Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Najlepšie a najhoršie potraviny, keď máte dnu : Týchto 12 jedál skrýva v sebe oboje
Zdielať na

Najlepšie a najhoršie potraviny, keď máte dnu : Týchto 12 jedál skrýva v sebe oboje

Archívna reportáž

Dna je bolestivé ochorenie.

Ochorenie, pri ktorom sa v kĺboch zhormažďuje kyselina močová a spôsobuje bolestivé záchvaty, je pomerne rozšírené. Záchavty často spúšťajú potraviny s vysokým obsahom kyseliny močovej.

1/12Jedzte: Nízkotučný jogurt

Obyčajný nízkotučný jogurt s bobuľovým ovocím na raňajky alebo desiatu je priaznivé jedlo pre dnu. Niektoré bielkoviny v mlieku pomáhajú telu, aby sa zbavilo kyseliny močovej, ktorá je vinníkom vášho stavu.

2/12 Vyhnite sa: Určité morské plody

Nie každé jedlo z morských plodov je na dnu zlé, ale najlepšie je dať si len mušle, mušle, chobotnice, krevety, ustrice, kraby a homáre. Nadmerné požívanie morských plodov môže zvýšiť hladinu kyseliny močovej a zhoršiť príznaky dny.

3/12 Jedzte: Citrusové plody 

Grapefruit, pomaranče, ananás a jahody sú skvelým zdrojom vitamínu C , ktorý znižuje hladinu kyseliny močovej a pomáha predchádzať záchvatom dny. Ale ak užívate kolchicín na dnu, vynechajte grapefruit. Môže interagovať s vašimi liekmi.

4/12Vyhnite sa: Vnútornosti

Mäso ako pečeň a jazyk je plné purínov-  zlúčenín, ktoré má vaše telo tendenciu premieňať na kyselinu močovú. Tieto vynechajte zo svojho jedálnička.

5/12Jedzte: Avokádo

Podporte zdravé tuky a zároveň získajte aj antioxidanty. Avokádo má vysoký obsah vitamínu E, čo je protizápalový prostriedok, ktorý môže pomôcť potlačiť vzplanutia dny.

6/12 Vyhnite sa: Červené mäso

Červené mäso nemá taký vysoký obsah purínov ako vnútornosti, ale má ich dosť na to, aby ste sa jeho častej konzumácii vyhýbali, aby ste udržali hladinu kyseliny močovej na nižšej úrovni. Najbezpečnejším výberom je biele mäso - kuracie.

7/12 Jedzte: Čerešne

Pigmenty, ktoré dodávajú čerešniam ich sýto purpurovo-červenú farbu, sa nazývajú antokyány. Poskytujú vám antioxidanty a pomáhajú znižovať zápaly v tele.

8/12 Vyhnite sa: Biely chlieb

Čím rýchlejšie jedlo zvýši hladinu cukru v krvi, tým horšie je to pre hladinu kyseliny močovej. Rafinované sacharidy ako biely chlieb, sušienky a koláče môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi a nie sú dobré na dnu.

9/12 Jedzte: Fazuľa

Keďže mnohé druhy mäsa sú (väčšinou) mimo jedálneho lístka, bielkoviny môžete získať z plodín, ako je hrach, fazuľa a šošovica. Sú neutrálne voči kyseline močovej a môžu dokonca pomôcť odvrátiť záchvaty dny .

10/12 Vyhnite sa: Med

Med má vysoký obsah fruktózy, prírodného sladidla, ktoré pri rozklade vo vašom tele uvoľňuje puríny. Miesto tu a tam je v poriadku, ale obmedzte svoje jedlá plné fruktózy na minimum.

11/12 Pite: Voda a káva

Pite vodu, aby ste pomohli vyplaviť kyselinu močovú z vášho tela. Vypite najmenej osem pohárov denne alebo aj 16, ak máte dnu. A pomôcť môže aj káva. Pravidelné pitie s kofeínom môže pomôcť znížiť riziko dny.

12/12 Vyhnite sa: Alkohol

Pohár vína raz za čas je fajn, ale pivo nie je dobré na dnu. Zvyšuje kyselinu močovú o 6,5 %. Dokonca aj nealkoholické pivo ho v štúdiách zvýšilo o 4,4 %.

Súvisiace články

Najčítanejšie