Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
10 varovných príznakov problémov s obličkami: Na tieto signály si dajte pozor!
Zdielať na

10 varovných príznakov problémov s obličkami: Na tieto signály si dajte pozor!

Ľudia so zlyhaním obôličiek potrebujú transplantáciu.

Obličky sú "čističkou tela" od toxínov. Zistite, čo môžu opuchnuté nohy, svalové kŕče a iné varovné signály signalizovať o zdraví vašich obličiek.


1/10 Únava

Obličky filtrujú odpad z vašej krvi a posielajú ho von v moči. Keď vaše obličky nefungujú správne, môžu sa v tele hromadiť toxíny. Jedným z bežných príznakov je únava. Môžete sa cítiť vyčerpaní, slabí alebo mať problémy so sústredením. Obličky tvoria hormón erytropoetín, ktorý dá podnet vášmu telu, aby vytvorilo červené krvinky. Ak ich máte málo, vaša krv nedokáže dodávať do svalov a mozgu toľko kyslíka, koľko potrebujú a únava je dôsledkom.

2/10 Zlý spánok

Štúdie ukazujú možnú súvislosť medzi spánkovým apnoe a chronickým ochorením obličiek (CKD), ktoré časom poškodzuje orgány a môže viesť k zlyhaniu obličiek. Spánkové apnoe môže čiastočne poškodiť obličky tým, že bráni telu získať dostatok kyslíka. CKD naopak môže spôsobiť spánkové apnoe  nahromadením toxínov a inými spôsobmi.

3/10 Svrbivá pokožka

Ak obličky nedokážu vyplaviť toxíny a hromadia sa v krvi,môže sa to prejaviť svrbením kože. 

4/10 Opuchnutá tvár a nohy

Keď sa obličky nedokážu zbaviť sodíka, v tele sa hromadia tekutiny. To môže viesť k opuchnutým rukám, chodidlám, členkom, nohám alebo opuchnutej tvári. Môžete si všimnúť opuchy najmä na chodidlách a členkoch. A únik bielkovín v moči sa môže prejaviť ako opuchy okolo očí.

5/10 Svalové kŕče

Kŕče v nohách a inde môžu byť znakom zlej funkcie obličiek. Nerovnováha hladín sodíka, vápnika, draslíka alebo iných elektrolytov môže narušiť fungovanie  svalov a nervov.

6/10 Dýchavičnosť

Keď máte ochorenie obličiek, orgány nevytvárajú dostatok hormónu nazývaného erytropoetín. Ten signalizuje vášmu telu, aby vytvorilo červené krvinky. Bez dostatočnej tvorby červených krviniek môžete dostať anémiu a pociťovať dýchavičnosť. Ďalšou príčinou je nahromadenie tekutín,ktoré sťažuje dýchanie. Vo vážnych prípadoch môže ležanie vyvolať pocit, že sa topíte.

7/10 Zahmlené myslenie

Keď vaše obličky nefiltrujú všetok odpad z vášho tela, toxíny môžu ovplyvniť váš mozog. Anémia môže tiež spôsbiť nedostatok kyslíka v mozgu. Môžete pociťovať závraty a mať problémy s koncentráciou a pamäťou. Môžete byť dokonca takí zmätení, že budete mať problémy s jednoduchými úlohami.

8/10 Nechutenstvo

Ochorenie obličiek môže spôsobiť nevoľnosť alebo vracanie a podráždenie žalúdka. To môže spôsobiť, že budete mať malú chuť na jedlo. To môže niekedy viesť k strate hmotnosti.

9/10  Páchnuci dych

Keď vaše obličky nedokážu odfiltrovať odpad, môže to spôsobiť stav nazývaný urémia, ktorý sa prejavuje aj zápachom z úst. Toxíny v krvnom obehu môžu tiež dodať jedlu kovovú alebo nechutnú chuť.

10/10 Penivý, hnedý alebo krvavý moč

Bublinkové močenie môže byť znakom výskytu príliš veľkého množstva bielkovín nazývaných albumín. Môže to byť spôsobené práve problémami s obličkami. Rovnako tak môže byť hnedastý alebo veľmi bledý moč. Chybná funkcia obličiek môže tiež spôsobiť únik krvi do močového mechúra. Krv v moči môže byť spôsobená aj obličkovými kameňmi, nádormi alebo infekciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie