Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Málo či priveľa spíte? Podľa vedcov vám hrozia infekcie!
Zdielať na

Málo či priveľa spíte? Podľa vedcov vám hrozia infekcie!

Archívna reportáž

Spánok je dôležitý pre celkové zdravie

Výskum University of Bergen v Nórsku zistil, že tí, ktorí spali menej ako šesť hodín v noci, mali o 27 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať infekciu v posledných troch mesiacoch. Štúdia naznačuje , že spánok menej ako šesť hodín v noci môže zvýšiť riziko infekcie .

Podľa štúdie, publikovanej v časopise Frontiers in Psychiatry, ľudia, ktorí spali menej ako šesť hodín, mali o 92 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať žalúdočnú nevoľnosť zahŕňajúcu vracanie alebo hnačku. Ľudia s nespavosťou mali aj o 41 percent vyššiu pravdepodobnosť infekcie močových ciest.

Vedci sa pýtali 1848 ľudí v ambulanciách všeobecných lekárov v Nórsku, koľko v priemere spali každú noc. Účastníkov sa tiež pýtali, či v predchádzajúcich troch mesiacoch utrpeli infekciu dýchacích ciest, a žalúdočnú nevoľnosť, infekciu močových ciest, infekciu kože alebo očí alebo iný typ infekcie Hoci štúdia je príliš malá na to, aby poskytla dôkazy jasných súvislostí medzi nedostatkom spánku a špecifickými infekciami, vedci sa domnievajú, že spánok v odporúčanom množstve môže znížiť počet infekcií.

Dr Ingeborg Forthun, ktorý viedol štúdiu z University of Bergen v Nórsku, povedal: „Spánok je dôležitý nielen pre pohodu ľudí, ale aj pre ich zdravie, vrátane schopnosti ich tela bojovať s infekciou. V širokej verejnosti a medzi lekármi je potrebné zvýšiť povedomie o dôležitosti spánku."

Medzi ďalšie zistenia štúdie patrilo, že takmer 54 percent ľudí opýtaných v ordináciách lekárov utrpelo v posledných troch mesiacoch infekciu. Okrem toho tí, ktorí spali menej ako šesť hodín, mali o 57 percent vyššiu pravdepodobnosť, že v predchádzajúcich troch mesiacoch dostali antibiotiká. Vedci však tiež zistili, že tí, ktorí uviedli, že spali viac ako deväť hodín, mali o 44 percent vyššiu pravdepodobnosť infekcie ako ľudia, ktorí spali sedem až osem hodín v noci.

Predchádzajúce štúdie zistili, že ak ľudia, ktorí majú problémy so spánkom, sú infikovaní vírusmi spôsobujúcimi prechladnutia s väčšou pravdepodobnosťou skutočne prechladnú, pretože sa im nepodarilo bojovať proti vírusu. Existujú aj určité dôkazy, ktoré naznačujú, že príliš málo spánku znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekcii, ale je potrebný ďalší výskum. Nedávny výskum tiež naznačil, že vďaka dobrému spánku môžu muži žiť takmer o päť rokov dlhšie a ženy o viac ako dva roky dlhšie ako muži a ženy, ktorí spia zle. Štúdia z roku 2022 publikovaná v časopise Sleep zistila, že kvalitný spánok je dôležitejší ako odporúčané množstvo spánku, aby ste sa vyhli chorobám.

Súvisiace články

Najčítanejšie