Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kedy a ako (ne)užívať antibiotiká? Šesť situácií, kedy na ne zabudnite
Zdielať na

Kedy a ako (ne)užívať antibiotiká? Šesť situácií, kedy na ne zabudnite

Archívna reportáž

Lieky nikdy nehádžte do koša na nesplachujte na WC

Antibiotiká sú účinné iba proti bakteriálnym infekciám – nemôžu Vás vyliečiť z infekcií, ktoré sú spôsobené vírusmi, ako je bežné prechladnutie alebo chrípka. Napriek tomu ich niektorí ľudia užívajú aj vtedy, a má to následky.

Kedy (ne)užívať antibiotiká?

  • Keď máte podľa lekára virózu. Antibiotiká sú účinné iba proti bakteriálnym infekciám – nemôžu Vás vyliečiť z infekcií, ktoré sú spôsobené vírusmi, ako je bežné prechladnutie alebo chrípka.
  • Keď len nechcete virózou nikoho nakaziť  Antibiotiká nezabránia vírusom, aby sa šírili na ďalšie osoby.
  • Keď si ich chcete dať pri viróze "pre istotu" Užívanie antibiotík z nesprávnych dôvodov, ako napríklad proti nachladnutiu alebo chrípke, pre Vás nemá žiadny úžitok.
  • Keď sa chcete len "rýchlejšie z virózy dostať" Zneužívanie antibiotík vedie iba k tomu, že sa baktérie stanú odolnými voči antibiotickej liečbe, takže ak budete vy alebo vaše deti potrebovať antibiotiká niekedy v budúcnosti, nemusia už účinkovať.
  • Keď si myslíte, že "s antibiotikami vám bude určite lepšie".  Pri užívaní antibiotík sa môžu objaviť vedľajšie účinky, ako napríklad hnačka.
  • Keď ste sami usúdili, že ich potrebujete a zohnali ste ich od kamarátov. Užívajte iba antibiotiká predpísané vašim lekárom.Nezháňajte si ich sami, aby ste urýchlili priebeh infekcie, boli menej infekční alebo rýchlejšie zdraví. Nefunguje to

 Ako užívať antibiotiká?

Pokiaľ lekár rozhodol, že antibiotiká sú nevyhnutné, je veľmi dôležité, aby sa užívali správne a zodpovedne.

  • Užívajte antibiotiká iba vtedy, ak ich predpíše lekár
  • Dodržujte rady lekára a lekárnika ako antibiotiká užívať, aby mohli zostať účinné aj do budúcnosti.
  • Užívajte antibiotiká po dobu, ktorú lekár určil, a dodržujte časový režim užívania.
  • Neuchovávajte zvyšky antibiotík. Ak Vám počas užívania lekár zmenil liek, poraďte sa s lekárnikom, ako zvyšné lieky zlikvidovať. Nikdy ich nelikvidujte sami, lekárnik zaistí ich odbornú likvidáciu!


Prečo užívať antibiotiká zodpovedne?

Zbytočné alebo nesprávne užívanie antibiotík môže spôsobiť, že baktérie získajú odolnosť proti antibiotikám. To je zdravotné riziko nielen pre človeka, ktorý antibiotiká nevhodne užíval, ale aj pre kohokoľvek ďalšieho, kto sa môže touto odolnou baktériou následne nakaziť.

Antimikrobiálna rezistencia (odolnosť) je schopnosť baktérie odolávať účinku antibiotika. Za posledných 5 rokov sa účinnosť antibiotík v dôsledku rastúcej odolnosti baktérií voči antibiotickej liečbe významne znížila. Akékoľvek použitie antibiotika spôsobí buď zahubenie baktérie, alebo sa mu baktérie prispôsobia a stane sa voči nemu odolná. Ľudia ani zvieratá sa nestávajú odolnými voči antimikrobiálnej liečbe, ale baktérie a ďalšie mikroorganizmy odolnosť získať môžu.
Antibiotická rezistencia má za následok zníženie alebo stratu účinnosti antibiotika pri liečbe infekcie spôsobenej touto baktériou.

Súvisiace články

Najčítanejšie