Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čo pomôže udržať váš žlčník zdravý? Veľa vody a pohyb!
Zdielať na

Čo pomôže udržať váš žlčník zdravý? Veľa vody a pohyb!

Archívna reportáž

Žlčníku ťažká strava neprospieva

Máte pocit ťažoby, niečo zjete, nafukuje vás a občas máte bolesti na ľavej strane brucha? To všetko sú príznaky zle fungujúceho žlčníka, možno aj so žlčovými kameňmi. Čo môžete urobiť,aby váš zlčník zostal zdravý?

1/15 Nevynechávajte jedlá

Žlčník uvoľňuje žlč zakaždým, keď jete. Keď vynecháte jedlo, tieto žlčové šťavy sa hromadia. To zvyšuje hladinu cholesterolu vo vašom žlčníku. V priebehu času môžu tuky stvrdnúť na žlčové kamene. Niektoré nahromadené žlčové kyseliny môžu tiež zvýšiť pravdepodobnosť, že dostanete rakovinu žlčníka. Vyhraďte si preto čas na pravidelné jedlo.

2/15 Vyberte si celozrnné jedlá

Obsahujú veľa hrubej vlákniny, ktorá znižuje váš LDL alebo „zlý“ cholesterol. To chráni vaše srdce a pomáha znižovať prvdepodobnosť vzniku žlčových kameňov. Vláknina rozhýbe tráviaci systém a odplaví žlč z tela. Snažte sa jesť viac potravín s vysokým obsahom vlákniny, ako je celozrnný chlieb a cestoviny a hnedá alebo divoká ryža. Ostatné celozrenné potravny zahŕňajú ovsené vločky, jačmeň a bulgur.

3/15 Dostaňte sa na zdravú váhu

Nadváha alebo obezita zvyšuje vaše riziko získania žlčových kameňov. Jedna štúdia zistila, že obezita spôsobuje, že máte trikrát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia žlčových kameňov. Je to preto, že kilá navyše môžu zväčšiť váš žlčník,zhoršiť jeho fungovanie a zvýšiť hladinu cholesterolu. To platí najmä vtedy, ak máte nadbytočný tuk okolo pása, a nie v bokoch a stehnách.

4/15 Naložte si ovocie a zeleninu

Viete, že čerstvé produkty sú dobré pre vaše telo. To zahŕňa aj váš žlčník. Ovocie a zelenina sú plné vitamínov vrátane C a E. Ukázalo sa, že oba tieto vitamíny pomáhajú chrániť pred žlčovými kameňmi. Ovocie a zelenina majú tiež vysoký obsah vody a vlákniny, čo vám pomôže zostať sýty a zbytočne nepriberať. Pre čo najväčší úžitok jedzte veľa rôznych druhov vocia a zeleniny, pomôžete aj svojim črevám.

5/15 Obmedzte vyprážané jedlá

Váš žlčník musí viac pracovať, aby pomohol stráviť tučné jedlá. Vyprážané jedlá majú často vysoký obsah nasýtených tukov, čo zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Takže veľa mastného jedla môže viesť k žlčovým kameňom. Okrem toho má takéto jedlo vysoký obsah kalórií, čo môže spôsobiť, že budete priberať. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedia vyprážané jedlá viac ako štyrikrát týždenne, mali o 37 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať nadváhu alebo obezitu, ako tí, ktorí ich konzumovali o polovicu menej.

6/15 Pravidelne jedzte bobule, papriku a kiwi

Toto farebné ovocie a zelenina obsahuje vitamín C. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí majú dostatok vitamínu C, majú menšiu pravdepodobnosť ochorenia žlčníka a vzniku žlčových kameňov, ako tí, ktorí jedia táchto potravín menej. Odborníci sa domnievajú, že nízke hladiny vitamínu môžu zvýšiť množstvo cholesterolu v žlči. Ženy by mali prijať 75 miligramov a muži až 90 miligramov denne. Medzi dobré zdroje patria jahody, brokolica, melón, pečené zemiaky a citrusové plody.

7/15 Vyhnite sa nárazovým diétam

Schudnúť 10 kíl za mesiac kvôli superdiéte? Znie to lákavo, ale nárazové diéty môžu poškodiť vaše srdce – a váš žlčník. Je to preto, že rýchle chudnutie zabraňuje správnemu vyprázdňovaniu žlčníka. To môže pripraviť pôdu pre žlčové kamene. Ak chcete bezpečne schudnúť, snažte sa zhodiť 1 až 2 kilá týždenne zdravým stravovaním a cvičením.

