Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Drunkorexia: Ak nejete, aby ste mohli piť, hrozí vám závislosť aj rakovina
Zdielať na

Drunkorexia: Ak nejete, aby ste mohli piť, hrozí vám závislosť aj rakovina

Alkohol škodí telu i psychike

Prosecco, pohár vychladeného vína či piva...Tieto "radosti leta" prinášajú aj kilá navyše. Pokiaľ ale začnete v záujme zachovania štíhlej postavy menej jesť, aby ste sa mohli napiť, máte už úplne iný problém. Oveľa závažnejší. Ide totiž o nebezpečnú poruchu príjmu potravy.

Keď pred deviatimi rokmi rozvírila verejná mienku správa, že až 43 % britských mužov a 35 % žien vo veku 18 až 24 rokov vynecháva jedlo v prospech nadmerného pitia , bol z toho celkom poprask. O jave zvanom drunkorexia (či alkorexia ) sa do tej doby príliš nehovorilo a mnohí ho mali za výstrelok, ktorý zase čoskoro zmizne. Opak je ale bohužiaľ pravdou.

Fenomén obmedzovania jedla, aby sa „urobil priestor“ pre kalórie prijaté vo forme alkoholických nápojov, sa týka sa čoraz väčšieho počtu ľudí. A už zďaleka nejde len o Veľkú Britániu. Drunkorexia je stále častejšia aj u nás. A zatiaľ čo u mužov prevládajú skôr násťroční, u žien ide o oveľa pestrejšie vekové spektrum.

Kto najčastejšie trpí drunkorexiou?

Zloženina slov anorexie a anglického drunk (opitý) označuje správanie najmä mladých ľudí, ktorí v týždni hladujú, aby sa potom cez víkend mohli opíjať. Telo tak nepriberá z obrie dávky kalórií, ktorú v podobe alkoholu skonzumuje. Podľa lekárov je však takýto spôsob udržiavania váhy nesmierne nebezpečný a ohrozuje mladistvých diabetom, v horšom prípade dokonca nádorovým ochorením pankreasu . Navyše ide o úplne prázdne kalórie, ktoré telu nedodávajú žiadne živiny. A aj sama konzumácia alkoholu predstavuje pre zdravie veľké riziko.

Drunkorexia patrí do rovnakej skupiny porúch príjmu potravy ako napríklad anorexia či bulímia. Jej ťažšie formy navyše veľmi ľahko prechádzajú do alkoholizmu. V raných fázach sa zle rozpoznáva aj zložito lieči, pretože u každého môže mať úplne odlišný priebeh a hlavne mnohí jej nebezpečenstvo bagatelizujú a podceňujú. Priznať si, že nahradenie večere pohárom vína je problém, vyžaduje slušnú dávku sebareflexie.

„Momentálne u nás drunkorexia nie je braná ako ochorenie, ktoré by sa samostatne diagnostikovalo, ide ale o nebezpečný spôsob manipulácie s jedlom. Navyše hladný človek sa opije rýchlejšie, môže dôjsť k silnejšej intoxikácii, u predisponovaných jedincov potom aj k rozvoju problémov s alkoholom, až k závislosti,“ upozorňuje na hlavné nebezpečenstvo Natália Meliš-Čuga z Hedepy pre Seznam.cz.

Ďalšou zlou správou je, že už sa problém ani zďaleka netýka len mladistvých. „V praxi sa s drunkorexiou stretávame hlavne u študentiek či študentov, ale ďalšou ohrozenou skupinou bývajú ženy na materskej či rodičovskej dovolenke a tiež ženy v období okolo menopauzy, ktoré mávajú často problém s priberaním.

Čo spôsobuje alkohol v tele?

Alkohol je pre telo aj okamžitou hrozbou, najmä ak to sním preženieme. “Mnoho ľudí si neuvedomuje, že alkohol je veľmi toxická látka. SO jednehého promile má na nervový systém pozitívne účinky- sme veselší, družnejší, to je asi aj dôvod prečo ľudia pijú. Alkohol je však droga a málokto dokáže prestať piť, keď je pod jej vplyvom. Nad jedno promile má veľmi tlmivý účinok na mozog- človek začne byť spavý, malátny, má predĺžený reakčný čas a postupne prestáva ovládať svoje svaly a upadá do spánku. Vtedy môže utrpieť úraz, utopiť sa a útlm môže prejsť až do zastavenia dýchania. Alkohol navyše pôsobí na psychiku odbrzďujúco, mnohí ľudia sú pod jeho vplyvom agresívni. Môžu ublížiť iným i sebe a samim sa tiež môže stať obeťou násilia,“ hovorí súdny lekár profesor Ľubomír Straka z Martina, ktorý sa zaoberá skúmaním vyplyvu alkoholu na násilnú smrť.

Súvisiace články

Najčítanejšie