Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
10 prekvapivých príčin hlbokej žilovej trombózy: Rizikový je aj šport
Zdielať na

10 prekvapivých príčin hlbokej žilovej trombózy: Rizikový je aj šport

Čo prispieva k hlbokej žilovej trombóze?

Hlboká žilová trombóza vzniká, keď sa v hlbokom žilovom systéme (najčastejšie v oblasti predkolenia alebo v panvových žilách), vytvorí krvná zrazenina. Jej výskyt narastá s vekom a častejšie sa vyskytuje u mužov.

Podľa toho, či sa podarí alebo nepodarí odhaliť príčina vzniku hlbokej žilovej trombózy, sa delí na vyprovokovanú a nevyprovokovanú. Od zistania príčiny sa potom odvíja aj dĺžka liečby. Väčšinou máva nekomplikovaný priebeh a život ohrozujúcim ochorením sa stáva, ak krvná zrazenina vycestuje z miesta vzniku a putuje krvou až do pľúc, kde môže spôsobiť pľúcnu embóliu. Aké príčiny môže mať hlboká žilová trombóza?

Šport​

Nový výskum naznačuje, že športovci, najmä tí, ktorí sa venujú vytrvalostnému športu, ako sú maratóny, môžu mať zrazeniny častejšie. Je pravdepodobnejšie, že sa dehydrujú alebo zrania. Tiež môžu absolvovať častejšie dlhé cesty lietadlom. Príznaky hlbokej žilovej trombózy sa dajú ľahko zameniť za problémy súvisiace so športom. Zavolajte lekára, ak si všimnete opuch, nezvyčajné modriny alebo bodavú bolesť v ruke, nohe alebo najmä v hrudníku.

Operačný zákrok

Ležanie na lôžku pred alebo po akomkoľvek druhu operácie spomaľuje prietok krvi v tele. Veľká operácia zahŕňajúca brucho, panvu, boky alebo nohy zvyšuje riziko hlbokej žilovej trombózy, pretože počas operácie dôjde k poraneniu veľkých žíl. Pred operáciou sa poraďte so svojím lekárom. Možno budete musieť užívať liek na riedenie krvi, aby ste znížili pravdepodobnosť vzniku zrazeniny. Po operácii vstaňte a hýbte sa hneď, ako to bude možné.

Zápalové ochorenie čriev

Keď máte Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu alebo iné ochorenie čriev, môžete mať dvojnásobné alebo dokonca trojnásobné riziko krvných zrazenín. Ľudia s týmito stavmi sú pravdepodobnejšie dehydratovaní, ležia na lôžku alebo potrebujú operáciu. Zápal, ktorý spôsobuje ochorenia čriev, môže súvisieť aj s krvnými zrazeninami.

Nízky vitamín D

Vedci v jednej malej štúdii zistili, že hladiny vitamínu D u 82 ľudí, ktorí mali hlbokej žilovej trombózy bez známej príčiny, boli nižšie ako u 85 ľudí, ktorí nikdy nemali hlbokú žilovú trombózu. Dospelí potrebujú 600 až 800 IU vitamínu denne. Môžete ho získať z lososa, tuniaka, syra a vaječných žĺtkov. Alebo strávte dvakrát týždenne až 30 minút na slnku. Hladinu vitamínu D si môžete nechať skontrolovať krvným testom.

Lieky s pohlavnými hormónmi

Antikoncepčné pilulky a hormonálna substitučná terapia pri menopauze obsahujú estrogén, esenciálny ženský hormón, ktorý môže ľahšie zrážať krv. Šanca je malá: hlbokú žilovú trombózu dostane len 1 z 1 000 žien, ktoré každý rok užívajú antikoncepčné tabletky. Pravdepodobnosť však môže byť vyššia, ak používate náplaste, ktorá má o 60 % viac estrogénu ako tabletka, alebo ak ste v ohrození aj z iných dôvodov. Muži, ktorí užívajú testosterón- mužský pohlavný hormón, majú tiež väčšiu pravdepodobnosť vzniku zrazenín.

Rakovina

Nádory môžu spôsobiť poškodenie tkaniva a uvoľňovanie chemických látok, ktoré spúšťajú zrážanie krvi. Rakoviny mozgu, hrubého čreva, pľúc, obličiek, vaječníkov, pankreasu a žalúdka majú najvyššiu mieru výskytu hlbokej žilovej trombózy. Zrazeniny sú častým vedľajším účinkom lymfómov, leukémie a rakoviny pečene. Niektoré typy chemoterapie tiež zvyšujú pravdepodobnosť vzniku zrazenín. Počas chemoterapie noste kompresné pančuchy a zostaňte čo najaktívnejší.

Nadváha​

Nadváha, najmä tuk na bruchu, vytvára väčší tlak na žily v panve a nohách, čo môže zdvojnásobiť riziko hlbokej žilovej trombózy. Ak je váš index telesnej hmotnosti (BMI) 25 alebo viac a zároveň užívate hormonálne antikoncepčné tabletky, niektoré výskumy naznačujú, že vaše riziko sa môže zvýšiť až desaťnásobne. Pravidelné cvičenie je najlepšou obranou proti krvnej zrazenine a navyše vám môže pomôcť schudnúť.

Tehotenstvo

Dieťa tiež vyvíja zvýšený tlak na žily v panve a nohách. A riziko trombózy je zvýšené ešte aj 6 týždňov po pôrode. Hlboká žilová trombóza sa vyskytuje u 2 z každých 1 000 tehotenstiev. Pravdepodobnosť stúpa, ak ste obézni, máte viac ako 35 rokov, ste tehotná s dvojčatami, máte v rodine krvné zrazeniny alebo ste odpočívali na lôžku. Znížte riziko môžete tým, že zostanete aktívna počas tehotenstva.

Predčasný pôrod

Narodili ste sa pred 37. týždňom? Zdá sa, že bol váš pôrod viac predčasný, tým vyššie je riziko hlbokej žilovej trombózy počas vášho života. Vedci zatiaľ presne nevedia prečo, pretože možností je veľa. Ak ste sa narodili predčasne, oznámte to svojmu lekárovi.

Fajčenie

Ovplyvňuje to, ako sa vaša krv zráža a prúdi telom. Akékoľvek fajčenie, aj len občasné, poškodzujesrdce a cievy. Veľkým rizikom je fajčenie v kombinácii s antikoncepčnými pilulkami: Kombinácia môže viesť k takmer deväťnásobku normálneho rizika! Skoncovanie s fajčením zníži riziko zrazenín, ako aj množstva ďalších srdcových problémov.

Súvisiace články

Najčítanejšie