Vedci: Chcete mať zdravé srdce aj po menopauze? Jedzte mango!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Vedci uviedli, že denná konzumácia čerstvého manga každý deň môže pomôcť zlepšiť zdravie srdca a metabolizmu žien po menopauze . Zistili, že konzumácia približne 1,5 šálky sladkého ovocia denne počas dvoch týždňov významne znížila krvný tlak a cholesterol u žien po menopauze žijúcich s obezitou. Krvný tlak aj cholesterol sú kľúčovými ukazovateľmi zdravia srdca.
„Rizikové faktory, ako je vysoký krvný tlak a nezdravý cholesterol, sú kľúčovými cestami ku kardiovaskulárnym ochoreniam, ale strava bohatá na živiny, ktorá obsahuje čerstvé ovocie, ako je mango, už dlho preukázateľne pomáha znižovať tieto riziká,“ uviedla vo vyhlásení Dr. Roberta Holtová, výskumná pracovníčka na UC Davis . „Táto štúdia ukazuje, že aj malé zmeny – ako je denná konzumácia čerstvého manga – môžu mať merateľný vplyv na riziko chronických ochorení v určitých populáciách.“
Doktorka Holtová bola spoluautorkou výskumu, ktorý bol publikovaný v časopise Journal of the American Nutrition Association. Aby dospeli k týmto záverom, skúmali zdravotný stav 24 žien vo veku 50 až 70 rokov, ktoré trpeli nadváhou alebo obezitou. Pred začiatkom štúdie im autori nariadili, aby sa zdržali konzumácie manga. Počas dvoch týždňov výskumníci zhromažďovali základné merania, merania pri začatí konzumácie počas druhej návštevy laboratória a potom ďalšie merania pri tretej návšteve.
Ženy jedli mango ráno a večer. Dve hodiny po konzumácii im klesol pokojový krvný tlak a došlo k zníženiu priemerného arteriálneho tlaku. Po každodennej konzumácii manga počas dvoch týždňov sa im celkový cholesterol znížil takmer o 13 bodov a zlý cholesterol sa znížil o rovnaké množstvo.
Menšia následná skupina so šiestimi účastníčkami z pôvodnej štúdie skúmala hladinu inzulínu a cukru po zjedení rovnakého množstva manga s 83 gramami bieleho chleba. Výskumníci zistili, že hladina cukru v krvi žien sa po zjedení manga zvýšila výrazne menej ako po zjedení bieleho chleba. Hladina inzulínu tiež reagovala na mango priaznivejšie.
Obsahuje veľa cukru, no aj živiny
Mango má vyšší obsah prírodného cukru ako iné ovocie. Obsahuje však aj kľúčové živiny. Hoci mango má v porovnaní s iným ovocím vysoký obsah prírodného cukru, poskytuje aj dôležité vitamíny a ďalšie živiny. Na určenie účinkov konzumácie manga na zdravie srdca a metabolizmu je potrebný ďalší výskum,ale podľa výskumníkov by mohli pomôcť ženám , ktoré prechádzajú menopauzou : obdobím, keď sa výrazne zvyšuje riziko srdcových ochorení. Ženy strávia v tomto štádiu života až 40 percent svojho života.
„Ženy po menopauze čelia výrazným metabolickým zmenám, ktoré môžu ovplyvniť ich riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení,“ povedala Dr.Holtová. „Tieto zistenia pomáhajú identifikovať cielené spôsoby stravovania, ako je denná konzumácia čerstvého manga, na pomoc tejto rizikovej populácii a podporu kardiovaskulárneho zdravia a potenciálneho zníženia rizika chronických ochorení.“