Skoro jasno
17°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Vedci naliehavo hľadajú antibiotiká voči odolným baktériám: Skúšajú jeden z najstarších liekov na svete
Zdielať na

Vedci naliehavo hľadajú antibiotiká voči odolným baktériám: Skúšajú jeden z najstarších liekov na svete

Med je jeden z najstarších liekov.

Keďže infekcie odolné voči antibiotikám neustále narastajú, vedci pri hľadaní alternatívnych antimikrobiálnych liekov skúmali prirodzené liečivé vlastnosti medu.

Podľa lekárskeho časopisu Lancet zomrelo v roku 2019 na celom svete v dôsledku bakteriálnych infekcií odolných voči antibiotikám viac ako 1,2 milióna ľudí.

Zvyšujúca sa odolnosť baktérií voči antibiotikám hrozí návratom do „predantibiotickej fázy“, čo predstavuje obrovskú hrozbu pre globálne zdravie a bezpečnosť.

Profesor Les Baillie z Fakulty farmácie Cardiffskej univerzity povedal: „Narastá počet baktérií, ktoré sú odolné voči takmer všetkým antibiotikám, a dostávame sa do štádia, keď nemáme žiadne riešenie.“

V rozhovore pre BBC profesor dodal, že univerzitný výskum medu je snahou vrátiť sa k tradičným liekom, „aby sme zistili, či sa môžeme učiť od našich predkov“. Med obsahuje antibiotiká a už po stáročia sa používa ako prírodný prostriedok na boj proti niekoľkým typom chorôb a na liečenie rán.

Podľa Cardiffskej univerzity „má terapeutické vlastnosti, ktoré sú výsledkom celého radu faktorov vrátane vysokého obsahu cukru, nízkeho pH, peroxidu vodíka a peptidov pochádzajúcich z včiel“.

"Med obsahuje aj antimikrobiálne fytochemikálie, ktoré predstavujú bohatý zdroj smerníc pre vývoj liekov na liečbu mikrobiálnych infekcií," tvrdí profesor Les Baillie. Vedci z Cardiffskej univerzity sa pokúšajú nájsť tieto antimikrobiálne zlúčeniny a izolovať ich. Skúmajú rastliny, ktoré obsahujú prírodné antibiotiká, a zisťujú vlastnosti medu, ktorý z nich vďaka včelám vzniká. Zbierajú forenzný materiál vo forme nektáru obsahujúceho fytochemikálie – z ktorých niektoré môžu byť antibakteriálne – a peľ, ktorý obsahuje odtlačok DNA rastliny.

Univerzita poukázala na výhody manukového medu z Nového Zélandu. Tento typ medu vzniká, keď včely hľadajú potravu na kríkoch Manuka (Leptospermum scoparium) – rastline, ktorá produkuje zlúčeninu so silnými antibakteriálnymi vlastnosťami. Vedci vo svojom výskume tiež podrobne analyzovali zlúčeniny púpav, pretože majú potenciál „zabíjať baktérie a vírusy“, tvrdí profesor Baillie.

Súvisiace články

Najčítanejšie