Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
10 signálov tela, že málo spíte: Ako vám to dá najavo?
Zdielať na

10 signálov tela, že málo spíte: Ako vám to dá najavo?

Nespavosť je čoraz častejší problém.

Väčšina dospelých potrebuje 7 až 9 hodín spánku za noc. Dobrý nočný spánok regeneruje telo a myseľ. Ako vám dá váš organizmus najavo, že málo spíte?

1/10 Bojujete s vyrážkami

Ak nemáte dosť kvalitného spánku, na vašej pokožke sa to môže čoskoro prejaviť. Niektoré štúdie našli súvislosť medzi nedostatkom spánku a akné.Možno to súvisí s tým, ako spánok ovplyvňuje hormóny v tele. Nedostatok spánku tiež poškodzuje imunitný systém, takže ste náchylnejší na infekcie.

2/10 Oči nevyzerajú dobre

Sčervenanie, opuchy, tmavé kruhy a vačky – to všetko sú znaky toho, že nemáte dostatok spánku. Štúdie ukazujú, že ľudia s nedostatkom spánku majú tendenciu mať viac vrások, opuchov a ochabnutejšiu kožu. Telo totiž nedokáže účinne reparovať tkanivo, ku čomu dochádza v štádiách hlbokého spánku.

3/10 Priberáte

Keď si dobre oddýchnete, vaše telo dokáže správne kontrolovať grelín a leptín – hormóny, ktoré ovplyvňujú pocit hladu. Bez nich môžete pociťovať nutkanie zjesť viac, ako potrebujete, čo môže spôsobiť priberanie.

4/10 Túžite po nezdravom jedle

Po prebdenej noci je pravdepodobnejšie, že si na obed vyberiete rezeň a hranolky ako šalát. Neoddýchnutý mozog s väčšou pravdepodobnosťou bude túžiť po nezdravom jedle. Ani úsudok a rozhodovanie nie sú také jasné, keď ste unavení.

5/10 Potrebujete viac kofeínu

Nie je to veľké prekvapenie: Kofeín sa môže zdať ako dobrá odpoveď na zlý spánok, no rýchlo sa môže stať súčasťou problému s nespavosťou. Z krátkodobého hľadiska vás môže šálka kávy alebo pohár koly povzbudiť, no z dlhodobého hľadiska to môže viesť k nespavosti alebo úzkosti.

6/10 Ste podráždení

Podráždenosť je významným znakom zlého spánku. Jedna štúdia obmedzila ľuďom spánok na 4 1/2 hodiny spánku v noci na týždeň. Výsledok: Viac vystresovaných, nahnevaných a psychicky vyčerpaných ľudí. Všetci sa cítili lepšie, keď sa vrátili k svojmu bežnému spánkovému režimu.

7/10 Ste depresívni

Depresia a zlý spánok spolu tiež úzko súvisia. Horšie je, že je to začarovaný kruh - depresia môže viesť k zlému spánku a opačne

8/10 Zhoršuje sa vám pamäť

Dokonca aj iba o niečo menej spánku - strata iba 2 hodín, vás môže zneistiť a ovplyvniť koncentráciu a pamäť. To môže spôsobiť, že budete menej výkonní a bdelí v práci - alebo ešte horšie, za volantom svojho auta. Viac ako tretina ľudí priznáva, že si počas jazdy zdriemli.

9/10 Ráno vás všetko bolí 

Prebudenie s bolesťou hrdla, suchom v ústach alebo bolesťou hlavy môže poukazovať na zdravotný dôvod, prečo zle spíte – napríklad spánkové apnoe, chrápanie alebo reflux kyseliny. Ak pozorujete tieto príznaky opakovane, poraďte sa so svojím lekárom.

10/10 Ako si poriadne odpočinúť?

  • Chodievajte spať a vstávajte každý deň približne v rovnakom čase.
  • Spite v izbe, ktorá je chladná, tichá a tmavá.
  • Pravidelne cvičte, najmä cvičenia, pri ktorých sa vám rozbúši srdce. Môže to podporiť hlbší spánok.  

Súvisiace články

Najčítanejšie