha postihuje? 

Vo väčšine prípadov sa SAD začína v mladej dospelosti. Táto forma depresie je bežnejšia u žien ako u mužov. Je tiež oveľa pravdepodobnejšie, že postihne ľudí žijúcich v severných zemepisných šírkach, kde je v zime kratšie denné svetlo, v porovnaní s tými, ktorí žijú v južných zemepisných šírkach,

Ako sa liečiť? 

Liečba SAD má rôzne formy. Mnohým ľuďom s SAD pomáha „ terapia svetlom “ zo svetelného boxu, zvyčajne na 30 minút ráno. Jeho špecializovaná žiarivka napodobňuje denné svetlo. Pacienti často hovoria, že v priebehu niekoľkých dní majú viac energie, že ich nálada je lepšia. Lekári odporúčajú pacientom trpiacim SAD ísť k odborníkovi skôr, ako sami vyskúšajú svetelnú terapiu. Spolupráca s odborníkom im dáva najlepšiu šancu na vyliečenie, pretože lekár môže predpísať, ako a kedy svetelný box použiť. Osoba, ktorá skúša svetelnú terapiu, by mala vidieť zlepšenie symptómov do troch až štyroch týždňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie