Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
13 dôvodov, prečo vás môžu páliť nohy
Zdielať na

13 dôvodov, prečo vás môžu páliť nohy

Pálenie chodidiel či spodkov nôh je nepríjemné, rovnako ako necitlivosť či brnenie. Čo tieto pocity môže spôsobovať?

1/13 Diabetes

Cukrovka môže spôsobiť vyššie hladiny cukru v krvi a tiež vyššie množstvo tukov s názvom triglyceridy. To časom môže poškodiť nervy na rukách a nohách a spôsobiť neustály alebo občasný pocit pálenia. Povedzte svojmu lekárovi, ak spozorujete prvé príznaky, ako je mravčenie alebo znecitlivenie prstov na rukách a nohách, a pravidelne sa kontrolujte, aby ste sa uistili, že cukrovku zvládate.

2/13 Periférna neuropatia

Znamená to poškodenie nervov, ktoré spájajú miechu s rukami, nohami, rukami a nohami. Cukrovka je najčastejšou príčinou, ale existuje mnoho ďalších dôvodov, ako sú lieky na rakovinu ( chemoterapia ), zlyhanie obličiek, autoimunitné ochorenia (vrátane reumatoidnej artritídy), toxické chemikálie, infekcie a problémy s výživou.

3/13 Priveľa alkoholu

Pravidelné pitie veľkého množstva alkoholu môže spôsobiť veľa zdravotných problémov. Roky nadmerného pitia môžu poškodiť nervy spojené s nohami. Môže tiež spôsobiť nedostatok živín, ktoré sú potrebné na udržanie zdravých nervov. Jeden alebo oba tieto problémy môžu spôsobiť brnenie alebo pálenie nôh. Ak prestanete piť, pomôžete zlepšiť svoje príznaky a zastaviť ďalšie škody. Požiadajte o pomoc svojho lekára.

4/13 Atletická noha

Tinea pedis je pleseň- huba, ktorá rastie v teplých, vlhkých oblastiach medzi prstami a na spodnej časti chodidiel.Môže štípať, svrbieť a páliť. Darí sa jej vo vlhkých topánkach a ponožkách a na podlahe v šatniach. Vymieňajte si obuv, aby mala šancu vyschnúť, a v šatni alebo na verejných bazénoch noste šľapky. Antifungálne krémy, spreje alebo prášky môžu pomôcť kontrolovať infekciu.

5/13 Nedostatok vitamínu B12

Nervy potrebujú B12, aby zostali zdravé. Možno nemáte dostatok živín, najmä ak ste vegán (to znamená, že nejete žiadne živočíšne produkty). Ak ste starší alebo ak ste podstúpili operáciu na zníženie hmotnosti, ako je žalúdočný bypass, je pre vaše telo ťažšie absorbovať živiny. Alkoholizmus tiež môže brániť v prijímaní dostatočného množstva B12 , folátu, tiamínu a iných vitamínov B.

6/13 Chronické zlyhanie obličiek

Váš lekár to môže nazvať zlyhaním obličiek . Najčastejšie je to spôsobené cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom. Vaše obličky pomaly prestávajú pracovať správnym spôsobom. To spôsobuje, že sa vo vašom tele hromadia odpadové tekutiny, ktoré môžu poškodiť nervy (uremická neuropatia) vrátane nôh a spôsobiť pocit pálenia.

7/13 Syndróm tarzálneho tunela

„Tunel“ je medzi členkovou kosťou a skupinou väzov v blízkosti hornej časti chodidla. Tibiálny nerv inervuje spodnú časť chodidla. Opuch v dôsledku zranenia, artritída, kostné ostrohy, spadnuté oblúky alebo iné stavy môžu na tento nerv tlačiť. Vtedy ľudia cítia vystreľujúcu bolesť, necitlivosť a pocit brnenia alebo pálenia v chodidle.

8/13 Neuropatia malých vlákien

Často začína v nohách bolesťou, bodaním, pálením alebo svrbením. Môže to byť horšie v noci alebo pri odpočinku. Teplo alebo chlad môže niekedy vyvolať zhoršenie, keď tento stav niekedy sťažuje rozlíšenie medzi nimi. Môžu to spôsobiť problémy s hladinou cukru v krvi, ako pri cukrovke, ale niekedy príčina nie je jasná. Niektoré gény zvyšujú pravdepodobnosť, že neuropatiu dostanete.

9/13 Hypotyreóza

Štítna žľaza v tvare motýľa na krku pri hypotyreóze nevytvára dostatok hormónu, čo znamená, že telo nespaľuje
energiu dostatočne rýchlo. Môžete byť unavený, mať zápchu, byť citlivý na chlad, zábudlivý a menej sa zaujímať o sex. Môžete mať tiež pálenie nôh. Lekári si nie sú istí prečo, ale môže sa stať, že z dlhodobého hľadiska tento stav spôsobuje, že zadržiavate príliš veľa tekutín, čo tlačí na vaše nervy.

10/13 Amyloidóza

Abnormálny proteín vytvorený v kostnej dreni sa hromadí v rôznych častiach tela. Príznakmi tohto zriedkavého ochorenia je únava, fialové škvrny okolo očí, hromadenie tekutiny. Opuch členkov a nôh môže spôsobiť tlak na nervy a mravčenie a pálenie v chodidlách. Neexistuje žiadny liek, ale liečba môže zmierniť príznaky.

11/13 Erytromelalgia

Lekári presne nevedia, čo to spôsobuje, ale môže sa stať, že sa cievy nerozširujú alebo nezužujú správnym spôsobom. Pokožka môže byť červená, horúca a opuchnutá, s pálením, najčastejšie na nohách, ale aj na rukách. Atak môže trvať niekoľko minút alebo dní. Úľavu môže priniesť ponorenie do ľadovej vody, ale môže tiež vyvolať príznaky. Existujú však lieky, ktoré tieto príznaky zmiernia

12/13 HIV a AIDS

Asi tretina ľudí s HIV alebo AIDS skončí s poškodením nervov. Samotný vírus môže poškodiť nervy a tiež lieky používané na jeho kontrolu. Môžu to spôsobiť aj choroby, ktoré človeks HIV dostane, pretože jeho imunitný systém je slabší, ako napríklad herpes, tuberkulóza. Môžu pociťovať aj stuhnutosť, brnenie, necitlivosť a pálenie v prstoch na nohách a chodidlách.

13/13 Kontaktná dermatitída

Čistiaci prostriedok, mydlo, čistiaci prostriedok, vosk alebo akákoľvek chemikália môže podráždiť pokožku. Dermatitídu dostávajú častejšie zdravotníci, kvetinári, kaderníci, strojníci a upratovačky. Alergickú reakciu môžete mať v priebehu niekoľkých hodín alebo sa môže vytvoriť počas dlhšieho časového obdobia, pretože chemikália opotrebováva vrchnú mastnú ochrannú vrstvu pokožky. Povedzte svojmu lekárovi o svojich príznakoch. Liečba závisí od príčiny.

Najčítanejšie