Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sledovanie vtákov a počúvanie vtáčieho spevu pomáha podľa vedcov pri liečbe depresie
Zdielať na

Sledovanie vtákov a počúvanie vtáčieho spevu pomáha podľa vedcov pri liečbe depresie

Archívna reportáž

Pozorovanie vtákov zlepšuje náadu a duševné zdravie.

Sledovanie vtákov alebo počúvanie vtáčieho spevu môže podľa vedcov zvýšiť duševnú pohodu, pričom účinky trvajú až osem hodín.

Zistenia boli publikované v časopise Scientific Reports. Výskumníci uviedli, že ich práca ukazuje  úlohu vtáctva pri pomoci ľuďom s duševnými poruchami.

Andrea Mechelli, profesor včasnej intervencie v oblasti duševného zdravia na Inštitúte psychiatrie, psychológie a neurovedy (IoPPN), King's College London a hlavný autor štúdie, povedal: „Naša štúdia poskytuje dôkazy, že sledovanie vtácva a počúvanie vtáčirho spevu je silne spojené s naším duševným zdravím. Ľudia s duševnými poruchami by mali mať viac príležitostí,aby mohli pozorovať vtákov a počúvať ich spev, najmä ľudia s depresiou."

Pre štúdiu vedci použili údaje z aplikácie Urban Mind, ktorú vyvinula King's College London, krajinní architekti J&L Gibbons a umelecká nadácia Nomad Projects. Štúdie sa zúčastnilo 1 000 účastníkov na celom svete medzi aprílom 2018 a októbrom 2021.

Výskumníci sa trikrát denne dobrovoľníkov pýtali, či vidia alebo počujú vtáky, po čom nasledovali otázky o duševnej pohode. Tím zistil, že medzi ľuďmi s diagnózou porúch duševného zdravia bolo počutie alebo videnie vtáctva spojené so zlepšením duševnej pohody. Podobný účinok bol zaznamenaný aj u zdravých ľudí, pričom zlepšenia trvali až osem hodín, uviedol tím.

Tím uviedol, že spojenie medzi pozorovaním a počúvaním spevu vtákov a duševnou pohodou nebolo vysvetlené inými, súčasne sa vyskytujúcimi environmentálnymi faktormi, ako bola prítomnosť stromov, rastlín alebo tečúcej vody.

Vedúci autor Ryan Hammoud, asistent výskumu na IoPPN, King's College London, povedal: „Pribúda dôkazov o výhodách pobytu v prírode na duševné zdravie a intuitívne si myslíme, že prítomnosť vtáčieho spevu a vtákov by nám pomohla zlepšiť náladu. Existuje však málo výskumov, ktoré by skutočne skúmali vplyv vtákov na duševné zdravie v reálnom čase a v reálnom prostredí. Pomocou aplikácie Urban Mind sme prvýkrát ukázali priamu súvislosť medzi videním alebo počutím vtákov a pozitívnou náladou. Dúfame, že tieto dôkazy môžu preukázať dôležitosť ochrany životného prostredia vtákov, nielen pre biodiverzitu, ale aj pre naše duševné zdravie."

Súvisiace články

Najčítanejšie