Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
12 dôvodov, prečo dlhé sedenie škodí zdraviu
Zdielať na

12 dôvodov, prečo dlhé sedenie škodí zdraviu

Dostatočný pohyb predchádza infarktu

Asi každý vie, že ak sedíme príliš dlho, bolí nás chrbát. To však nie je jediný dôvod, prečo by sme mali sedieť počas dňa čo nakratší čas. Dlhododobé sedenie je totiž pre telo doslova pohromou.

1/12 Prispieva k ochoreniam srdca

Vedci si prvýkrát všimli, že sa niečo deje v štúdii, ktorá porovnávala dve podobné skupiny: vodičov verejnej dopravy, ktorí väčšinu dňa sedia, a vodičov alebo strážnikov, ktorí nesedia. Hoci ich strava a životný štýl boli veľmi podobné, tí, ktorí sedeli, mali asi dvakrát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia srdca ako tí, ktorí stáli.

2/12 Môže vám skrátiť život

Je pravdepodobnejšie, že zomriete skôr z akejkoľvek príčiny, ak budete sedieť dlhé časové úseky naraz. Nepomôže ani, ak budete cvičiť každý deň. Samozrejme, to nie je ospravedlnenie pre vynechanie posilňovne. Ak sa však nebudete ani hýbať, váš čas môže byť ešte kratší.

3/12 Prispieva k demencii

Ak príliš veľa sedíte, váš mozog môže vyzerať ako mozog človeka s demenciou. Sedenie tiež zvyšuje riziko srdcových chorôb, cukrovky, mŕtvice, vysokého krvného tlaku a vysokého cholesterolu, ktoré všetky zohrávajú úlohu pri vzniku demencie. Pohyb počas dňa môže pomôcť znížiť riziko všetkých týchto zdravotných problémov ešte viac ako cvičenie.

4/12 Cvičením ho nevyvážite

Účinky prílišného sedenia sa ťažko vyrovnávajú cvičením. Dokonca aj keď cvičíte 7 hodín týždenne - oveľa viac ako navrhované 2-3 hodiny - nemôžete zvrátiť účinky sedenia 7 hodín v kuse. Nezahadzujte všetku tú tvrdú prácu v posilňovni tým, že budete po zvyšok dňa sedieť. Hýbte
sa!

5/12 Riziko cukrovky stúpa

Áno, je pravdepodobnejšie, že dostanete cukrovku, ak budete celý deň sedieť. A nie je to len preto, že spálite menej kalórií. Zdá sa, že to spôsobuje samotné sedenie. Nie je jasné prečo, ale lekári si myslia, že sedenie môže zmeniť spôsob, akým vaše telo reaguje na inzulín - hormón, ktorý pomáha premieňať cukor a sacharidy na energiu.

6/12 Môžete dostať hlbokú žilovú trombózu

Pri hlbokej žilovej trombóze vzniká krvná zrazenina, ktorá sa tvorí v nohe, často preto, že sedíte príliš dlho. Ak sa zrazenina uvoľní, môže doputovať do pľúc,srdca či do mozgu. Môžete si všimnúť opuch a bolesť, ale niektorí ľudia nemajú žiadne príznaky. Preto je dobré dlhé sedenie prerušiť.

7/12 Priberiete

Pozeráte veľa televízie? Surfujete na webe celé hodiny? Je pravdepodobnejšie, že budete mať nadváhu alebo obezitu. Ak cvičíte každý deň, je to dobré, ale ani cvičenie neodstráni nadváhu ktorú priberiete v dôsledku príliš dlhého času stráveného pred obrazovkou.

8/12 Budete úzkostnejší

Ak ste často sami a sedíte pred televízorom či počítačom aj vo voľnom čase, môže to narušiť váš spánok a zvýšiť pocit úzkosti. Navyše, príliš veľa času osamote vás môže viesť k izolácii od priateľov a blízkych, čo súvisí so sociálnou úzkosťou.

9/12 Zničí sa vám chrbát

Poloha v sede kladie obrovský tlak na chrbtové svaly, krk a chrbticu. Ešte horšie je, ak sa hrbíte. Hľadajte ergonomickú stoličku – to znamená, že bude mať správnu výšku a podopiera váš chrbát na správnych miestach. Ale pamätajte: Bez ohľadu na to, ako pohodlne sa cítite, vášmu chrbtu sa stále nebude páčiť dlhé sedenie. Vstaňte a každú pol hodinu sa minútu alebo dve hýbte, aby ste udržali chrbticu v línii.

10/12 Vedie ku kŕčovým žilám

Pri dlhom sedení sa krv hromadí v nohách. To zvyšuje tlak v žilách a vedie ku kŕčovovým žilám.

11/12 Stratíte schopnosť sebaobsluhy

Starší ľudia, ktorí nie sú aktívni, môžu mať väčšiu pravdepodobnosť osteoporózy (oslabené kosti) a pomaly sa môžu stať neschopnými vykonávať základné úlohy každodenného života, ako je kúpanie sa alebo používanie toalety. Mierne cvičenie tomu síce nezabráni, ale nemusíte ísť von a behať maratón alebo sa venovať farmárčeniu, aby ste zostali mobilný aj vo vysokom veku. Len sa neposaďte na pohovku na celé hodiny.

12/12 Riziko rakoviny stúpa

Pri pravidelnom dlhodobom sedení môžete mať väčšiu pravdepodobnosť, že dostanete rakovinu hrubého čreva, endometria alebo pľúc. Čím viac sedíte, tým je riziko vyššie. Staršie ženy majú vyššiu pravdepodobnosť rakoviny prsníka.

Čo robiť, aby nás sedenie nezabilo?

Zapracujte do svojho dňa viac pohybu: Postavte sa a natiahnite sa približne každú polhodinu, dotknite sa svojich palcov na nohách. Prejdite sa po kancelárii. Postavte sa na časť dňa pri stole. Zaobstarajte si stôl, ktorý pri ktorom budete stáť, alebo si ho prispôsobte.

Súvisiace články

Najčítanejšie