8/15 Pite veľa vody

Pre mnohých ľudí je vypiť osem pohárov vody denne rozumným cieľom. Nie každý však potrebuje toľko. Ak pijete menej vody,ako vaše telo vyžaduje, môže si to vyžiadať daň na vašom žlčníku. Voda pomáha vyprázdniť tento orgán a zabraňuje hromadeniu žlče. To chráni pred žlčovými kameňmi a inými problémami. Pitie väčšieho množstva vody vám tiež môže pomôcť schudnúť. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí pijú viac vody, jedia menej kalórií a menej cukru.

9/15 Používajte olivový olej

Tento základ stredomorskej stravy zdravej pre srdce je tiež dobrý pre váš žlčník. Je to skvelý zdroj nenasýtených tukov, ktoré podnecujú váš žlčník k vyprázdňovaniu. Jedna štúdia zistila, že muži, ktorí jedli najviac nenasýtených tukov, mali o 18 % menšiu pravdepodobnosť ochorenia žlčníka ako tí, ktorí ich jedli najmenej. Pri varení vymieňajte maslo za olivový olej. Medzi ďalšie zdravé tuky patria tučné ryby ako losos, orechy a avokádo.

10/15 Hýbte sa

Fyzická aktivita spaľuje kalórie, zlepšuje náladu a chráni váš žlčník. Výskum zistil, že ženy, ktoré cvičili najviac, znížili riziko ochorenia žlčníka o 25 % v porovnaní s ich rovesníčkami, ktoré sa nehýbali. Zamerajte sa na 30 minút cvičenia 5 dní v týždni. Práve začínate? Porozprávajte sa so svojím lekárom o začatí s 5-10 minútami. Každý pohyb pomáha.

11/15 Vypite pohárik alkoholu

Do toho, vychutnajte si pohár vína alebo piva k večeri. Štúdie ukazujú, že alkohol môže znížiť vaše riziko žlčových kameňov a rakoviny žlčníka. Ukázalo sa, že alkohol zvyšuje hladiny HDL alebo „dobrého“ cholesterolu. Niektorí odborníci si myslia, že môže mať vplyv na cholesterol v žlči. Ale príliš veľa alkoholu môže poškodiť žlčník, takže sa obmedzte na maximálne jeden nápoj denne pre ženy a dva nápoje pre mužov.

12/15 Obmedzte mäso, maslo a syr

Tuk v mäse a mliečnych potravinách je nasýtený. Tento druh zvyšuje hladinu zlého cholesterolu a môže spôsobiť, že budete mať žlčníkové kamene. Namiesto toho si vyberajte potraviny s nenasýtenými tukmi, ako sú ryby a zelenina. Varte s rastlinnými olejmi namiesto masla a masti.

13/15 Jedzte orechy

Veľa výživy v malej hrsti- orechy majú vysoký obsah vlákniny a zdravého tuku. Majú tiež veľa rastlinných sterolov, zlúčenín, ktoré blokujú vášmu telu absorbovať cholesterol. To môže pomôcť chrániť pred žlčovými kameňmi. Jedna štúdia zistila, že ženy, ktoré jedli malú hrsť orechov päťkrát týždenne, mali o 25 % menšiu pravdepodobnosť, že budú potrebovať operáciu žlčníka, ako tie, ktoré ich jedli len zriedka. Jedzte ich samotné alebo posypte pár orieškami cereálie, šaláty a iné jedlá. Len pozor na kalórie.

14/15 Skúste rastlinnú stravu

Ak budete jesť viac jedál s rastlinnými bielkovinami, ako sú fazuľa a tofu, môže to znížiť vaše riziko ochorenia žlčníka. Je to preto, že majú vysoký obsah vlákniny a nízky obsah nasýtených tukov. Môžete sa "stať vegetariánom" jeden deň v týždni. Vynikajúce jedlá bez mäsa zahŕňajú praženicu z tofu, fazuľové burrito, falafel wrap a zeleninovú pizzu.

15/15 Neskúšajte "detox" 

Čistenie žlčníka je nezmysel. Hoci rôzni "liečitelia" tvrdia, že na prevenciu alebo liečbu žlčových kameňov stačí, ak na niekoľko dní vynecháte jedlo a pijete iba zmes olivového oleja, bylín a šťavy. Táto zmes by mala "rozbiť" žlčové kamene, ktoré sa potom vyplavia von. Výskum však ukazuje, že tieto kamene sa takto odstrániť nedajú. "Očistenie" však môže  spôsobiť vedľajšie účinky, ako je bolesť žalúdka, nevoľnosť a hnačka.

Súvisiace články

Najčítanejšie