Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
10 000 krokov denne skutočne pomáha, mali by ste však pridať ešte toto!
Zdielať na

10 000 krokov denne skutočne pomáha, mali by ste však pridať ešte toto!

Archívna reportáž

Hýbať sa treba už odmalička.

Pred niekoľkými rokmi sa vo fitness kruhoch začalo tradovať, že by sme všetci mali urobiť 10 000 krokov denne. Mnoho ľudí sa odvtedy snaží toto množstvo krokov dosiahnuť, hoci niektorí pochybovali, či 10 000 krokov je naozaj potrebných. Podľa nového výskumu. sa ukázalo, že áno.

Štúdia v JAMA Neurology zistila, že chôdza asi 10 000 krokov denne súvisí s menším počtom kardiovaskulárnych ochorení (ochorenia srdca, mŕtvica a srdcové zlyhanie), nižším výskytom 13 typov rakoviny a demencie. Urobiť 10 000 krokov je približne rovnaké ako prejsť šesť až sedem kilometrov v závislosti od vášho kroku.

Napriek tomu nový výskum hovorí, že aj menšie množstvo krokov stačí, aby ste znížili riziko spomínaných chorôb. Napríklad 9 800 krokov znižuje riziko demencie o 50 percent, ale aj len 3 800 krokov denne ho znižuje o 25 percent.

Sprievodná štúdia v časopise JAMA Internal Medicine zistila, že každými 2 000 krokmi, ktoré denne urobíte, môžete znížiť riziko predčasnej smrti o 8 % až 11 %.

"Obe štúdie zahŕňali približne 78 500 účastníkov, všetkých v strednom veku a starších, ktorí nosili na zápästí zariadenie na meranie fyzickej aktivity a ktorých zdravotný stav bol monitorovaný v priemere sedem rokov," uviedol The Washington Post .

Vyššia intenzita chôdze tiež zvýšila zdravotné prínosy, zistili štúdie. „Rýchlejšia chôdza bola spojená s nižším rizikom demencie, srdcových chorôb, rakoviny a predčasnej smrti, a to nad rámec prínosu pre počet denných krokov,“ napísal The Post .

V záujme ochrany zdravia by teda ľudia mali nielen v ideálnom prípade dosiahnuť 10 000 krokov denne, ale aj rýchlejšie chodiť,“ povedal spoluautor štúdie Matthew Ahmadi, vedecký pracovník na univerzite v Sydney.

Súvisiace články

Najčítanejšie