Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sfarbil sa vám necht? Čo znamenajú žltá, zelená farba či hnedý pruh?
Zdielať na

Sfarbil sa vám necht? Čo znamenajú žltá, zelená farba či hnedý pruh?

Plesne na noháh sa môžu preniesť na nechty

Zmeny farby nechtov - od veľkej modrej škvrny po tenkú hnedú čiaru - môžu signalizovať zdravotné problémy. Čo môžu znamenať jednotlivé farby?

Čierny necht: Bežné príčiny

Ak vám necht sčernie, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o modrinu pod nechtom, odborne nazývanú subungválny hematóm. Môžete ho získať z pichnutia do nechtu alebo z obuvi, ktorá vám vtláča nohu do prednej časti topánky. Modrina zvyčajne začína červenou farbou, potom sa zmení na fialovú, tmavohnedú a nakoniec čiernu, keď sa pod nechtom začne zrážať krv. Očakávajte, že čierny necht na nohe vyrastie približne za 6 až 9 mesiacov alebo dlhšie.

Čierny necht na nohe: Zriedkavé príčiny

Ak nie ste bežec, vaše topánky sú priestranné a ste si istí, že ste si nezranili prst- a predsa máte jeden alebo viac čiernych nechtov. Skontrolujte, či to nie je len farba z topánok,ponožeik či rukavíc. Ak nie, choďte k lekárovi. Čierny necht môžete mať zriedkavú príčinu napríklad:

  • Malígny melanóm , vážna forma rakoviny kože
  • Plesňová infekcia
  • Chronický zarastený necht
  • Iné zdravotné problémy

Celožlté nechty 

Keď nechty na nohách zožltnú, zvyčajne je na vine pleseň . Tento typ plesňovej infekcie je bežný, vyskúšajte voľnopredajný krém proti plesniam. Ak je  necht žltý a hrubý, jemne opilníkujte povrch, aby sa liek dostal do hlbších vrstiev. Ak domáca liečba nezaberá, navštívte lekára.

Zelený  necht

Pokiaľ nemáte na nechtoch zelený lak, zelenú farbu nechcete na nechtoch vidieť. Môže ísť o syndróm zelených nechtov (chloronychia), ktorý je spôsobený infekciou. Na vine sú zvyčajne baktérie, ktorým sa darí vo vlhkých alebo mokrých podmienkach. Spomeňte si na vírivky, špongie, aj na priliehavé topánky, ktoré ste už dlho nosili. Farba je pod nechtom, takže sa ju nesnažte zotrieť. Navštívte radšej svojho lekára.

Odtiene modrej

Ak si pichnete pod palec na nohe a zmodrie, zrejme by ste nad príčinou nerozmýšľali. Ale ak sa vám objaví modrá škvrna alebo modrý necht na nohe bez jasného dôvodu, navštívte lekára. Môžete mať bunkový modrý nevus,ktorý sa môže stať rakovinou.

Biele škvrny a pruhy

Úraz nechtového lôžka nemusí vždy viesť k modrine. Krvné cievy pod nechtom sa nemusia poškodiť a prepúšťať krv. Namiesto toho sa vám na nechtoch na nohe môže objaviť biela škvrna. Nezmizne ako modrina, ale časom vyrastie. Trauma prsta  môže tiež spôsobiť biely pruh - aj keď možno neviete, že ste si ublížili. Napríklad sa to môže stať, keď sú topánky príliš malé a špička narazí na prednú časť topánky. Prípadne, keď rukou buchnete do nejakého predmetu.

Celý biely necht

Máte necht na nohe, ktorý je biely alebo má veľké púdrové škvrny? Môžete mať plesňovú infekciu, s najväčšou pravdepodobnosťou nazývanú biela povrchová onychomykóza. Navštívte lekára hneď, ako si to všimnete. Táto infekcia sa šíri cez necht na nohe na ostatné nechty. Biela povrchová onychomykóza môže spôsobiť, že celý necht bude drsný a drobivý.

Belavá alebo žltkastá škvrna

Iný typ plesňovej infekcie sa nazýva proximálna subungválna onychomykóza . Vyzerá to ako belavá alebo žltkastá škvrna, ktorá začína na spodnej časti nechtu na nohe, blízko kutikuly. U zdravých ľudí je infekcia zriedkavá. Častejšie sa to stáva u ľudí s oslabeným imunitným systémom. Môže to byť aj príznak HIV.

Červené a biele pásiky 

Tieto čiary a zárezy v tvare V sú charakteristickým znakom Darierovej choroby. Je to dedičné ochorenie, ktoré väčšinou postihuje kožu a spôsobuje mastné, bradavičnaté a páchnuce škvrny.

Hnedé pruhy

Názov pre hnedú a niekedy čiernu farbu na nechtoch na nohe je melanonychia. Hnedá zvyčajne vyzerá ako čiara alebo prúžok idúca hore a dolu cez necht. Možné príčiny:

  • Zranenie
  • Melanóm
  • Zápalové stavy
  • Plesňové infekcie
  • Určité lieky

Pretože  hnedý pruh na nechtoch môže byť znakom niečoho vážneho,(hoci táto ravdepodobnosť je malá), nechajte sa skontrolovať.

Súvisiace články