Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Toto je najčastejšia príčina cievnej mozgovej príhody: Pozor na vysoký tep
Zdielať na

Toto je najčastejšia príčina cievnej mozgovej príhody: Pozor na vysoký tep

Vysoký tep môže signalizovať vážne ochorenie

Vysoký tep býva jedným zo signálov vážneho srdcového ochorenia – fibrilácie predsiení. Tepová frekvencia môže byť naozaj závratná – srdcové predsiene pri fibrilácii môžu biť až rýchlosťou 300 úderov za minútu!

Príznaky fibrilácie má však asi len 30 percent pacientov. Až 70 percent ľudí s touto diagnózou nemá žiadne ťažkosti a vôbec netuší, že týmto ochorením trpí. Rizikový stav srdca sa často zistí až počas pravidelnej lekárskej prehliadky. Intenzita príznakov zvyčajne súvisí práve s rýchlosťou pulzu – čím je vyššia, tým sú prejavy výraznejšie. Tepová frekvencia môže byť naozaj závratná – srdcové predsiene pri fibrilácii môžu biť až rýchlosťou 300 úderov za minútu!

Na Slovensku trpí fibriláciou predsiení až 60 000 ľudí, od mladých až po dôchodcov. Je to jedna z najčastejších srdcových arytmií a len málokto vie, že je aj najčastejšou príčinou cievnej mozgovej príhody. Čo sa pri tejto poruche deje? Predsiene srdca pracujú nepravidelne, príliš rýchlo a neúčinne. Krv v tejto časti srdca preto prúdi pomalšie, hromadí sa a keďže sa predsiene nesťahujú, ako treba, zvyšok krvi zostáva v srdci a zráža sa. Ak sa krvná zrazenina – trombus – z predsiene odtrhne, putuje do krvného obehu a odtiaľ sa môže dostať do rôznych orgánov. Ak sa dostane do mozgu, vzniká mozgová porážka.

Okrem vzniku rizika zrazenín sa pri tejto srdcovej arytmii srdce nadmerne opotrebúva a postupne môže dôjsť až k jeho chronickému zlyhávaniu. Aj preto si treba doma kontrolovať pravidelne nielen tlak krvi, ale aj tep. Je to totiž rovnako dôležitý ukazovateľ toho, v akom stave srdce je.

Čo je fibrilácia predsiení

Fibrilácia je porucha srdcového rytmu, pri ktorej predsiene srdca pracujú nepravidelne, príliš rýchlo a neúčinne bez toho, že by sa efektívne sťahovali. Krv v tejto časti srdca preto prúdi pomalšie, hromadí sa a má tendenciu zrážať sa. Ak sa krvná zrazenina-trombus z predsiene odtrhne, putuje do krvného obehu a odtiaľ sa môže dostať do rôznych orgánov. Ak sa dostane do mozgu, vzniká mozgová porážka, ktorá je najvážnejšou komplikáciou fibrilácie srdcových predsiení(FP). Ľuďom, ktorým zistia túto diagnózu, lekár zvyčajne predpíše antikoagulancium, ktoré zabraňuje tvorbe krvnej zrazeniny v srdci. "

Čo môžete pre seba urobiť? 

  • Fibrilácia predsiení (FP) je jedna z arytmií, ktorá súvisí aj s civilizačnými ochoreniami, preto sa dá ovplyvniť zmenou životného štýlu.
  • Veľký podiel na vzniku fibrilácie predsiení má podľa výskumov nadváha a obezita. Ľudia, ktorí dokážu zredukovať svoju hmotnosť sa môžu zbaviť fibrilácie predsiení alebo aspoň významne zlepšiť svoje príznaky.
  • Dôležité je tiež liečiť vysoký krvný tlak, ak je prítomný, a aj ďalšie ochorenia, ktoré nie sú chorobami srdca, ale majú vplyv na fibriláciu predsiení.
  • Je to napríklad zvýšená funkcia štítnej žľazy, ktorá dokáže priamo vyvolať fibriláciu predsiení. Na vzniku FP sa tiež môžu podieľať pľúcne ochorenia či syndróm spánkového apnoe

Ako vyrátať maximálnu pulzovú frekvenciu?

• Od čísla 180 odpočítajte svoj vek.

• Odrátajte 10, ak ste sa práve liečili z rozsiahlejšieho zranenia, prípadne choroby viac ako rok.

• Odrátajte 5, ak žijete sedavým spôsobom života alebo často trpíte nádchou či chrípkou.

• Prirátajte 5, ak minimálne posledný rok trénujete štyri- až päťkrát týždenne viac ako polhodinu alebo celkovo aspoň päť hodín týždenne.

• Prirátajte 5, ak máte viac ako 55 alebo menej ako 25 rokov.

Číslo, ktoré ste dosiahli, vyjadruje vašu osobnú maximálnu pulzovú frekvenciu. Ak cieľ, ktorý chcete dosiahnuť, je zvyšovanie kondície, mali by ste optimálne trénovať na 75 až 85 percentách výslednej hodnoty. Dokážete to len pri aktivite strednej intenzity zaťaženia, preto svoje sily určite neprepínajte.

Ako merať srdcovú frekvenciu?

Najprirodzenejšie miesta na meranie tepovej frekvencie na ľudskom tele sú:

• na zápästiach,

• vo vnútornej časti lakťa,

• na krku,

• v slabinách.

Priložte prsty na niektoré z týchto miest na tele. Nemusíte počítať údery srdca celú minútu, postačí, keď spočítate, koľkokrát srdce udrelo za 20 sekúnd a potom túto hodnotu vynásobíte tromi. Pozor, táto metóda nemusí byť celkom presná pri meraní pulzu iného človeka, pretože zároveň môžete cítiť aj vlastný pulz.

Súvisiace články

Najčítanejšie