Zatiahnuté
Bratislava
Cecília
22.11.2024
Ako sa správať po povodni: Nejedzte zaplavené potraviny a nepite vodu zo studní!
Zdielať na

Ako sa správať po povodni: Nejedzte zaplavené potraviny a nepite vodu zo studní!

Úrad verejného zdravotníctva má na svojej stránke hygienické pokyny pre prípad povodne. Hygienici vystríhajú pred pitím vody z vlastných studní na zatopenom území a neodporúčajú jesť potraviny, ktoré boli zaplavené, okrem dôkladne zabalených. Aj tie však treba očistiť a obaly dezinfikovať. Akými ďalšími pokynmi sa treba riadiť, aby ste sa nenakazili infekciou zo záplavovej vody?

Umývanie rúk

Ruky si umývajte starostlivo a často! Toto jednoduché a základné pravidlo je jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré vám umožní chrániť si svoje zdravie počas sanácie a obnovy vašich domovov. Umývajte si ruky pokiaľ možno mydlom, najmä vždy po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi, takisto vždy pred jedlom a pitím, skôr, než sa dotknete svojej tváre a samozrejme vždy pred a po použití WC.

Pitná voda

Na pitie a varenie zásadne používame len vodu, ktorej zdravotná bezpečnosť je spoľahlivo overená.

Voda z vlastnej studne

Ak bola vaša studňa priamo zaplavená, vodu z nej nepoužívajte na pitie ani na varenie, kým sa nevykoná sanácia a než sa dozviete, že výsledky rozboru vody sú vyhovujúce. Ak bývate v oblasti postihnutej povodňou, nie ste napojený na verejný kontrolovaný vodovod a máte len vlastnú studňu, dajte si preveriť kvalitu vody v tejto studni uskutočnením chemického a mikrobiologického rozboru, a to aj vtedy, ak vaša studňa priamo zaplavená nebola. Pokiaľ nebudete vedieť výsledok vyšetrenia, na pitie a varenie používajte len vodu z overených vodných zdrojov, predovšetkým však vodu balenú.

Zaplavené poľnohospodárske plodiny

Všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom,
treba považovať za zdraviu škodlivé. Tieto plodiny, hoci boli zaplavené len čiastočne a ďalej
rástli, v žiadnom prípade bez posúdenia príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) nikdy nekonzumujte. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS). Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou, kalmi a bahnom priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.

Zaplavené potraviny

Nejedzte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalom a bahnom, s výnimkou potravín
hermeticky balených v skle, kovových obaloch vrátane potravín hermeticky uzatvorených v tuhých plastových obaloch, pokiaľ nejavia známky poškodenia, resp. porušenia či zmien
ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných porušení
originality balenia takýchto potravín. Povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny, ktoré
nejavia známky poškodenia však treba pred ich použitím dôkladne očistiť a dezinfikovať. Nemožno používať potraviny so zjavne poškodenými obalmi, etiketami, resp. také, ktoré sú úplne bez etikiet.

Chladené a mrazené potraviny

Nekonzumujte ani chladené či mrazené potraviny, najmä vtedy, ak v dôsledku znefunkčnenia chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia zapáchajú, zmenili konzistenciu/skupenstvo, farbu a podobne). Pri znefunkčnení chladničky či mrazničky je potrebné neotvárať ju, aby sa v nej udržala čo najnižšia teplota a postupovať podľa nasledujúcich bodov:

• ak znefunkčnenie trvá menej ako 3 hodiny – potraviny (chladené, mrazené) možno
považovať za neškodné, ak ich teplota nepresiahla 5 °C;
• ak znefunkčnenie trvá viac ako 3 hodiny – chladené potraviny musia byť laboratórne
vyšetrené a rozhodnutie o konzumovateľnosti sa vykoná na základe výsledkov uvedeného
vyšetrenia; v prípade, že nie sú laboratórne vyšetrené, je potrebné ich vyhodiť
• ak znefunkčnenie trvá trvá viac ako 12 hodín – mrazené potraviny, pokiaľ ich teplota
nepresiahla 5 °C, treba okamžite použiť na ďalšie spracovanie, nie je prípustné ich opätovné
zmrazenie.
Pokiaľ boli chladené a mrazené potraviny zaplavené- platia pravidlá pre zaplavené potraviny.

Zákaz konzumovania platí aj pre všetky ďalšie nasledujúce potraviny, ak boli v priamom styku so záplavovou vodou, bahnom či kalom:
• akékoľvek otvorené balenia potravín vrátane neotvorených v papierovom obale
alebo s viečkom z voskového papiera, s netesniacim plastovým viečkom, najmä vtedy,
ak obsahujú majonézy a dresingy;
• vrecúškové balenia bylín a čajov;
• múky, obilniny, cukor, kávu vo vrecúškach i vo vreciach;
• všetky potraviny v kartónových nádobách vrátane škatúľ na džús/mlieko/detskú výživu,
• všetky potraviny v papierových, látkových a celofánových obaloch – aj v prípade, ak by
vyzerali ako suché a neporušené (soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, keksy, čokoláda,
bonbóny a podobne).
Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezchybnosti potraviny, obráťte sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a v prípade zdravotných ťažkostí (bolenie brucha, hnačka či teploty)
už po prvých príznakoch navštívte vášho lekára. Počiatočné ľahké príznaky nikdy nepodceňujte!

Riad, náčinie a dosky na varenie

Vyčistite a dezinfikujte riad, náčinie a iné povrchy prichádzajúce do kontaktu s potravinami, ktoré
boli zaplavené vodou, kalom a bahnom.
Drevené dosky na krájanie, drevené riady a náčinie, cumlíky na dojčenské fľaše a cumlíky
vyhoďte, ak sa dostali do kontaktu so záplavovou vodou, kalom a bahnom. Dezinfekčné metódy
nie sú účinné na odstránenie kontaminantov povodňovej vody z týchto predmetov.

Súvisiace články

Najčítanejšie