Jasno
Bratislava
Hubert
3.11.2025
Najlepšie potraviny pre zdravé prsia: Tieto jedlá ich podporia
Zdielať na

Najlepšie potraviny pre zdravé prsia: Tieto jedlá ich podporia

Vyvážená hladina hormónov a ochrana buniek pred zápalom: Aj vaše prsia potrebujú zdravú stravu. Teito jedlá zaraďte do jedálnička pre zdravý dekolt!

Brokolica a hlúbová zelenina

Zelenina ako brokolica, karfiol, kel a kapusta má vysoký obsah vitamínov A a C. Sú to antioxidanty, ktoré môžu pomôcť ochrániť bunky pred toxínmi a karcinogénmi, ktoré môžu spustiť rakovinu prsníka. Túto zeleninu orestujte alebo blanšírujte, aby ste získali maximum živín. A snažte sa prijímať antioxidanty z potravy namiesto doplnkov. Niektoré výskumy naznačujú, že antioxidačné doplnky môžu byť počas liečby rakoviny prsníka riskantné.

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú známe pre svoje omega-3 mastné kyseliny, ale sú dobré pre vaše prsia, pretože obsahujú viac lignanov ako ktorákoľvek iná potravina. Ide o rastlinné zlúčeniny, ktoré obsahujú vlákninu a antioxidant fytoestrogén. Vedci sa domnievajú, že fytoestrogén cieli na estrogénové receptory, takže bránia rakovine prsníka stimulovanej estrogénom. Pridajte ľanové semienka (nie ľanový olej) do jogurtu , ovsených vločiek, šalátov, polievok, smoothies a muffinov.

Kurkuma

Ľudia používajú kurkumu na potlačenie zápalu už stáročia. A skorý výskum naznačuje, že môže mať dva veľké výhody pre rakovinu prsníka. Kurkumín, účinná látka v kurkume, môže pomôcť zastaviť šírenie rakoviny prsníka a zmierniť poškodenie chemoterapiou iných častí tela. Toto zistenie však pochádza z laboratórnych štúdií – je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či to platí aj pre ľudí. Konzumujte kurkumu v kari jedlách alebo ju pridajte do polievok, miešaných vajec alebo teplého mlieka.

Červené a oranžové plody

Karotenoidy sú prírodné pigmenty, ktoré dodávajú paradajkám, mrkve a sladkým zemiakom ich farbu. Vaše telo ich premieňa na vitamín A, ktorý je dôležitý pre vaše oči . Pomáhajú tiež udržiavať zdravú pokožku. Je potrebný ďalší výskum, ale niektoré štúdie naznačujú, že môže existovať súvislosť medzi karotenoidmi a nižším rizikom niektorých typov rakoviny prsníka.

Mastné ryby

Tieto produkty prospievajú vašim prsníkom vitamínom D a omega-3 mastnými kyselinami, ktoré bojujú proti rakovine. Niektoré laboratórne výskumy ukazujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu zastaviť rast krvných ciev vo vnútri nádoru. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či konzumácia mastných rýb môže znížiť riziko rakoviny. Zamerajte sa na lososa , tuniaka, sardinky, ančovičky a makrely, aby ste sa vyhli vystaveniu ortuti a získali čo najviac živín.

Bobule

Čučoriedky, jahody, černice a maliny majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Obsahujú tiež antioxidanty, ktoré chránia vaše telo pred poškodením buniek. Čerstvé, mrazené alebo sušené bobule sú skvelé samotné a ľahko sa pridávajú do jogurtu, cereálií, smoothies a muffinov.

Vlašské orechy

Mnohé štúdie poukazujú na stravu s väčším obsahom rastlinných bielkovín ako mäsa, ktorá chráni vaše prsia pred rakovinou alebo znižuje riziko jej návratu. Skúste mleté ​​vlašské orechy zmiešané s korením nahradiť mleté ​​hovädzie mäso v tacos. Jedna štúdia ukázala, že konzumácia vlašských orechov pomáha spomaliť rast nádoru prsníka a môže dokonca pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka.

Hrozno

Hrozno, najmä červené a fialové, má vysoké hladiny resveratrolu. Je to antioxidant spojený s prevenciou rakoviny prsníka, pečene a žalúdka. Strapce hrozna si môžete dať hneď po odtrhnutí, zmraziť ich ako chladný dezert alebo si ich pridať do šalátov. Len si nechajte šupku: tam sa nachádza väčšina antioxidantov.

Sójový proteín

Pred rokmi výskum na hlodavcoch spájal sójové potraviny s rakovinou prsníka. Aktualizované štúdie však vysvetľujú, že hlodavce a ľudia spracovávajú sóju odlišne. Zdravé sójové potraviny, ako sú sójové bôby (edamame), tofu a tempeh, sú bezpečné a obsahujú fytonutrienty – nazývané izoflavóny – ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine.

Šošovica

Toto je ďalší spôsob, ako získať rastlinné bielkoviny, ktoré zmierňujú zápal a môžu znížiť riziko rakoviny prsníka. Majú tiež vysoký obsah vlákniny a antioxidantov. Kúpte si ich hotové alebo si uvarte dávku čiernej, zelenej alebo červenej šošovice, ktorú môžete použiť namiesto mletého hovädzieho mäsa.

Čierne fazule

Zo všetkých odrôd fazule sa táto považuje za jednu z najzdravších. Nazýva sa aj korytnačia fazuľa a jej vysoká hladina antioxidantov môže pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka, iných druhov rakoviny a prebiehajúcich ochorení. Čierna fazuľa je tiež silným zdrojom ergotioneínu, aminokyseliny, ktorá chráni vašu DNA.

Celé zrná

Tieto látky sú kľúčovým zdrojom bioaktívnych fytochemikálií, prírodných zlúčenín, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine prsníka alebo ju zvládať. V jednej štúdii sa u žien, ktoré jedli celozrnné obilniny viac ako sedemkrát týždenne, preukázalo znížené riziko rakoviny prsníka. Znie to ako veľa celozrnných jedál? Celozrnné ovsené vločky, chlieb, krekry, tortilly, cereálie, cestoviny a hnedá ryža sa počítajú.

Súvisiace články