Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľká úľava pre onkologických pacientov. K moderným liekom sa po novom dostanú jednoduchšie
Zdielať na

Veľká úľava pre onkologických pacientov. K moderným liekom sa po novom dostanú jednoduchšie

BRATISLAVA / Veľká lieková reforma prináša prvé úspechy, kategorizačná komisia schválila 4 inovatívne onkologické lieky. Kým novela zákona vstúpila do platnosti, mnohé inovatívne lieky sa dostávali k onkologickým pacientom cez tzv. výnimkový systém. To znamená, že bolo na posúdení zdravotnej poisťovne, či daný liek preplatí. Po novom sa onkologickí pacienti dostanú k moderným liekom bez zbytočných časových či iných prieťahov.

Cieľom rezortu zdravotníctva v oblasti liekovej politiky bolo hlavne pomôcť pacientom dostať sa k liekom, ktoré im vedia nielen zachrániť život, ale najmä zlepšiť jeho kvalitu. Slovensko sa pred novelou zákona radilo medzi najhoršie európske krajiny, čo sa týka dostupnosti onkologických liekov. "Veľmi rád by som verejnosť informoval, že kategorizačná komisia pre lieky prvýkrát odsúhlasila zmluvy podpísané ministerstvom zdravotníctva s výrobcami inovatívnych onkologických liekov,“ uviedol štátny tajomník rezortu Róbert Babeľa.

Komisia schválila na októbrovom zasadnutí 4 zmluvy, ktoré sa týkajú oblasti onkológie. Ide o lieky Kyprolis (indikácia mnohopočetný myelóm, výnimkový liek), Alunbrig (indikácia pokročilý karcinóm pľúc), Keytruda (indikácia melanóm kože a karcinóm pľúc, výnimkový liek) a Phesgo (indikácia karcinóm prsníka).

Rezort vyjednal v krátkom čase podmienky, ktoré umožnia systému ušetriť v priebehu 3 rokov viac ako 40 miliónov eur z verejného zdravotného poistenia v porovnaní s pôvodnými návrhmi. Ministerstvo zdravotníctva od začiatku roka schválilo celkovo 11 onkologických liekov na indikácie rakovina pľúc, prsníka, prostaty či chronickú leukémiu. Dokopy tak v tomto roku MZ SR posilnilo oblasť onkologickej terapie o 15 inovatívnych liekov a 19 nových indikácií.

Nový zákon 363, ktorý je v platnosti od augusta 2022, priniesol zmeny v postupoch určených na podporu zabezpečenia štandardnej úhrady liekov, zaviedol aj nové nástroje, ktoré zabezpečujú efektívne vynakladanie zdrojov. Priniesol aj zmeny v postupoch zabezpečujúcich úsporu nákladov vynakladaných na lieky. Tieto kroky zabezpečili, aby z prostriedkov verejného zdravotného poistenia boli lieky uhrádzané vo výške zodpovedajúcej náležite preukázanému klinickému prínosu, ktorý liek pacientovi prináša. 

Súvisiace články

Najčítanejšie