Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Cítite často brnenie nôh? Takto sa hlásia viaceré ochorenia
Zdielať na

Cítite často brnenie nôh? Takto sa hlásia viaceré ochorenia

Brnenie a pálenie nôh je veľmi nepríjemné, najmä ak je dlhodobé. Príčiny môu byť rôzne - od nezávažných,ako je nedostatok vitamínov, až po chronické ochorenia, ktoré treba čím skôr liečiť.

1/13 Diabetes

Cukrovka spôsobuje vyššie než normálne hladiny cukru v krvi a tiež vyššie hladiny tukov, ako sú triglyceridy . Postupom času diabates môže poškodiť nervy na rukách a nohách a spôsobiť neustály alebo občasný pocit pálenia. Povedzte svojmu lekárovi, ak spozorujete prvé príznaky, ako je mravčenie alebo znecitlivenie prstov na rukách a nohách, a pravidelne si kontrolujte krvný cukor

2/13 Periférna neuropatia

Je to poškodenie nervov, ktoré spájajú miechu s rukami, nohami, rukami a nohami. Cukrovka je najčastejšou príčinou, ale existuje mnoho ďalších, ako sú lieky na rakovinu ( chemoterapia ), zlyhanie obličiek, autoimunitné ochorenia (vrátane reumatoidnej artritídy), toxické chemikálie, infekcie a problémy s výživou.

3/13 Nadmerné pitie alkoholu

Nadmerné pitie alkoholu môže spôsobiť veľa zdravotných problémov. Roky nadmerného pitia môžu poškodiť nervy spojené s nohami. Alkohol vám tiež môže spôsobiť nedostatok živín, ktoré potrebujete na udržanie zdravých nervov. Jeden alebo oba tieto problémy môžu spôsobiť brnenie alebo pálenie nôh niekoľko mesiacov alebo rokov. Ak prestanete piť, môžete tak zlepšiť svoje príznaky a zastaviť ďalšie poškodenia nervov. Požiadajte o pomoc svojho lekára.

4/13 Atletická noha

Je to plesňové ochorenie nôh. Huba rastie v teplých, vlhkých oblastiach medzi prstami a na spodnej časti chodidiel,ktoré môžu štípať, svrbieť a páliť. Darí sa jej vo vlhkých topánkach a ponožkách a podlahe v šatniach. Vymieňajte si obuv, aby mala šancu vyschnúť, a v šatni alebo na verejných bazénoch noste šľapky. proti infekcii vám pomôžu antifungálne krémy, spreje alebo prášky môžu pomôcť kontrolovať infekciu.

5/13 Nedostatok vitamínu B12

Nervy potrebujú tento vitamín, aby zostali zdravé. Možno nemáte dostatok béčka, najmä ak ste vegán (to znamená, že nejete žiadne živočíšne produkty). Ak ste starší alebo ak ste podstúpili operáciu na zníženie hmotnosti, ako je žalúdočný bypass, je pre vaše telo ťažšie absorbovať vitamí B 12. Alkoholizmus tiež môže brániť v prijímaní dostatočného množstva B12 , folátu, tiamínu a iných vitamínov B.

6/13 Chronické zlyhanie obličiek

Najčastejšie je spôsobené cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom. Obličky pomaly prestávajú pracovať správne. To spôsobuje, že sa v tele hromadia odpadové látky, ktoré môžu poškodiť nervy (uremická neuropatia) vrátane nôh a spôsobiť pocit pálenia.

7/13 Syndróm tarzálneho tunela

„Tunel“ sa nachádza medzi členkovou kosťou a skupinou väzov v blízkosti hornej časti chodidla. Tibiálny nerv,ktorý týmto tunelom vedie, dáva cit spodnej časti chodidla. Opuch v dôsledku zranenia, artritída, kostné ostrohy, spadnuté oblúky alebo iné stavy môžu tlačiť na nerv. Môžete mať vystreľujúcu bolesť, necitlivosť a pocit brnenia alebo pálenia v chodidle.

8/13 Neuropatia malých vlákien

Často začína v nohách bolesťou, bodaním, pálením alebo svrbením. Môže to byť horšie v noci, alebo keď odpočívate. Teplo alebo chlad môže niekedy vyvolať zhoršenie, aj keď tento stav niekedy sťažuje rozlíšenie medzi teplom a chladomi. Neuropatiu môže spôsbiťu v krvi, ako pri cukrovke, to môžu spôsobiť, ale niekedy príčina nie je jasná. Niektoré gény zvyšujú pravdepodobnosť, že ho dostanete.

9/13 Hypotyreóza

Keď štítna žľaza , žľaza v tvare motýľa na krku, nevytvára dostatok hormónov, hovoríme o hypotyreóze. Môžete byť unavený, mať zápchu, môžete byť citlivý na chlad, zábudlivý a menej sa zaujímať o sex. Môžete mať tiež pálenie nôh. Lekári si nie sú istí prečo, ale hypoteyreóza zrejme spôsobuje, že zadržiavate príliš veľa tekutín, čo tlačí na vaše nervy.

10/13 Amyloidóza

Abnormálna bielkovina vytvorená v kostnej dreni sa hromadí v rôznych častiach tela. V pokročilom štádiu tohto zriedkavého ochorenia prichádza silná únava a slabosť, vytvárajú sa modriny a hrubne koža. Môžete mať fialové škvrny okolo očí a zadržiavať vodu. Opuch členkov a nôh môže spôsobiť tlak na nervy a spôsobiť mravčenie a pálenie v chodidlách. Neexistuje žiadny liek, ale liečba môže zmierniť vaše príznaky.

11/13 Erytromelalgia

Lekári presne nevedia, čo toto ochorenie spôsobuje, ale cievy sa pri ňom nerozširujú alebo nezužujú správnym spôsobom. Pokožka môže byť červená, horúca a opuchnutá, s pálením, najčastejšie na nohách, ale aj na rukách. Atak môže trvať niekoľko minút alebo dní. Ponorenie do ľadovej vody môže priniesť úľavu, ale môže tiež vyvolať príznaky. Príznaky môžu zmierniť tablety a pleťové vody na lekársky predpis.

12/13 HIV a AIDS

Asi tretina ľudí s HIV alebo AIDS skončí s poškodením nervov. Nervy môže poškodiť samotný vírus a tiež lieky používané na jeho kontrolu. Môžu to spôsobiť aj choroby, ktoré s HIV a AIDS prichádzajú, pretože imunitný systém je slabší, ako napríklad herpes či tuberkulóza. /ríznakmi poškodenia nervov sú stuhnutosť, brnenie, necitlivosť a pálenie v prstoch na nohách a chodidlách.

13/13 Kontaktná dermatitída

Čistiaci prostriedok, mydlo, čistiaci prostriedok, vosk alebo akákoľvek chemikália môže podráždiť vašu pokožku. Túto dermatitídu dostávajú častejšie zdravotníci, kvetinári, kaderníci, strojníci a upratovačky. Alergickú reakciu môžete mať v priebehu niekoľkých hodín alebo sa môže objaviť po dlhšom čase, pretože chemikália opotrebováva vrchnú mastnú ochrannú vrstvu pokožky. Povedzte svojmu lekárovi o svojich príznakoch. Liečba závisí od príčiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie