Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prísne rodičovstvo môže pevne zakomponovať riziko depresie do DNA dieťaťa, tvrdí štúdia
Zdielať na

Prísne rodičovstvo môže pevne zakomponovať riziko depresie do DNA dieťaťa, tvrdí štúdia

Archívna reportáž

Detstvo s bitkou a trestami zvyšuje riziko depresie.

Nový výskum naznačuje, že prísne rodičovstvo môže riziko depresie pevne začleniť do DNA dieťaťa.

Podľa štúdie môže manipulácia alebo prísne trestanie dieťaťa zmeniť spôsob, akým telo číta ich DNA. Odborníci tvrdia, že tieto zmeny sa môžu účinne začleniť do DNA tých detí, ktoré vnímajú svojich rodičov ako drsných, čím sa zvyšuje riziko depresie v neskoršom živote.

Pri prezentácii práce na Kongrese Europskeho kolégia Neurofarmakológie vo Viedni doktorka Evelien Van Assche povedala: „Zistili sme, že rodičovstvo, ktoré dieťa vníma ako tvrdé-  s fyzickými trestami a psychologickou manipuláciou môže zmeniť spôsob, akým telo gén číta a začlení tieto zmeny do DNA. Máme určité náznaky, že tieto zmeny samotné môžu predisponovať rastúce dieťa k depresii.To sa nestane v rovnakej miere, ak deti mali podpornú výchovu."

Dodala: „V tejto štúdii sme skúmali úlohu drsného rodičovstva, ale je pravdepodobné, že akýkoľvek významný stres povedie k takýmto zmenám v metylácii DNA; Takže vo všeobecnosti môže stres v detstve viesť k všeobecnej tendencii k depresii v neskoršom živote tým, že zmení spôsob, akým sa číta vaša DNA. Tieto výsledky je však potrebné potvrdiť na väčšej vzorke."

Výskumníci z univerzity v Leuvene v Belgicku vybrali 21 detí, ktoré uviedli dobré rodičovstvo, napríklad, že ich rodičia podporovali a rešpektovali ich. Tieto boli porovnané s 23 deťmi, ktorí uviedli drsné rodičovstvo, napríklad manipulatívne správanie, fyzické tresty, nadmernú prísnosť. Všetky deti mali od 12 do 16 rokov. Štúdia, ktorá ešte nebola recenzovaná, zistila, že mnohí z tých, ktorí zažili drsné rodičovstvo, vykazovali počiatočné subklinické príznaky depresie. Výskumníci tiež skúmali rozsah metylácie –  to je normálny proces, ktorý nastáva, keď sa do DNA pridá malá chemická molekula, čím sa mení spôsob, akým telo číta pokyny zapísané v DNA. Zistili, že sa výrazne zvýšila u tých, ktorí hlásili tvrdú výchovu. Tí, ktorí uvádzali tvrdšie rodičovstvo, vykazovali sklon k depresii.

Súvisiace články

Najčítanejšie