Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odborníci: Až 9 z 10 ľudí s alergiou na penicilín, v skutočnosti alergických nie je
Zdielať na

Odborníci: Až 9 z 10 ľudí s alergiou na penicilín, v skutočnosti alergických nie je

Archívna reportáž

Alergie trápia deti i dospelých

Lekári tvrdia, že mnohí ľudia, ktorí precitlivelo reagujú na lieky ako deti, nikdy nepokračujú v ďalšom testovaní. Ale táto počiatočná zlá reakcia často vôbec nie je alergia. Niekedy je "odpoveď na lieky" symptómom infekcie alebo vedľajším účinkom liečby.

Z detí, ktoré sú skutočne alergické na penicilín, asi polovica do 5 rokov precitlivenosť stratí a do 10 rokov ich je ešte viac.

"Penicilín je najčastejšie hlásená alergia na lieky," hovorí Zachary Rubin, MD, pediatr špecializujúci sa na alergiu a imunológiu v Oak Brook Allergists v Chicagu. "Ale keď skutočne robíte štúdie, aby ste zistili, či sú ľudia skutočne alergickí na tento liek, odhaduje sa, že 9 z 10 ľudí, ktorí tvrdia, že sú alergickí, v skutočnosti alergických nie je. Alergia na penicilín je však dôležitá alergia, ktorú treba prehodnotiť z niekoľkých dôvodov," 

Penicilín je lacné účinné antibiotikum a je vo všeobecnosti dobre znášané. Štúdie tiež ukazujú, že ľudia s alergiami na penicilín trávia viac času v nemocnici a sú vystavení vyššiemu riziku, že sa nakazia baktériami, ktoré si vyvinuli rezistenciu na antibiotiká, čo sťažuje účinok liečby.

Keď ľudia nahlásia alergiu na penicilín, lekári im predpisujú iné antibiotiká. Štúdie ukazujú , že tieto iné lieky – ktoré sú dobré, ak ich potrebujete – môžu byť drahšie, menej účinné a pravdepodobnejšie spôsobia nežiaduce reakcie ako penicilín.

Penicilín nie je jedinou alergiou, z ktorej ľudia môžu "vyrásť". "Potravinové alergie sú ešte častejšie prekonané ako alergie na lieky – konkrétne tie na vajcia a mlieko," hovorí Payel Gupta , MD, asistent klinického profesora na State University of New York Downstate Medical Center a Mt. Sinai Medical Center v New Yorku.

Ako fungujú alergie

Ľudia môžu byť alergickí nielen na lieky, ale aj na potraviny, hmyzie jedy, stromy, mačky, psy, kozmetiku a ďalšie. Imunitný systém prdukuje protilátky, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám a chránia vás pred ochorením. Protilátky reagujú na alergény rovnakým spôsobom – ale alergény nie sú vždy škodlivé pre telo.

Keď je niekto alergický, jeho telo má abnormálnu imunitnú odpoveď na cudziu látku, ako je arašid alebo penicilín. Imunitný systém produkuje protilátku nazývanú imunoglobulín E alebo IgE. Telo má tieto IgE protilátky, ktoré rozpoznávajú alergén a spôsobujú, že telo uvoľňuje chemikálie, ktoré spôsobujú príznaky alergie," - preťaženie, svrbenie očí, žihľavka, sipot, ťažkosti s dýchaním, opuch očí, pier alebo jazyka.  Telo v podstate vidí tieto alergény ako hrozbu a imunitný systém podľa toho reaguje a spúšťa symptómy.

Niektoré alergické reakcie sú závažnejšie a vyžadujú, aby ľudia nosili epinefrínové zariadenie, ako je EpiPen. Epinefrín, tiež známy ako adrenalín, pôsobí na uvoľnenie svalov dýchacích ciest, ak má niekto anafylaktickú reakciu. Často pri potravinových alergiách telo v priebehu času produkuje menej IgE ako odpoveď na alergén alebo tlmí imunitnú odpoveď na alergén.

Odborníci povzbudzujú ľudí, aby premýšľali o tom, kedy naposledy mali reakciu na daný alergén. Ak to bolo pred mesiacom, treba sa alergénu  naďalej vyhýbať. Ale ak sa problém vyskytol pred mnohými mesiacmi alebo rokmi, návšteva lekára by mohla byť namieste, najmä ak posledná alergická reakcia bola pred viac ako 10 rokmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie