Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
14 signálov, že sa málo hýbete: Takto vám to telo dá najavo
Zdielať na

14 signálov, že sa málo hýbete: Takto vám to telo dá najavo

Archívna reportáž

Pohyb je dôležitý v každom veku.

Pohyb je základ života. Ak ho zanedbávame, telo aj duša trpia. Ako zistíme, že by sme mali vstať zo stoličky či z gauča a rozhýbať sa?

1/14 Máte zápchu

Keď sa pohybujete viac, aj vaše hrubé črevo sa pohybuje viac a máte pravidelnú stolicu. Vypracované svaly brucha a bránice tiež pomáhajú presúvať zvyšky stravy cez tráviaci trakt. Ak sa pravidelne hýbete, vylučovanie funguje aj vo vyššom veku.

2/14 Máte stuhnuté kĺby

Bolestivé, ťažko pohyblivé kĺby môžu byť niekedy príznakom zápalových stavov, ako je artritída alebo autoimunitné ochorenie. Ale kĺby môžu tiež stuhnúť, keď ich nepoužívate dostatočne. Rozhýbte ich, predídete tak aj ich skorému opotrebovaniu.

3/14 Zadýchavate sa

Rovnako ako bicepsy slabnú, keď ich nepoužívate, aj svaly, ktoré pomáhajú vašim pľúcam pohybovať sa pri dýchaní, strácajú silu, ak pravidelne necvičíte. Čím menej aktivity robíte, tým viac sa zadýchate, a to aj pri ľahkých každodenných úlohách.

4/14 Ste náladový

Nedostatok pohybu škodí aj vašej psychike, nielen vášmu fyzickému zdraviu. Môže tiež zvýšiť pocity úzkosti a depresie. Kardio cvičenia, ako sú chôdza, jazda na bicykli, plávanie alebo beh, zlepšia a ustália vašu náladu a dokonca zlepšia vaše sebavedomie.

5/14 Cítite sa unavený

Cítite sa väčšinou malátný a unavený? Cvičenie pomáha dodávať kyslík a živiny do vašich tkanív. Ak väčšinu času trávite sedením, nedostávajú dostatok "paliva", aby telo správne fungovalo.

6/14 Váš metabolizmus sa spomaľuje

Ľudia s „rýchlym“ metabolizmom sa hýbu viac – aj keď je tento pohyb prerušovaný fyzickou nečinnosťou, napríklad pri práci v kancelárii. Čím aktívnejší ste, tým viac kalórií spálite pri každom pohybe.

7/14 Zle spíte

Ak vás už nebaví v noci počítať ovečky, vstaňte a hýbte sa cez deň. Keď budete pravidelne cvičiť, zaspíte rýchlejšie a budete spať hlbšie.

8/14 Zabúdate

Pravidelné cvičenie spôsobuje, že vaše telo vytvára viac chemických látok nazývaných rastové faktory. Tie zvyšujú produkciu krvných ciev vo vašom mozgu. Čím viac krvi sa dostane do vášho mozgu, tým lepšie dokážete myslieť, pamätať si a robiť rozhodnutia.

9/14 Stúpa vám krvný tlak

Ak väčšinu času strávite sedením, zvyšuje sa vám riziko srdcových chorôb. Je to čiastočne preto, že pri sedavom spôsobe života je pravdepodobnejšie, že budete mať vysoký krvný tlak. Ten je vážnym rizikovým faktorom pre srdcové problémy, ako je ochorenie koronárnych artérií a srdcový infarkt.

10/14 Máte prediabetes

Keď je fyzická aktivita bežnou súčasťou vášho života, vaše telo si ľahšie udrží hladinu glukózy v krvi pod kontrolou. Stabilná hladina cukru v krvi aj vďaka pohybu vám pomôže zabrániť vzniku cukrovky 2. typu.

11/14 Bolí vás chrbát

Keď sú vaše hlavné svaly slabé v dôsledku nedostatočného používania, nemôžu podopierať váš chrbát tak, ako by mali. Preto trpia pri každodenných pohyboch, ako sú státie alebo zohýnanie sa. Pilates, joga a iné cvičenia, pri ktorých sa využíva strečing, sú dobré na vybudovanie silnejšieho chrbta.

12/14 Ste stále hladný

Myslíte si, že by ste boli častejšie hladní, keby ste viac cvičili? Opak je väčšinou pravdou. Aeróbne cvičenie, ako je bicyklovanie, plávanie, chôdza a beh, môže skutočne znížiť vašu chuť do jedla, pretože mení hladiny určitých „hormónov hladu“ vo vašom tele.

13/14 Ste často chorý

Štúdie ukazujú, že čím miernejšiu aktivitu vykonávate, tým nižšia je vaša šanca na prechladnutie alebo iné choroboplodné zárodky. Keď sa cvičenie stane zvykom, váš imunitný systém sa posilní.

14/14 Vaša pokožka stratila lesk

Ak vaša pokožka vyzerá matne, na vine môže byť nedostatok pohybu. Niektoré štúdie ukazujú, že mierne cvičenie zvyšuje váš krvný obeh a váš imunitný systém, čo pomáha vašej pokožke udržať si mladistvý lesk.

Súvisiace články

Najčítanejšie