Ako sa správať po povodni: Nejedzte zaplavené potraviny a nepite vodu zo studní!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Úrad verejného zdravotníctva má na svojej stránke hygienické pokyny pre prípad povodne. Hygienici vystríhajú pred pitím vody z vlastných studní na zatopenom území a neodporúčajú jesť potraviny, ktoré boli zaplavené, okrem dôkladne zabalených. Aj tie však treba očistiť a obaly dezinfikovať. Akými ďalšími pokynmi sa treba riadiť, aby ste sa nenakazili infekciou zo záplavovej vody?
Umývanie rúk
Ruky si umývajte starostlivo a často! Toto jednoduché a základné pravidlo je jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré vám umožní chrániť si svoje zdravie počas sanácie a obnovy vašich domovov. Umývajte si ruky pokiaľ možno mydlom, najmä vždy po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi, takisto vždy pred jedlom a pitím, skôr, než sa dotknete svojej tváre a samozrejme vždy pred a po použití WC.
Pitná voda
Na pitie a varenie zásadne používame len vodu, ktorej zdravotná bezpečnosť je spoľahlivo overená.
Voda z vlastnej studne
Ak bola vaša studňa priamo zaplavená, vodu z nej nepoužívajte na pitie ani na varenie, kým sa nevykoná sanácia a než sa dozviete, že výsledky rozboru vody sú vyhovujúce. Ak bývate v oblasti postihnutej povodňou, nie ste napojený na verejný kontrolovaný vodovod a máte len vlastnú studňu, dajte si preveriť kvalitu vody v tejto studni uskutočnením chemického a mikrobiologického rozboru, a to aj vtedy, ak vaša studňa priamo zaplavená nebola. Pokiaľ nebudete vedieť výsledok vyšetrenia, na pitie a varenie používajte len vodu z overených vodných zdrojov, predovšetkým však vodu balenú.
Zaplavené poľnohospodárske plodiny
Všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom,
treba považovať za zdraviu škodlivé. Tieto plodiny, hoci boli zaplavené len čiastočne a ďalej
rástli, v žiadnom prípade bez posúdenia príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) nikdy nekonzumujte. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS). Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou, kalmi a bahnom priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.
Zaplavené potraviny
Nejedzte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalom a bahnom, s výnimkou potravín
hermeticky balených v skle, kovových obaloch vrátane potravín hermeticky uzatvorených v tuhých plastových obaloch, pokiaľ nejavia známky poškodenia, resp. porušenia či zmien
ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných porušení
originality balenia takýchto potravín. Povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny, ktoré
nejavia známky poškodenia však treba pred ich použitím dôkladne očistiť a dezinfikovať. Nemožno používať potraviny so zjavne poškodenými obalmi, etiketami, resp. také, ktoré sú úplne bez etikiet.
Chladené a mrazené potraviny
Nekonzumujte ani chladené či mrazené potraviny, najmä vtedy, ak v dôsledku znefunkčnenia chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia zapáchajú, zmenili konzistenciu/skupenstvo, farbu a podobne). Pri znefunkčnení chladničky či mrazničky je potrebné neotvárať ju, aby sa v nej udržala čo najnižšia teplota a postupovať podľa nasledujúcich bodov:
• ak znefunkčnenie trvá menej ako 3 hodiny – potraviny (chladené, mrazené) možno
považovať za neškodné, ak ich teplota nepresiahla 5 °C;
• ak znefunkčnenie trvá viac ako 3 hodiny – chladené potraviny musia byť laboratórne
vyšetrené a rozhodnutie o konzumovateľnosti sa vykoná na základe výsledkov uvedeného
vyšetrenia; v prípade, že nie sú laboratórne vyšetrené, je potrebné ich vyhodiť
• ak znefunkčnenie trvá trvá viac ako 12 hodín – mrazené potraviny, pokiaľ ich teplota
nepresiahla 5 °C, treba okamžite použiť na ďalšie spracovanie, nie je prípustné ich opätovné
zmrazenie.
Pokiaľ boli chladené a mrazené potraviny zaplavené- platia pravidlá pre zaplavené potraviny.
Zákaz konzumovania platí aj pre všetky ďalšie nasledujúce potraviny, ak boli v priamom styku so záplavovou vodou, bahnom či kalom:
• akékoľvek otvorené balenia potravín vrátane neotvorených v papierovom obale
alebo s viečkom z voskového papiera, s netesniacim plastovým viečkom, najmä vtedy,
ak obsahujú majonézy a dresingy;
• vrecúškové balenia bylín a čajov;
• múky, obilniny, cukor, kávu vo vrecúškach i vo vreciach;
• všetky potraviny v kartónových nádobách vrátane škatúľ na džús/mlieko/detskú výživu,
• všetky potraviny v papierových, látkových a celofánových obaloch – aj v prípade, ak by
vyzerali ako suché a neporušené (soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, keksy, čokoláda,
bonbóny a podobne).
Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezchybnosti potraviny, obráťte sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a v prípade zdravotných ťažkostí (bolenie brucha, hnačka či teploty)
už po prvých príznakoch navštívte vášho lekára. Počiatočné ľahké príznaky nikdy nepodceňujte!
Riad, náčinie a dosky na varenie
Vyčistite a dezinfikujte riad, náčinie a iné povrchy prichádzajúce do kontaktu s potravinami, ktoré
boli zaplavené vodou, kalom a bahnom.
Drevené dosky na krájanie, drevené riady a náčinie, cumlíky na dojčenské fľaše a cumlíky
vyhoďte, ak sa dostali do kontaktu so záplavovou vodou, kalom a bahnom. Dezinfekčné metódy
nie sú účinné na odstránenie kontaminantov povodňovej vody z týchto predmetov.